cookie-og-privatlivspolitik
150 lodsejere deltog i marts sidste år i et stormøde om Baltic Pipe-projektet i Herlufmagle Hallen, hvor Torben Hansen, formand for Gefion, her taler.
150 lodsejere deltog i marts sidste år i et stormøde om Baltic Pipe-projektet i Herlufmagle Hallen, hvor Torben Hansen, formand for Gefion, her taler.
Foto: Niels Okking

Landbrugsnyt

Nye borgermøder om Baltic Pipe

Energinet holder anden høringsfase om Baltic Pipe med tre borgermøder på Sjælland.
26. februar 2019 kl. 14:59 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce
FAKTA
Borgemøder
6. marts kl. 19.00: Baltic Pipe-borgermøde om den planlagte kompressorstation ved Everdrup i Arena Næstved, Ved Stadion 11, Næstved
7. marts kl. 19.00: Baltic Pipe-borgermøde om gasrørledningens linjeføring på Vilcon Hotel & Konferencegaard, Lorupvej 44, Slagelse
13. marts kl. 19.00: Baltic Pipe-borgermøde om gasrørledningens linjeføring i Holmegaard Hallen, Glasværksvej 1, 4684 Holmegaard

Energinet har nu sendt miljøkonsekvensvurdering og forslag til Landsplandirektiv for nedgravningen af en gasledning på tværs af Danmark i høring i det stort anlagte Baltic Pipe-projekt.

Det er den anden offentlige høringsfase i Baltic Pipe-projeket, og den løber fra 15. februar til 12. april 2019, hvor borgere og andre interessenter kan indsende forslag og kommentarer til projektet til Miljøstyrelsen.

I den forbindelse arrangerer Energinet en række borgermøder flere steder i landet for at give borgere og interessenter mulighed for at høre mere om projektet og komme med forslag og kommentarer til det. Der er syv borgermøder, heraf tre på Sjælland.

To af møderne i Slagelse og Holmegaard handler om selve gasrørledningens linjeføring, mens det tredje møde handler om den planlagte kompressorstation ved Everdrup, hvis placering har været stærkt kritiseret af både en lokal borgergruppe og Næstved Kommune.

Hvis kompressorstationen placeres ved Everdrup vil den jævne fåreavler Richard Andersens ejendom gennem 40 år med jorden, ligesom der også har været kritik af mulige støjgener og placeringen vil ødelægge det smukke landskab i området.


Norsk gas til Polen

Baltic Pipe-projektet er et samarbejde mellem statens energiselskab Energinet og det polske gastransmissionsselskab Gaz-System, som skal udbygge gasrørledningen mellem Nordsøen, Danmark, Østersøen og Polen så norsk naturgas kan transporteres fra Nordsøen til Polen og dermed gøre Polen mere uafhængig af russisk gas.

Baltic Pipe omfatter en udbygning af det danske transmissionssystem med cirka 210-230 km ny gasrørledning mellem Egtved i Jylland og Faxe Ladeplads og en kompressorstation i Sydøstsjælland.

Udbygningen vil have en kapacitet på op til 10 milliarder kubikmeter gas om året. Til sammenligning var det samlede danske gasforbrug 2,5 milliarder kubikmeter i 2016.

De samlede omkostninger til Baltic Pipe skønnes at beløbe sig til 12-16 milliarder kroner, hvoraf Energinet skal finansiere cirka halvdelen.


Kan give billigere gas

For Danmarks vedkommende skal Baltic Pipe-projektet øge forsyningssikkerheden og skabe grobund for øget handel og stærkere konkurrence på gasmarkedet. Det skulle gerne komme forbrugerne til gavn i form af lavere gaspriser.

Baltic Pipe giver også mulighed for at anvende naturgas som brændsel på kraftværker og dermed bidrage til at reducere CO2-udledningen. Baltic Pipe kan også på sigt understøtte integrationen af vedvarende energikilder som biogas i gasledningsnettet, hvis der opstår efterspørgsel efter det i fremtiden.

Du kan finde høringsmaterialet på hoeringsportalen.dkKOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Landbrugsnyt":
Annonce