Vi bruger cookies!

folketidende.dk anvender cookies til at give dig en god oplevelse, og til at huske dine indstillinger, gemme statistik og til at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker på et link på www.folketidende.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere
mit folketidende klub folketidende cookie-og-privatlivspolitik

6

Billeder

I pakkeriet er der kommet langt bedre flow i arbejdsgangene.
Foto: Ulrik Larsen

Landbrugsnyt

Nyt stort kartoffelpakkeri på Lammefjorden

Storøhage Kartofler og ny ejer af Aspagaarden investerer i strømlinet produktion fra jord til bord.




29. december 2017 kl. 08:35 Af Ultik Larsen

Annonce

To kendte aktører på Lammefjorden – Aspagaarden og Storøhage Kartofler – samler fra 1. januar deres kræfter i et joint venture, der står bag et af landets mest moderne kartoffelpakkerier. Det nye anlæg blev indviet i slutningen af november i helt nye bygninger på Aspagaarden.

Hos Storøhage Kartofler har Svend Anker, som i øvrigt stadig er direktør, siden 1974 pakket kartofler hjemme på ejendommen Storøhagevej 17. Det begyndte med 100 kvadratmeter bygninger og 25 hektar jord. I dag er der tilhørende 385 ha.

Aspagaarden er et af de helt store landbrug på Lammefjorden med cirka 500 hektar jord og fik ny ejer i 2016, da St. Frederikslund, Slagelse, med Kattegat Fonden bag sig overtog den.

Storøhage Kartofler har nu flyttet sine aktiviteter over på den nye adresse på Aspagaarden, hvor der er opført et 3.400 kvadratmeter stort pakkeri udrustet med den nyeste teknologi og udstyr.
Storøhage Kartofler 2.0

- Det bliver Storøhage Kartofler version 2.0, siger Peter Anker, tredje generation på Storøhage og administrerende direktør i det nye, fælles selskab.

- Vi har i flere år haft for lidt plads og kapacitet. Derfor var det lidt af et lykketræf, at vi kom i dialog med de nye ejere af Aspagaarden, og at de fuldt ud kunne identificere sig med Storøhage Kartoflers tanker om, hvordan virksomheden skulle drives og udvikles, siger Peter Anker.

Med det nye joint venture tager Storøhage Kartofler et kæmpe skridt med mere end en ti-dobling af sin kapacitet. Ikke fordi Peter Anker tror, at der bliver behov for at udnytte det store anlæg fuldt ud lige med det samme. Men nu udgør vaskeri og pakkeri en mulighed i stedet for en begrænsning.

Logistik tænkt ind hele vejen
Foruden de 3.400 kvm nye bygninger er der anvendt nogle eksisterende bygninger på Aspagaarden, så det nye pakkeri råder over i alt ca. 4.000 kvm. Noget af Storøhage Kartoflers anlæg er flyttet med, men ellers er det meste spritnyt.

- Det har været en drøm at kunne bygge dette anlæg op fra bunden af. Vi er faktisk begyndt med at tegne anlægget først, sammen med Uffe Nielsen fra EKKO Maskiner A/S. Da vi så havde anlægget færdig, bad vi Scan Construction ved Jørgen Rumph om at lave en bygning rundt om det hele, siger Peter Anker.

Der er tænkt meget i logistik og søgt at undgå flaskehalse i processerne.

- Det betyder, at vi meget hurtigere får kartoflerne gennem vask og sortering frem til pakkeriet. Før var vask og sortering en flaskehals, så pakkeriet, som er den mandskabskrævende del af processen, måtte vente på at få kartoflerne frem, siger Peter Anker og fortsætter:

- Vores mandskab er en af vores hjørnesten, og de skal have stor ros for at gå ind i dette projekt med positiv indstilling og stor entusiasme. De har virkeligt knoklet med flytningen og de gener, det har givet, og uden at vi har måtte sige nej en eneste gang til vores kunder.

Er blevet mere fleksible
Det nye anlæg rummer to vaskelinjer. Samtidig er kapaciteten i sortering af kartoflerne øget voldsomt med to nye optiske sorteringsanlæg, der sorterer kartoflerne i de rette størrelser og uden menneskelig indblanding. Det betyder, at der kan køres to forskellige sorter gennem vaskeri og sortering på samme tid. Og i pakkeriet kan der arbejdes med fire forskellige varer ad gangen.

- Anlægget gør os langt mere fleksible, så vi hurtigt kan skifte fra den ene produktion til den anden. Det betyder meget, fordi vi arbejder med ret mange forskellige typer af kartofler. Vi vil rigtig gerne vænne forbrugerne til, at der er forskel på kartofler. Nogle er gode til salater, andre til kogning, mos eller bagning, forklarer Peter Anker.

100 procent fra jord til bord
Storøhage Kartofler tager hvert år mange nye kartoffelsorter ind som afprøvning.

- Vi er jo ikke bare et pakkeri, men i høj grad også avler, da vi selv dyrker kartofler i stor stil. Derudover har vi kontrakter med flere avlere på Lammefjorden. Aftalen med Aspagaarden indebærer også, at de nu leverer alle deres kartofler til os. Dermed er vi nu oppe på et dyrkningsareal på cirka 275 ha med certificerede Lammefjordskartofler.

- Det betyder også, at vi er med i hele værdikæden. Vi importerer selv læggekartoflerne, aftaler med avlerne, hvilke sorter de helst skal dyrke, hvorefter vi modtager, vasker, sorterer, pakker og leverer dem direkte til butikkerne eller kædelagerne. Det er et 100 procent jord-til-bord-koncept, bemærker Peter Anker.

Hver sort har specielle egenskaber
- For os er det vigtigt, at avlerne bliver tilgodeset økonomisk, så de kan se værdien i at dyrke specielle sorter og gøre sig ekstra umage. Lige præcis avlerne er en af vores vigtige hjørnesten. Uden dem ville der ikke være noget til os at lave. Vi kan kun lave flotte varer, hvis vi får flotte råvarer. Dårlige råvarer bliver aldrig pæne, lige meget hvor moderne sorterings- og pakke faciliteterne er, bemærker Peter Anker.

Storøhages sorter er ikke valgt ud fra, hvad de giver i udbytte, men hvordan de smager, og hvad de kan bruges til. Den udvælgelse sker blandt andet i samarbejde med kunder, kokke og andre fagfolk.

Peter Anker: - Det er et langt sejt træk, men nu kan vi se, at forbrugerne begynder at efterspørge vores udvalgte sorter, så som Antonia, som vi har leveret til Dagrofa i tre-fire år.

Foruden Antonia har Storøhage Kartofler tre andre specielle sorter ude i butikkerne. Det er salatkartoflen Alexandra, som Irma sælger, allround- sorten Georgina, som primært sælges i Lidl, og Madeira, som COOP aftager.



KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Kontakt os



post@landbrugsnyt.dk
Tlf. 5488 0300

Annoncer og redaktion
Tværgade 20
4800 Nykøbing F.
Tlf. 5488 0300

Åbningstider
Man-tors: 8.00-16.00
Fredag: 8.00-15.00


Landbrugsnyt



Ugens avis Landbrugsnyt udkommer hver tirsdag året rundt og du kan også læse avisen her hver uge. Klik på avisen for at læse den nyeste udgave af Landbrugsnyt.

Du finder tidligere udgaver af avisen, ved at gå direkte til vores portal, hvor vi har samlet alle vores aviser.

Klik her for at gå til portalen

God fornøjelse!


Annonce i kategorien "Landbrugsnyt":
Annonce

Lone Jensen

Mediekonsulent

Landbrugsnyt

tlf. 54 88 03 00

post@landbrugsnyt.dk

Denny Michael Jakobsen

Journalist

Landbrugsnyt

mobil 27 88 31 52

post@landbrugsnyt.dk