cookie-og-privatlivspolitik
Hans Erik Jørgensen, formand for Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer.
Hans Erik Jørgensen, formand for Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer.
Foto: Henrik Bjerregrav

Landbrugsnyt

Nytårsudtalelse: Farvel til det gamle og velkommen til det nye

Formand for Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer, Hans Erik Jørgensen, skriver i årets nytårshilsen, at landmænd skal være parat til at slippe gamle vaner.
07. januar 2019 kl. 09:46 Af Hans Erik Jørgensen, formand for Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer

Annonce

Nytårshilsen: 2018 har været et godt år for økologien, men også et år med en del udfordringer. Jeg er sikker på, den tørre sommer vil stå klart i manges erindringer. Og samtidig er priserne på de animalske produkter kommet under pres, hvor det på de vegetabilske har set mere fornuftigt ud.

Politisk har vi dog fået sat mange krydser, og lad mig bare nævne noget af det ,vi har brugt kræfter på: Udfasningsplan for konventionel husdyrgødning, Økologiforordning på plads i EU, Vækstplan for dansk Økologi 2020, Midler til økologiforskning og Dispensation for grovfoderkrav i forbindelse med tørken.

Særligt glæder det mig at mange af os allerede har fået udbetalt både vores arealtilskud og økologitilskud for 2018. Flot!

2018 var også året, hvor vi i Økologisektionen er startet op med at holde Økologiske Sommermøder. Det var bare en fornøjelse at hilse på mange af jer, og jeg glæder mig allerede til at gentage møderne i 2019.

Og hvad mon der mere kommer til at ske i det nye år? Vejret har vi til gode at se, hvordan det helt præcist har tænkt sig at arte sig, men vi ved med sikkerhed, at der kommer et folketingsvalg inden længe, og at klima bliver et af de store emner.

Vi ved også at vi bliver flere nye økologer, og vi ved, at vi skal være dygtigere og tilegne os viden hurtigere. Vi ved, at økologi ikke sælger sig selv, og vi ved, vi skal kunne levere på bl.a. sikkerhed, kvalitet, bæredygtighed, klima og gennemskuelighed.

Vi skal blive bedre til at producere fødevarer med lavt CO2-aftryk. Det bliver en kæmpe opgave for hele erhvervet at rykke sig på denne dagsorden. Og det er en opgave med mange ubekendte og meget at spekulere over.

Men der er heldigvis nogle ting, som gør mig rigtig tryg ved at kigge ind i de mange udfordringer:

Jeg ved, at økologi står højt på flere og flere forbrugeres indkøbsseddel, og der er god vækst på de fleste områder.

Jeg ved, vi har en stor flok dygtige økologiske rådgivere i DLBR (Dansk Landbrugs Rådgivning) og Seges der står klar til at hjælpe os på vej med at løse udfordringerne og et politisk sekretariat, der kan levere.

Jeg ved, vi har mange gode samarbejdspartnere, og jeg ved, vi har afsætningsselskaber, der gerne vil være med til at sætte en grøn dagsorden. Og jeg har efterhånden mødt rigtig mange økologiske landmænd, som er parat til at flytte sig og som syntes, det er sjovt at udvikle. Parat til at slippe gamle vaner og sige velkommen til nye. Det gør mig både glad og tryg.

Så lad os glæde os til 2019. Det bliver ski' skægt'...

Godt nytår!KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

SENESTE NYT

MEST LÆSTE