cookie-og-privatlivspolitik
Der blev også tid til at udveksle erfaringer og nyheder indbyrdes blandt de fremmødte.

4

Billeder

Der blev også tid til at udveksle erfaringer og nyheder indbyrdes blandt de fremmødte.
Foto: Jens Henrik Nybo

Landbrugsnyt

Nye øko-regler lige om hjørnet

Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening arbejder på højtryk med en model, der muliggør brug af ikke-økologisk gødning og halm på økologiske bedrifter. Stor relevans i det østlige Danmark med få husdyr.
25. januar 2019 kl. 12:34 Af Jens Henrik Nybo

Annonce

Lige nu foregår der politiske forhandlinger både herhjemme og i EU om reglerne for, hvordan anvendelse af ikke økologisk gødning og halm på økologiske bedrifter skal fastsættes fremover, lige som det også gælder reglerne for anvendelse af affald og recirkulerede næringsstoffer.

Ud over de økologiske gødningsregler, skal man som økolog også overholde de konventionelle regler for anvendelse af gødning og efterafgrøder i landbruget.

Ydermere sætter reglerne for økologisk arealtilskud også nogle begrænsninger, så alt i alt er det vilkår, som kan gøre det svært at overskue på den enkelte bedrift. Derfor havde Økologisk VKST indbudt chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer, Lars Holdensen, og Økologisk VKST's egen konsulent Darran Thomsen til at give forsamlingen på årsmødet en orientering om de nye regler for økologisk produktion.


Nyt regelsæt tæt på

Lars Holdensen sidder centralt placeret i de igangværende forhandlinger, og havde disse bud på, hvilke nye regler og betingelser der bliver gældende fremadrettet:

- Jeg er tæt på at tro, at vi får en ændring i plantedække-bekendtgørelsen fra gødningsåret 2019/20 og med op til 25 procent kvælstoffikserende planter i de pligtige efterafgrøder, sagde han.

Om effekten af den model, der arbejdes med, nævnte han, at det vil skabe bedre sædskifter, da ikke alle følger principper for et godt økologisk sædskifte, der optimerer næringsforsyningen gennem valg af afgrøder, grøngødning og metoder.


En alternativ løsning

- Det vil skabe en efterspørgsel efter restprodukter som alternativ til ikke-økologisk husdyrgødning, samtidig med at imødekomme biogasanlæg som en løsning til at levere næringsstoffer til økologer, påpegede Lars Holdensen.

Han oplyste tillige, at der fastsættes en øvre grænse for import af konventionel husdyrgødning og supplerede:

- Modellen gør det muligt at "skrue" på de 40/60 kg udnyttet N pr. hektar fra ikke-økologisk husdyrgødning i takt med, at der kommer flere økologer, samt at flere restprodukter bliver tilgængelige, sagde han.

Det var også hans opfattelse, at det vil skabe incitament til at øge andelen af økologisk gødning og biomasser, der er tilladte i økologien i de biogasanlæg, der ønsker at afsætte næringsstoffer til økologer.

Endelig påpegede han, at der kan komme øget opmærksomhed på behovet for samarbejde mellem husdyrproducenter og producenter med planteavl eller grøntsager. Kort og godt: Halm for gødning.


Nye regler i praksis

Økologikonsulent i Økologisk VKST, Darran Thomsen, gav bud på, hvad de nye regler fagligt og praktisk ville få af betydning. Han kom omkring mulige sædskifteændringer, grøngødninger, bælgplanteprocenter samt samarbejdsmuligheder, hvis man fremover vil bruge konventionel husdyrgødning og eventuelt biogasgylle.

Han mener, at der er kæmpe fordele i gylle fra biogasanlæg - ofte med et lavt udnyttelseskrav, et højt kvælstofindhold og altid med analyser tilgængelige samt med op til 60 kg N fra husdyrgødning.

Han nævnte også, at man med fordel kan fokusere på bytte af gylle, så økologen kan bytte med den konventionelle og omvendt, samt biogas kan byttes med såvel økologen som den konventionelle. Han konkluderede:

- Det koster på DB2, hvis man ikke foretager sig noget, og også med de nye regler er der mange muligheder for at forbedre sædskifte og DB2, fastslog han.  

Læs mere fra årsmødetKOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her