cookie-og-privatlivspolitik
John Nielsen, formand for Dansk Landbrug Sydhavsøerne (DLS).
John Nielsen, formand for Dansk Landbrug Sydhavsøerne (DLS).
Foto: Anders Knudsen

Landbrugsnyt

Nytårsudtalelse: Et år vi sent glemmer

Det er vigtigt at kommentere på udpegningen af små vandløb i vandplanerne her i høringsfasen, skriver John Nielsen fra DLS i denne nytårshilsen til Landbrugsnyts læsere.
03. januar 2019 kl. 08:39 Af John Nielsen, formand, DLS

Annonce

NYTÅRSHILSEN: Året 2018 bliver et år, vi sent glemmer på grund af tørken, som endte med at give landbruget et tab på omkring 6 mia kr.

Som landmand er det derfor også en underlig følelse at stå på sidelinjen og høre på, at Danmarks økonomi er buldret af sted de sidste år.

Selvom der er mangel på arbejdskraft, huspriserne er steget i hele landet, og optimismen er stor, så skal vi i landbruget slås med alt for lave afregningspriser, banker der til stadighed strammer kravene og en nationalbank, der vil lukke 30 procent af landbrugene.

I en tid, hvor rabiate veganere og dyreaktivister giver udtryk for, at indtag af kød er en forbrydelse, er det befriende at have en fødevareminister, der trods en meget grøn byprofil, tør stille sig op og forsvare dansk bacon og dansk landbrug.

Regeringen og DF har med blandt andet lettelserne på generationsskiftet og fjernelse af en formålsløs fosforafgift vist, at der er politisk opbakning til en stærk fødevareklynge i Danmark.

Det er en opbakning, vi skal udnytte til, med faglige indspil, at få ændret en række af de skæve rammevilkår, landbruget har. Jeg sætter stor lid til, at regeringens nye ekspertgruppe, som skal kigge på vores rammevilkår, får fjernet flere af de skævheder, vi ser i forhold til vores nabolande.

Som et led i regeringens fokus på afvandingen af markerne, fik vandrådene i 2017 til opgave at kigge på de små vandløb. Arbejdet resulterede i, at flere vandløb er udtaget eller har ændret karakter. Ændringerne er i høring frem til den 25. januar 2019. Da der er mulighed for at kommentere på de vandløb, der ikke er udtaget, er det vigtigt, at vi alle igen reagerer med høringssvar og faglige argumenter for at fjernet vores små vandløb fra vandplanerne. 

Det ærgrer mig, at vi igen ser, at bankerne, i stedet for at hjælpe trængte landmænd, hæver deres gebyrer og bidrag, hvilket kun er med til at forværre situationen for landmændene. I min optik er det tilmed kortsigtede automatreaktioner, der ikke nødvendigvis bidrager ret meget til at sikre de penge, bankerne har ude.

Vi har brug for langsigtede vurderinger, der ikke pr. automatik ser tvangssalg som den eneste løsning. Vi har brug for, at bankerne bakker op om de dygtige landmænd, der på grund af et par års dårlige høstresultater er endt med en midlertidig dårlig økonomi.

Endelig må jeg konstatere, at sammenlægningen af DLS's og Gefions rådgivning i VKST også fremover er med til at sikre en god, stærk og helhedsorienteret landbrugsrådgivning på Agrovej i Nykøbing F. Det er min klare opfattelse, at et stærkt lokalt forankret rådgivningskontor på Agrovej bedst varetager de rådgivningsopgaver, landmændene på Sydhavsøerne efterspørger.

Godt nytår
 
 KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

SENESTE NYT

MEST LÆSTE