Annonce
Landbrug

Ny side giver gode råd til naturtiltag

Landbrugsstyrelsens nye hjemmeside markliv.dk skal give landmænd inspiration og viden om, hvilke tiltag der kan gavne de vilde dyr som fx agerhøns eller bier.

En ny hjemmeside, markliv.dk, oplyser landmænd om mulighederne for tiltag for fugle, bier, agerhøns, harer og andre vilde dyr, uden at det går ud over driftsøkonomien.

Det vilde dyreliv som fugle, bier, agerhøns og harer skal have det bedre. Derfor er Miljø- og Fødevareministeriet sammen med landets grønne organisationer, jægerne og landmændene klar med et initiativ, så landmændene kan finde gode råd til at lave naturtiltag uden at det går ud over økonomien.

De mange hektar landbrugsjord i Danmark gør danske landmænd til landets største naturforvaltere, og de kan nu finde hjælp og oplysning til naturtiltag på hjemmesiden markliv.dk, som Landbrugsstyrelsen står bag.

Der er ofte fordele for både naturen og landmanden ved at lave naturtiltag. Hvis man som landmand udlægger dele af sin mark til vildt- og bivenlige tiltag, MFO-bræmmer eller brak, kan man for eksempel stadig beholde sin arealstøtte i form af grundbetaling eller tilskud til økologi.

- Landmænd kan nu få gode råd til, hvordan man med helt konkrete initiativer kan fremme forholdene for vildt, fugle og bier. Selv små tiltag kan have en stor værdi for både dyr, natur og landmænd. Der er derfor behov for at bryde vanetænkningen og tilpasse sin markdrift, så der er plads til marktiltag, der er økonomisk fornuftige og samtidigt giver en håndsrækning til de vilde dyr og insekter. Det kan man finde inspiration til på den nye hjemmeside, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Har man et stykke jord, der er svært at dyrke og gøre brug af, så kan det komme både landmanden, de vilde dyr på markerne og jagtfolket til gode, hvis der iværksættes naturtiltag på markerne i stedet for at kæmpe for at få landbrugsprodukter ud af hvert et hjørne og hver en våd plet. Og bruger man de tiltag, som er del af grundbetalingen, kan man altså fortsat få støtte til arealet.

Et uudnyttet potentiale

Det er blandt andet Danmarks Biavlerforening, Dansk Ornitologisk Forening, Danmarks Jægerforbund, Økologisk Landsforening, Landbrug & Fødevarer og Seges, der har leveret bidrag til markliv.dk.

Dansk Ornitologisk Forening hilser markliv.dk velkommen. Ifølge næstformand Henrik Wejding kan hjemmesiden være med til at aflive mange myter om, at landmænd bliver trukket i grundbetalingen, hvis de gør noget godt for bierne, sommerfuglen og viben. Derfor er der et stort uudnyttet potentiale i at oplyse om reglerne for naturtiltag på markerne.

- Naturtiltag på markerne giver ikke flere sjældne fugle- og dyrearter, men det giver det eksisterende dyreliv bedre betingelser. Der er allerede en del landmænd, der gør meget for dyrelivet, men vi håber, at hjemmesiden kan give inspiration til ikke kun at pynte på kulisserne med eksempelvis vildtstriber i kanten af markerne, men også lave naturtiltag på selve produktionsfladen, siger Henrik Wejdling.

- Landbrugsstyrelsen står bag den nye hjemmeside www.markliv.dk
- Hjemmesiden er en portal med fakta og information, der gør det overskueligt for landmænd og andre interesserede få inspiration og vejledning til tiltag på markerne, der kan gavne de vilde dyr.
- Formålet med hjemmesiden er at skabe et fælles udgangspunkt i forhold til indsatser, der kan forbedre levevilkårene for de vilde dyr og insekter på markerne.

  • Landbrugsstyrelsens nye hjemmeside markliv.dk skal give landmænd inspiration og viden om, hvilke tiltag der kan gavne de vilde dyr som fx agerhøns eller bier.
Annonce
Annonce
Annonce
112

Rystet far om redningskvinde: - Vi er hende meget taknemmelig

112

Nye detaljer: Overfaldet to gange - ikke under 13 spark

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Guldborgsund

Velkendt navn gør comeback som hoteldirektør på Lolland

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

112

Hunde redder kvinde fra kraftig brand

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

112

Efter voldsomt overfald: Politiet kommer med nyt om 15-årig drengs tilstand

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Annonce
Annonce
112

15-årig overfaldet: Fire personer anholdt

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lokal nyt

Efter slagteri-lukning: Frygter at lokale svineavlere stopper

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt

112

Stoppet med slagvåben og pistoler i bilen

Sport

Maribo-dreng skifter til dansk traditionsklub

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen