cookie-og-privatlivspolitik
Landbrugsstyrelsens nye hjemmeside markliv.dk skal give landmænd inspiration og viden om, hvilke tiltag der kan gavne de vilde dyr som fx agerhøns eller bier.
Landbrugsstyrelsens nye hjemmeside markliv.dk skal give landmænd inspiration og viden om, hvilke tiltag der kan gavne de vilde dyr som fx agerhøns eller bier.

Landbrugsnyt

Ny side giver gode råd til naturtiltag

En ny hjemmeside, markliv.dk, oplyser landmænd om mulighederne for tiltag for fugle, bier, agerhøns, harer og andre vilde dyr, uden at det går ud over driftsøkonomien.
24. januar 2019 kl. 10:30 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce
FAKTA
- Landbrugsstyrelsen står bag den nye hjemmeside www.markliv.dk
- Hjemmesiden er en portal med fakta og information, der gør det overskueligt for landmænd og andre interesserede få inspiration og vejledning til tiltag på markerne, der kan gavne de vilde dyr.
- Formålet med hjemmesiden er at skabe et fælles udgangspunkt i forhold til indsatser, der kan forbedre levevilkårene for de vilde dyr og insekter på markerne.

Det vilde dyreliv som fugle, bier, agerhøns og harer skal have det bedre. Derfor er Miljø- og Fødevareministeriet sammen med landets grønne organisationer, jægerne og landmændene klar med et initiativ, så landmændene kan finde gode råd til at lave naturtiltag uden at det går ud over økonomien.

De mange hektar landbrugsjord i Danmark gør danske landmænd til landets største naturforvaltere, og de kan nu finde hjælp og oplysning til naturtiltag på hjemmesiden markliv.dk, som Landbrugsstyrelsen står bag.

Der er ofte fordele for både naturen og landmanden ved at lave naturtiltag. Hvis man som landmand udlægger dele af sin mark til vildt- og bivenlige tiltag, MFO-bræmmer eller brak, kan man for eksempel stadig beholde sin arealstøtte i form af grundbetaling eller tilskud til økologi.

- Landmænd kan nu få gode råd til, hvordan man med helt konkrete initiativer kan fremme forholdene for vildt, fugle og bier. Selv små tiltag kan have en stor værdi for både dyr, natur og landmænd. Der er derfor behov for at bryde vanetænkningen og tilpasse sin markdrift, så der er plads til marktiltag, der er økonomisk fornuftige og samtidigt giver en håndsrækning til de vilde dyr og insekter. Det kan man finde inspiration til på den nye hjemmeside, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Har man et stykke jord, der er svært at dyrke og gøre brug af, så kan det komme både landmanden, de vilde dyr på markerne og jagtfolket til gode, hvis der iværksættes naturtiltag på markerne i stedet for at kæmpe for at få landbrugsprodukter ud af hvert et hjørne og hver en våd plet. Og bruger man de tiltag, som er del af grundbetalingen, kan man altså fortsat få støtte til arealet.


Et uudnyttet potentiale

Det er blandt andet Danmarks Biavlerforening, Dansk Ornitologisk Forening, Danmarks Jægerforbund, Økologisk Landsforening, Landbrug & Fødevarer og Seges, der har leveret bidrag til markliv.dk.

Dansk Ornitologisk Forening hilser markliv.dk velkommen. Ifølge næstformand Henrik Wejding kan hjemmesiden være med til at aflive mange myter om, at landmænd bliver trukket i grundbetalingen, hvis de gør noget godt for bierne, sommerfuglen og viben. Derfor er der et stort uudnyttet potentiale i at oplyse om reglerne for naturtiltag på markerne.

- Naturtiltag på markerne giver ikke flere sjældne fugle- og dyrearter, men det giver det eksisterende dyreliv bedre betingelser. Der er allerede en del landmænd, der gør meget for dyrelivet, men vi håber, at hjemmesiden kan give inspiration til ikke kun at pynte på kulisserne med eksempelvis vildtstriber i kanten af markerne, men også lave naturtiltag på selve produktionsfladen, siger Henrik Wejdling.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her