Annonce
Landbrug

Nye øko-regler lige om hjørnet

Der blev også tid til at udveksle erfaringer og nyheder indbyrdes blandt de fremmødte. Foto: Jens Henrik Nybo

Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening arbejder på højtryk med en model, der muliggør brug af ikke-økologisk gødning og halm på økologiske bedrifter. Stor relevans i det østlige Danmark med få husdyr.

Lige nu foregår der politiske forhandlinger både herhjemme og i EU om reglerne for, hvordan anvendelse af ikke økologisk gødning og halm på økologiske bedrifter skal fastsættes fremover, lige som det også gælder reglerne for anvendelse af affald og recirkulerede næringsstoffer.

Ud over de økologiske gødningsregler, skal man som økolog også overholde de konventionelle regler for anvendelse af gødning og efterafgrøder i landbruget.

Ydermere sætter reglerne for økologisk arealtilskud også nogle begrænsninger, så alt i alt er det vilkår, som kan gøre det svært at overskue på den enkelte bedrift. Derfor havde Økologisk VKST indbudt chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer, Lars Holdensen, og Økologisk VKST's egen konsulent Darran Thomsen til at give forsamlingen på årsmødet en orientering om de nye regler for økologisk produktion.

Lars Holdensen fra Landbrug & Fødevarer sidder centralt placeret i forhandlingerne om de nye gødningsregler, og han tror på en ændring snart. Foto: Jens Henrik Nybo

Nyt regelsæt tæt på

Lars Holdensen sidder centralt placeret i de igangværende forhandlinger, og havde disse bud på, hvilke nye regler og betingelser der bliver gældende fremadrettet:

- Jeg er tæt på at tro, at vi får en ændring i plantedække-bekendtgørelsen fra gødningsåret 2019/20 og med op til 25 procent kvælstoffikserende planter i de pligtige efterafgrøder, sagde han.

Om effekten af den model, der arbejdes med, nævnte han, at det vil skabe bedre sædskifter, da ikke alle følger principper for et godt økologisk sædskifte, der optimerer næringsforsyningen gennem valg af afgrøder, grøngødning og metoder.

Darran Thomsen fra Økologisk VKST ser store fordele i gylle fra biogasanlæg. Foto: Jens Henrik Nybo
Artiklen fortsætter efter annoncen

En alternativ løsning

- Det vil skabe en efterspørgsel efter restprodukter som alternativ til ikke-økologisk husdyrgødning, samtidig med at imødekomme biogasanlæg som en løsning til at levere næringsstoffer til økologer, påpegede Lars Holdensen.

Han oplyste tillige, at der fastsættes en øvre grænse for import af konventionel husdyrgødning og supplerede:

- Modellen gør det muligt at "skrue" på de 40/60 kg udnyttet N pr. hektar fra ikke-økologisk husdyrgødning i takt med, at der kommer flere økologer, samt at flere restprodukter bliver tilgængelige, sagde han.

Det var også hans opfattelse, at det vil skabe incitament til at øge andelen af økologisk gødning og biomasser, der er tilladte i økologien i de biogasanlæg, der ønsker at afsætte næringsstoffer til økologer.

Endelig påpegede han, at der kan komme øget opmærksomhed på behovet for samarbejde mellem husdyrproducenter og producenter med planteavl eller grøntsager. Kort og godt: Halm for gødning.

Der blev diskuteret flittigt ved bordene, når man skulle forhold sig til, hvorvidt de nye regler ville betyde udvikling eller afvikling for økologien. Foto: Jens Henrik Nybo
Artiklen fortsætter efter annoncen

Nye regler i praksis

Økologikonsulent i Økologisk VKST, Darran Thomsen, gav bud på, hvad de nye regler fagligt og praktisk ville få af betydning. Han kom omkring mulige sædskifteændringer, grøngødninger, bælgplanteprocenter samt samarbejdsmuligheder, hvis man fremover vil bruge konventionel husdyrgødning og eventuelt biogasgylle.

Han mener, at der er kæmpe fordele i gylle fra biogasanlæg - ofte med et lavt udnyttelseskrav, et højt kvælstofindhold og altid med analyser tilgængelige samt med op til 60 kg N fra husdyrgødning.

Han nævnte også, at man med fordel kan fokusere på bytte af gylle, så økologen kan bytte med den konventionelle og omvendt, samt biogas kan byttes med såvel økologen som den konventionelle. Han konkluderede:

- Det koster på DB2, hvis man ikke foretager sig noget, og også med de nye regler er der mange muligheder for at forbedre sædskifte og DB2, fastslog han.

Læs mere fra årsmødet

  • Der blev også tid til at udveksle erfaringer og nyheder indbyrdes blandt de fremmødte. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Lars Holdensen fra Landbrug & Fødevarer sidder centralt placeret i forhandlingerne om de nye gødningsregler, og han tror på en ændring snart. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Darran Thomsen fra Økologisk VKST ser store fordele i gylle fra biogasanlæg. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Der blev diskuteret flittigt ved bordene, når man skulle forhold sig til, hvorvidt de nye regler ville betyde udvikling eller afvikling for økologien. Foto: Jens Henrik Nybo
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Lolland

Efter voldsom brand: Militærmuseum genopstår

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Guldborgsund

Nu skal pengene findes: Besparelser for 16 millioner kroner sendes i høring

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Kæmpe kovending: Alligevel flertal for omfartsvej

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Ukendt fremtid præger lokal zoo

Indland

Over 800 butikker vil donere overskudsmad i påsken

Vejret

Lavtryk og regn besøger Danmark i påskedagene

Lolland

Engang var den Danmarks bedste Aldi: Nu åbner den snart som Rema 1000

Lokal nyt

Mange flere søger hjælp til at holde konfirmationen

Guldborgsund

Revyen solgte ud: - Nu skal vi lige komme os over chokket

112

Tyskland skærper grænsekontrollen til EM i fodbold: Scandlines følger udviklingen