cookie-og-privatlivspolitik
Nyk-F. 03-05-18. Foto © Claus Hansen.
Ved roestykket ved Sakskøbingvej 4, 4891 Toreby L.: Der er åben demomark om roesorter og ukrudtsbekæmpelse.

4

Billeder

Ved markdagen ved Toreby arrangeret af KWS Scandinavia fik roedyrkerne sidste nyt om roesorter og ukrudtsbekæmpelse.
Foto: Claus Hansen

Landbrugsnyt

Nyt fra roemarken

Roedyrkere blev på markdag arrangeret af KWS Scandinavia opdateret om sidste nyt om roesorter, ukrudtsbekæmpelse og forbud mod insektmiddel.
07. maj 2018 kl. 09:58 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce

Vejret viste sig fra sin gode side, hvilket vil sige ingen regn, da KWS Scandinavia forleden inviterede til åbent hus i roemarken ved Toreby på Lolland.

Mange landmænd har rigtig travlt i marken i øjeblikket, men omkring 60 roedyrkere fandt alligevel tid til at møde op til markdagen, hvor de fik en dosis information om praktisk roedyrkning.

KWS er en af verdens førende virksomheder inden for planteforædling af særligt sukkerroefrø. Og konsulent Julie Torp-Thomsen fra KWS Scandinavia gennemgik de forskellige roesorter. Hun fortalte blandt andet, at den nye rizomania-tolerante roesort Smilla er god, hvis man er plaget af stokløbere.

Det er vigtigt at få fjernet stokløbere i løbet af vækstsæsonen, før de når at smide deres frø, som ellers vil fremspire og blive til ukrudt. Smilla-sorten har gennem de sidste tre år har haft en lavere tendens til stokløbning end dyrkede sorter og er meget anvendt i Sverige.

Vælger man den nye prøvesort Celesta, bliver man i stedet belønnet for en høj sukkerprocent målt til 17,6 procent.

- Forsøg viser, at Celesta også giver god dyrkningsøkonomi og højt udbytte, sagde Julie Torp-Thomsen.

Vel at mærke, hvis man ikke er plaget af nematoder. Er man derimod plaget af nematoder, er sorten Daphna rigtig populær, også i Tyskland, Sverige og Litauen. Den er af Nordic Beet Reserach målt til at have det højeste sukkerudbytte i en roemark uden infektion af nematoder målt over en treårig periode.

- Daphna er i top udbyttemæssigt, her får du 100 procent udbytte. Sorten har et højt rodudbytte og giver god dyrkningsøkonomi trods lavt sukkerindhold, forklarede Julie Torp-Thomsen, som også har store forventninger til den nye prøvesort i 2018 Fenja, som kan gå hen og blive en stor konkurrent til Daphna-sorten næste år, da foreløbige tests har vist et endnu højere sukkerudbytte end Daphna-sorten.

Ukrudtsbekæmpelse
Derefter fortalte planteavlskonsulent i VKST, Charlotte Hansen, om ukrudtsbekæmpelse.

- Roerne er sået senere i år, end de plejer. Men da først solen kom, voksede roerne hurtigt, så det er gået rigtig stærkt, og det gælder også for ukrudtet. Efter såning fik vi regn, og det giver en mere ensartet fremspiring af ukrudtet, sagde Charlotte Hansen.

Til at bekæmpe ukrudtet er det som noget nyt nu er tilladt at bruge op til 3x0,23 L af ukrudtsmidlet Nortron pr. ha. mod tidligere 0,14 L pr. ha.

- Det forbedrer mulighederne for at bekæmpe ukrudt, sagde Charlotte Hansen, som anbefaler at sprøjte roemarken tre gange med 0,1 L Nortron pr. ha.

Til gengæld er det ikke længere tilladt at bruge mere end 15 gram af ukrudtsmidlet Safari pr. ha., hvor det tidligere var tilladt at anvende 30 gram pr. ha.

- Det giver nogle udfordringer i forhold til at bekæmpe hundepersille og vejpileurt, sagde Charlotte Hansen, som derfor anbefaler at sprøjte med Clomazon lige efter såning. Det forstærker effekten af de efterfølgende sprøjtninger.

Er man plaget af spildraps, anbefaler hun at sprøjte to gange med 7,5 g Safari.

Herefter fortalte planteværnsproducenterne Adama, BASF og Bayer om sidste nyt inden for planteværnsmidler.

Slut med Gaucho
Bo Secher, chefkonsulent i Nordic Sugar, Agricenter Danmark, gjorde status på den forgangne roekampagne, hvor der fra roedyrkernes side har været en del utilfredshed med en ny transportordning med for dårlig planlægning og kommunikation med de vognmænd, der fragter roerne til sukkerfabrikkerne.

Han omtalte også det netop på EU-plan vedtagne forbud mod at bruge insektmidlet neonikotinoider i det åbne land. Neonikotinoider, der er skadeligt for bier, bruges i bejdsemidlet Gaucho til at bejdse sukkerroefrø.

- Det bliver en stor udfordring for os, når Gaucho stopper. Men vi tror på, at vi kan få en dispensation til at bruge neonikotinoider. Vi vil nu samle folk og lave en ansøgning. Så det bliver spændende at se, hvordan den nye miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen vil se på det. Han har jo meldt ud, at han er mere grøn end blå, sagde Bo Secher.

Der er ikke bier i sukkerroemarker, og der er de senere år givet dispensation til bejdsning af vinterraps, så der er ifølge Bo Secher "håb endnu" for, at man kan opnå en dispensation.

For at vise at Nordic Sugar gerne vil slå et slag for bierne, tilbød Bo Secher roedyrkerne et bi-job. Nordic Sugar har lavet et bi-initiativ, hvor roedyrkerne får en pose frø, som er en pollen- og nektarblanding, de kan plante et sted på deres ejendom for at give bierne bedre levevilkår.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Landbrugsnyt":
Annonce