cookie-og-privatlivspolitik
Ninna Rieper Boesen blev inspireret af regenerativ økologisk jordbrugspraksis under et studiebesøg i Irland, hvor metoden anvendes.
Ninna Rieper Boesen blev inspireret af regenerativ økologisk jordbrugspraksis under et studiebesøg i Irland, hvor metoden anvendes.
Foto: Jens Henrik Nybo

Landbrugsnyt

Ny jordbrugs-praksis øger jordkvaliteten

Regenerativt økologisk jordbrug vil øge jordkvaliteten ved at højne indholdet af kulstof
07. februar 2020 kl. 06:00 Af Jens Henrik Nybo

Annonce

Økologikonsulent i Økologisk Vkst, Ninna Rieper Boesen foretog i 2019 et studiebesøg i Irland, hvor hun dykkede ned i et emne, som endnu ikke er særlig udbredt i økologisk jordbrug, men som kan give inspiration til, hvorledes man opnår mere liv i jorden.

På Årsmøde i Økologisk Vkst fortalte hun om de såkaldt regenerative økologiske landbrugsprincipper, som er en udbygning af de eksisterende økologiske principper. Det regenerative økologiske landbrug bygger således videre på den gængse økologiske driftsform, hvor man afstår fra at anvende syntetiske pesticider og kvælstofgødning fremstillet ved brug af fossilt brændstof.

Herudover indgår i det regenerative økologiske landbrug en udbredt brug af efterafgrøder, grøngødning, kompostering af det organiske materiale samt et varieret sædskifte og reduceret jordbehandling.


Gang i samarbejdet under mulden

- Vi skal have hævet kulstofniveauet i jorden for at opnå mere liv. De bæredygtige principper bevarer status quo og sørger for, at vi har det samme antal ressourcer som nu. Derimod genopbygger regenerativ praksis jorden og skaber flere ressourcer i jorden, end vi havde før, påpegede Ninna Rieper Boesen og fortsatte:

- Vi skal ligeledes have gang i samarbejdet mellem livet i jorden og vores afgrøder, så vi finder vejen til øget kulstofbinding. Det meste af stabilt kulstof i jorden stammer fra døde mikroorganismer, som populært sagt taler sammen med planterne. Men der skal være nok af mikroorganismer til stede, for at planterne gider at bruge energi på samarbejdet, som hun udtrykte det.

Annonce

Hun nævnte desuden, at en integration af drøvtyggere, køer og får kan have en værdifuld virkning. Planter, dyr og livet i jorden har udviklet sig sammen. Dyrene træder plantematerialet ned, og spreder mikroorganismer.

Til sidst opfordrede hun:

- Brug dine sanser - hvornår har du sidst kigget på din jord og dine afgrøders rødder - se at komme i gang med det.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

SENESTE NYT

MEST LÆSTE

ANNONCE