cookie-og-privatlivspolitik
I 41 år har virksomheden Kjeld Morel haft til huse på Løjtoftevej i Nakskov.
I 41 år har virksomheden Kjeld Morel haft til huse på Løjtoftevej i Nakskov.
Foto: Jan Knudsen

Landbrugsnyt

Ny teknologi sikrer nemt præcision

Grundforbedringskonsulent Kjeld Morel styrer gravearbejdet fra sit kontor i Nakskov.
19. september 2019 kl. 09:42 Af Jesper Bøgh

Annonce

Der er fortsat travlhed og mange loyale kunder hos det rådgivende grundforbedringsfirma Kjeld Morel på Løjtoftevej i Nakskov.

- Det er en sund virksomhed med masser af opgaver - også selvom vores primære kunder, landmændene, havde en dårlig høst sidste år. Heldigvis tegner det til at blive en bedre høst i år, lyder det fra indehaver Kjeld Morel, der rådgiver om afvanding, dræning og vandløb for både kommuner, landmænd og i sommerhusområder i hele landet, men primært på Lolland-Falster, Sjælland og på Fyn.

Kjeld Morel har to ansatte og derudover hjælper hans kone også lidt til i firmaet, der ligger i forlængelse af privaten på Løjtoftevej. Virksomheden forsøger hele tiden at udnytte den seneste nye teknologi.

- Når entreprenørernes gravemaskiner skal grave ud til dræn, så kan vi nu sende data i et digitalt kort med koordinater direkte ud til den enkelte maskine, så vi fra kontoret styrer, hvad maskinerne skal lave ude i marken, hvor der skal graves, og hvor dybt der skal graves. Det sidder vi på kontoret og dirigerer, fortæller Kjeld Morel.

Teknologien betyder, at Kjeld Morel og hans medarbejdere kan følge med i, hvor gravemaskinen kører og om den eksempelvis graver den rigtige dybde.


Bedre præcision

Kjeld Morel oplyser, at det er tredje år i år, at virksomheden benytter Topcon, som systemet hedder.

- Nu er det blevet rutine. De første to år skulle systemet køres ind, fortæller Kjeld Morel og tilføjer:

- Det betyder, at vi kan levere et mere gennemsigtigt og sikkert produkt til vores kunder, hvor der er større sikkerhed for præcision. Derfor er det vigtigt, at vi hele tiden er med, hvad angår den nyeste teknologi, slår Kjeld Morel fast og har i den forbindelse kun rosende ord til overs for personalet.

- Det er dem, der hele tiden sikker med teknologien og styrer det fra vores kontor. Så det er i høj grad deres fortjeneste, lyder det fra Kjeld Morel. Han peger på, at den nye teknologi har været en investering i omegnen af 80.000-100.000 kroner.

- For entreprenørerne er det en noget større beløbsmæssig investering pr. maskine. Men det betyder også, at vi ikke længere foretager manuel afsætning i marken, fortæller han og tilføjer.

- Vi har mindre timeforbrug på den enkelte opgave end vi havde tidligere. Det samme gælder entreprenøren, fortæller han.


Plan om generationsskifte

Den nu 76-årige Kjeld Morel stiftede firmaet for 41 år siden, hvor førstesalen i villaen blev indrettet til kontor og siden - i 1986 - blev flyttet i en tilbygning ved siden af privaten, hvor firmaet holder til i dag.

Kjeld Morel har hyret et rekrutteringsfirma til at finde en chefkonsulent, der sammen med Kjeld Morel vil drive virksomheden videre med henblik på at lave et glidende generationsskifte inden for de kommende år.

- Det er cirka halvandet år siden, at jeg satte den proces i gang, fortæller han.

Kjeld Morel er dog bevidst om, at en eventuel person, der måtte være interesseret i virksomheden, også kan se andre overdragelsesmuligheder for sig, end det Kjeld Morel lægger op til.

- Så må vi tage en dialog om det - jeg er åben overfor andre muligheder, siger han og tilføjer. - Men så længe jeg har noget at skulle have sagt, så vil det fortsat være en virksomhed, der har sit udgangspunkt på den vestlige del af Lolland, siger han.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her