cookie-og-privatlivspolitik
Allan Klestrup Hansen er formand for Odsherreds Landboforening.
Allan Klestrup Hansen er formand for Odsherreds Landboforening.

Landbrugsnyt

Nytårsudtalelse: Potentiale for godt udbytte i 2019

Formanden for Odsherreds Landborforening skriver i denne nytårshilsen, at den viden, ekspertise og teknologi, vi har til rådighed, aldrig har været større, og vi skylder os selv at gøre brug af det.
03. januar 2019 kl. 13:13 Af Allan Klestrup Hansen, formand for Odsherreds Landboforening

Annonce

NYTÅRSHILSEN: 2018 er ved at rinde ud. Det har været et af de værste høstår i de fleste landmænds minder. Et vejrlig, der ikke ville ende på landet, sluttede i København med afleveringen af en værdiløs tørkepakke.

Knap 300 mio. kroner samt en syltekrukke med forventninger om højere afregningspriser på råvarer. Det kan bare ikke redde et samlet landbrug i knæ. Jeg havde gerne set hjælp i form af penge til landmanden, da vi skulle bruge dem. Andre lande har fået støtte udbetalt fra EU-midler, det har Danmark så undladt.

Det er da glædeligt at opleve, at nogle af vore andelsselskaber, bl.a. Arla og et par grovvarefirmaer, har forstået alvoren og hjulpet i den udstrækning, det var muligt. Dybt kritisabelt er det dog, at DLG og Danish Agro har haft andelskassen lukket i.

I 2018 har vi haft gavn af landbrugspakken og muligheden for at dække planternes behov for næringsstoffer. Tak for det. Og vi skal alle have ros for ikke bare at overgødske vore marker, ca. 30 procent af N-kvoten er der brugt. Det viser meget tydeligt, at vi landmænd passer på vores jord, vores natur og vores miljø.


Potentiale for godt udbytte

2019 bliver et spændende år at træde ind i. Afgrøderne er kommet godt fra start og potentialet for et godt udbytte er til stede. Så er det op til hver enkelt af os at få det bedste ud af det. Viden, ekspertise og muligheder for alverdens teknologiske finurligheder har aldrig været større, og vi skylder os selv at gøre brug af det.

Landbrug & Fødevarer (L&F) får nok at se til, også i det kommende år. Jeg ved, at alle på Axelborg arbejder hårdt for at sikre de bedste vilkår for os landmænd. Jeg er til tider uenig i de beslutninger, der bliver truffet derinde. Vi må være skarpe på at beholde vores ejendomsret, jorden er vores, købt og plejet gennem mange år.

Nu kommer der så lige et valgår på tværs. Det vil sikkert koste os urimelige restriktioner, senest i forbindelse med BNBO-arealerne. Det vil være tæt på umuligt at lave politisk arbejde med Christiansborg.

Jeg er glad for, at Bæredygtigt Landbrug (BL) og L&F har nærmet sig hinanden det seneste år. Vi har brug for hinanden. Vi har brug for at være et samlet landbrug, og de første skridt er taget.

I Odsherreds Landboforening er der faldet ro på efter et par år med udfordringer. Den rådgivning, landmanden har brug for, har vi en pligt til at skaffe. Og det gør vi. I 2019 vil vi arbejde hen imod en løsning, som er præcis det, den enkelte landmand har brug for. Ikke mere, ikke mindre. Vi skal turde rådgive en landmand i retning mod konkursbegæring frem for at lade vedkommende halte bagefter. Her mener jeg, det etablerede system er bagefter.

Med ønske om velvilje fra grovvarefirmaer og pengeinstitutter ønsker jeg glædelig jul og godt nytår.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

SENESTE NYT

MEST LÆSTE