cookie-og-privatlivspolitik
Nina Smith: - At dele vores overskud med kunderne er et af de bærende principper i Forenet Kredit.

2

Billeder

Nina Smith: - At dele vores overskud med kunderne er et af de bærende principper i Forenet Kredit.
Foto: Privatfoto

Landbrugsnyt

Nykredit vil bidrage til grønne løsninger

Tonny Thierry Andersen, koncerndirektør i Nykredit, kom på Landbrugsdagen på Høng Landbrugsskole med fire konkrete punkter, der vil gøre finansiering mere grøn. Og Nina Smith, formand for Forenet Kredit, der ejer Nykredit, lovede ErhvervsKroner også efter 2020.
06. december 2019 kl. 06:00 Af Ulrik Larsen

Annonce

- Nykredit vil dansk landbrug, også i fremtiden, og ser erhvervet som en del af klimaløsningen. Vi er klar til at udvide samarbejdet og selv bidrage til den grønne udvikling.

Det sagde koncerndirektør Tonny Thierry Andersen, da Nykredit, Forenet Kredit, Østifterne og Landbrug & Fødevarer i november holdt Landbrugsdag på fire landbrugsskoler, blandt andet i Høng.

Det overordnede tema var, at landbruget er en del af løsningen på en bæredygtig udvikling.

Det med den grønne finansiering skal tages helt bogstaveligt, forklarede Tonny Thierry Andersen med fire konkrete punkter, hvor Nykredit vil bidrage til, at landbruget er en del af løsningen på klimaudfordringerne:

- Vi uddanner frem til 2022 vores rådgivere og værdikæde i virkelig at forstå bæredygtighed i landbruget inden, så de virkelig kan tage en værdiskabende dialog med kunderne. Vi vil indgå proaktivt omkring landbrugsjord og jordfordeling. Vi vil gerne løfte vores ansvar og medvirke til en hensigtsmæssig arrondering.

- Vi vil følge de certificeringer, som landbruget selv indfører, og afspejle dem i vores priser og kreditgivning, dog uden at vi løber foran jer. Grøn leasing introducerer vi i 2020, hvor det bliver billigere at lease udstyr til for eksempel præcisionslandbrug.

Nina Smith, formand for Nykredits hovedejer Forenet Kredit, glædede sig over, at Forenet Kredit har fået en række danske pensionskasser som medejere af Nykredit.

- Det har været en fantastisk løsning i stedet for en børsnotering, hvor vi kunne få store udenlandske medejere. Nu har vi i stedet nogle medejere, der ligesom os arbejder langsigtet, erklærede Nina Smith og tilføjede, at Nykredit altid har keret sig om dansk erhverv og ikke mindst landbruget:

- I 2008-09, da finanskrisen ramte hårdest, udvidede Nykredit og Totalkredit långivningen med 160 milliarder kroner, mens de store banker nedskalerede.

Og så bebudede formanden, at Kunde- og ErhvervsKroner er kommet for at blive. I årene 2017-2020 føres 3,9 milliarder kroner tilbage til kunderne. Og det vil fortsætte i årene derefter:

- At dele vores overskud med kunderne er et af de bærende principper i Forenet Kredit.

Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, erklærede sig helt enig i regeringens udmelding om, at vi skal udvikle os ud af klimaudfordringen, ikke spare. Det matcher fint med Landbrug & Fødevarers udspil om klimaneutralt landbrug i 2050.

Han illustrerede, hvordan veganere kun udgør en ganske lille del af befolkning, men fylder uforholdsmæssigt meget i medierne. Og uanset hvordan det ser ud i Danmark, så vil der på globalt plan være stigende efterspørgsel på kød i takt med at levestandarden stiger, ikke mindst i Asien.

- Hvor skal det kød produceres? Jeg håber, at det bliver dér, hvor landbruget arbejder mest bæredygtigt og mindst klimabelastende. Også på det punkt er dansk landbrug konkurrencedygtigt, påpegede Martin Merrild.

Michael Kristiansen, kommunikationsrådgiver og politisk kommentator, kom på Landbrugsdagene med sit bud på, hvad landbruget kan gøre for at styrke sin position i samfundsdebatten.

Der er meget at gøre, mente han, men han roste Landbrug & Fødevarer for at være den første store organisation til at spille ud med en klimaplan - klimaneutralt fødevareerhverv 2050.

- Men jeres position er så udfordret, at man ikke rigtig lytter på jer. Det ligger jo ikke top-of-mind i dag, at I kom med det udspil før valget. Men det er afgørende, at I holder fast og er konstruktive. Jeres klimaplan skal ikke bare være ord; I skal også levere på den, sagde han.

På landbrugsdagene gav fire topchefer fra nogle af landbrugets forædlingsvirksomheder hver deres bud på fødevareklyngens bidrag til bæredygtighed. I Høng talte koncernchef Kristian Hundebøll, DLG, om bæredygtighed og socialt ansvar.

Af Ulrik LarsenKOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her