cookie-og-privatlivspolitik
De fire nye identiske slagtesvineanlæg er placeret lavt i landskabet for at genere omgivelserne så lidt som muligt.

3

Billeder

De fire nye identiske slagtesvineanlæg er placeret lavt i landskabet for at genere omgivelserne så lidt som muligt.
Foto: Gråkjær A/S

Landbrugsnyt

Nye slagtesvinestalde indvies

FM Porks fire spritnye slagtesvinestalde indvies 18. september. Gråkjær A/S har stået for byggeriet, hvor der fra start til slut er tænkt moderne energiløsninger ind.
14. september 2018 kl. 09:40 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce
FAKTA
Bregentved Gods (FMP Gruppen) har opført fire ens slagtesvinestalde på i alt 32.000 kvm. Der er indvielse 18. september fra kl. 10.00-20.00 på Langesnogvej, 4690 Haslev.
Bregentved Gods er en af Danmarks største jordbesiddere med cirka 3.500 hektar. Bregentved Gods har ikke tidligere haft animalsk produktion, men med opførelsen af de fire slagtesvinestalde vil Bregentved blive en af landets største svineproducenter med en årlig produktion af 120.000 slagtesvin.
De fire identiske produktionsanlæg placeres på fire forskellige lokaliteter i henholdsvis Faxe og Ringsted Kommuner. Slagtesvinestaldene ligger ved Sofiendal på Terslev Skolevej 4 ved Haslev, Vordingborgvej ved Turebylille, Langesnogevej ved Haslev og Eskildstrupvej ved Ringsted.

Det er ikke hverdagskost, at der i Danmark, eller Europa for den sags skyld, opføres så stort et nybyggeri inden for svineproduktion, som det er tilfældet med Bregentved Gods' (FM Pork) nye slagtesvinestalde.

De fire identiske produktionsenheder på i alt 32.000 m2 med en samlet kapacitet på120.000 slagtesvin årligt har været under opførelse siden marts 2016. Og nu bliver de så officielt indviet 18. september, når bygherren Bregentved Gods og totalentreprenør på projektet Gråkjær A/S inviterer indenfor.

- Som samlet projekt er det et af de største, vi har arbejdet med. Det er ikke ofte, vi ser nybyggeri i landbruget i denne størrelsesorden. Heller ikke når vi ser det i europæisk skala. Men bygherren er gået all-in i det her, og det giver også nogle rationaliseringer at gøre det på denne måde, siger landbrugsdirektør Martin Rindom fra Gråkjær A/S.

Gråkjær A/S har stået for hele projekteringen og designet af de fire anlæg, samlet de mange underleverandører og gjort anlæggene klar til drift.

- I designet af staldene er der lagt vægt på at minimere klima- og miljøbelastningen fra produktionen, så klimabelastningen per produceret kg kød bliver lavest muligt. For eksempel genanvendes al varmen fra produktionen med gyllekølingsanlæg. Dermed bliver varmen trukket ud af gyllen og fordelt over hele anlægget via de indstøbte flanker i gulvsystemet, forklarer Martin Rindom.

Af andre tiltag er anlæggene opført med forsuringsanlæg, som binder ammoniakken til gyllen, så den ikke fordamper ud i naturen. Det reducerer ammoniakudledningen til naturen væsentligt. I miljøgodkendelsen er der på to af produktionsstederne i tillæg etableret "smellfighter" der i samspil med forsuringsanlæg reducerer lugtudledningen.

- Man kan ikke undgå at så store anlæg vil være synlige, men vi har forsøgt at designe bygningerne med så lav en placering i landskabet som muligt. Slagtesvinestaldene har fået et symmetrisk neutralt design i mørke og ikke reflekterende farver, fortæller Martin Rindom.

Der er separat foderproduktion på alle enheder med udendørs opbevaring af råvarer, og staldene er etableret med fokus på produktionsøkonomi, dyrevelfærd, arbejdsmiljø og den bedste logistik. Samtidig er staldene opført med det højeste sundhedsniveau, hvilket giver et lavt smittetryk blandt dyrene.

- Der har fra bygherres side været et ønske om at bruge de miljø- og klimavenlige teknologier, der findes. Når vi har valgt leverandører, har der været særlig fokus på holdbarhed, driftssikkerhed og lave drift- og vedligeholdelsesomkostninger. Det er rigtig stor skala det her, og det har været spændende og udfordrende for os og vores medarbejdere. Det har været et svendestykke i at holde tungen lige i munden. Det har ikke været lige meget, om der skulle være en dør mere eller mindre, for det løber hurtigt op, når det er fire identiske anlæg, slutter Martin Rindom.

Ved indvielsen 18. september er der kl. 13.30 taler ved Ole Vive, borgmester i Faxe Kommune, Henrik Hvidesten, borgmester i Ringsted Kommune og godsejer på Bregentved, Christian Moltke. En maskinpark vil være opstillet, man kan få en virtual reality-rundtur i stalden, Tican serverer pølser, og Hjem-is deler is ud.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Landbrugsnyt":
Annonce