cookie-og-privatlivspolitik
I sommerhalvåret får køerne nyt græs efter hver malkning, fortæller leder af kvægstalden på Svanholm Gods, Kristine Dalbach, der nu er med til at danne en ny forening for holistisk afgræsning.
I sommerhalvåret får køerne nyt græs efter hver malkning, fortæller leder af kvægstalden på Svanholm Gods, Kristine Dalbach, der nu er med til at danne en ny forening for holistisk afgræsning.
Foto: ØkologiRådgivning Danmark

Landbrugsnyt

Ny forening for holistisk afgræsning

Holistisk afgræsning er omdrejningspunkt for en ny forening, som en gruppe økologiske landmænd danner den 8. marts i Vingsted. Formålet er at udbrede viden om holistisk styret afgræsning.
21. februar 2019 kl. 14:50 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce
FAKTA
Holistisk afgræsning kaldes også for intensiv rotationsafgræsning.
Markerne opdeles i mange små folde, som græsses med stort dyretryk i kort tid.
Herefter får græsset fred til at lave fotosyntese i 25-60 dage, inden dyrene igen vender tilbage og afgræsser det.
Hovedformålet er at udnytte fotosyntesen optimalt. Det udmønter sig over jorden som øget græsvækst og under jorden som øget roddannelse og kulstofindlejring.
Græsmarken lægges ikke om til glæde for både landmandes økonomi og for klimaet, fordi kulstof bindes og forbliver i jorden.
Jordens frugtbarhed og vandholdende evne forbedres, når planterne får et større rodnet.
Mikrofloraen i de øverste jordlag forstyrres ikke af pløjning og er altid beskyttet mod direkte sollys, vind og regn.
Køerne tramper vissent græs og gødning ned, så det hurtigt omsættes i overfladen.
Kilde: Økologisk Landsforening

En gruppe landmænd fra ØkologiRådgivning Danmarks erfa-gruppe om holistisk afgræsning tager nu skridtet videre og danner en egentlig forening. Initiativtagerne er alle erfarne praktikere af metoden. Den ny forening har stiftende generalforsamling 8. marts i Vingsted i forbindelse med Økologisk Landsforenings årsmøde.

- Formålet er at udbrede kendskabet til holistisk styret afgræsning og management i kvægbruget. Ved at organisere os kan vi knytte os tættere til den viden og knowhow, der findes i Savory Institute, siger talsmand for gruppen, Michael Kjerkegaard, der driver naturpleje og kødproduktion i Vejle Ådal.

Savory Institute i Colorado er centrum for metodeudvikling, uddanner rådgivere og opretter netværk på verdensplan.

- Vi ansøger om at blive 'dansk institut'. Det kræver forskelligt forarbejde og registreringer, og det er bl.a. i den sammenhæng, vi har brug for at organisere os, siger Michael Kjerkegaard.


Holistisk afgræsning på Svanholm

En af de økologiske mælkeproducenter, der praktiserer holistisk afgræsning, er Kristine Dalbach, der leder kvægstalden på Svanholm Gods i Hornsherred. Svanholms 120 jerseykøer har græsset holistisk, det vil sige med mange folde, med kort, massivt græsningstryk og lang hviletid, i tre sæsoner.

- Køerne skulle lige vænne sig til det, men nu fungerer det godt, og vi har vist, at vi kan producere mælk på det. Måske ikke så meget som før, men vi udnytter græsset bedre og sparer maskinomkostninger, så det hænger godt sammen, forklarer Kristine Dalbach, der også vægter de øvrige værdier, som metoden fører med sig:

- Det er da dejligt at kunne kombinere mælkeproduktion med kulstofopbygning i jorden, flere fugle og insekter og større biodiversitet, siger hun.


Flere erfagrupper i 2019

Erfa-grupper om holistisk afgræsning har i flere år været en del af ØkologiRådgivning Danmarks tilbud til økologiske landmænd.

- Der er interesse for metoden og dens effekter, og vi udbyder derfor også erfa-grupper i år. Man behøver ikke at have erfaring med emnet for at deltage. Interesse er nok, og grupperne er åbne for såvel kød- som mælkeproducenter, oplyser rådgiver Carsten Markussen, ØkologiRådgivning Danmark.

Der har hidtil været én landsdækkende gruppe, men ØkologiRådgivning Danmark håber i år at kunne oprette flere grupper. Tilmeldingen er åben på www.oerd.dk.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Landbrugsnyt":
Annonce