cookie-og-privatlivspolitik
Søndag den 14. april klokken 12.00 bliver de økologiske køer lukket ud foran tusindvis af tilskuere 59 steder rundt om i landet på årets Økodag.
Søndag den 14. april klokken 12.00 bliver de økologiske køer lukket ud foran tusindvis af tilskuere 59 steder rundt om i landet på årets Økodag.

Landbrugsnyt

Øko-landmænd åbner stalddøren

59 økologiske landmænd over hele landet lukker deres forårskåde økologiske køer ud på græs søndag den 14. april. På Sjælland og øerne inviterer ni økologer indenfor.
10. april 2019 kl. 08:36 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce
FAKTA
www.økodag.dk findes en beskrivelse af, hvad man kan opleve på alle de 59 værtsgårde.
Gårdene holder åbent mellem klokken 10 og 14 søndag den 14. april, og køerne lukkes ud præcis klokken 12. Kom gerne i god tid, da der nogle steder kan være tusindvis af andre gæster.
På Sjælland og øerne er der åbent hos:
- Lundholm, Maj Britt og Erik Hansen, Præstehøjvej 12, Skævinge
- Engmosegaard, Winnie og Hans Christian Andreasen, Sverkilstrup Byvej 8, Hundested
- Svanholm Storkollektiv, Kristine Dalbach, Svanholm Gods 4A, Skibby
- Møllergården, Charlotte og Henning Nielsen, Sæbyvej 28, Kirke Hyllinge
- Vorgård Agro, Yke og Reintje Kloppenburg-Oosterwoud, Adelers Alle 208, Gislinge
- Kammergave Landbrug, Christian Clement og Helle Rosenkilde, Tersløsevej 20, Munke Bjergby
- Salsbjerggård, Søren Madsen, Togårdsvej 17, Lundby
- Ravnsborg Økologi, Michael Olsen og Thomas Fabienke, Hydestræde 6, Horslunde
- Pollerup Hovgård - Møn Is, Gitte Møller og Benjamin B. Christensen, Hovgårdsvej 4, Stege

Søndag den 14. april er danskerne inviteret ud på landet for at fejre foråret sammen med de økologiske køer. I år er det 15. gang, at de økologiske landmænd sammen med Økologisk Landsforening og de økologiske mejerier holder Økodag.

På Sjælland og øerne inviterer ni økologer gæsterne indenfor, så de kan være med til at lukke øko-køerne ud på græs for første gang i foråret efter en vinter i stalden.

- Økodag er en festdag både for de økologiske køer, de økologiske landmænd og for de mange tusinde forventningsfulde børn og voksne, der hvert år besøger gårdene. Til Økodag bliver det tydeligt at se, hvilken forskel det gør for dyrene, når man køber økologisk. Man kan simpelthen ikke undgå at blive glad i låget af det livsbekræftende syn af kåde øko-køer, der spurter ud på marken i den friske forårsluft, udtaler Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

Blandt værterne øst for Storebælt er igen i år Pollerup Hovgaard på Møn, hvor man kan se 160 øko-køer. Gårdfamilien er 8. generation, og i 2010 åbnede de Møn Is, som er et lille ismejeri, hvor mælk og fløde forvandles til lokalproduceret is. Ismejeriet er åben på Økodag.

Blandt de nye værter på Økodag er Ravnsborg Økologi på det nordvestlige Lolland. Gården er etableret i 2017, og her vil 150 køer løbe på græs. På Økodag kan børnene bl.a. lege på halmlegepladsen og prøve en pedaltraktor.


Fokus på klima

- Økodag er en god mulighed for, at forældre, børn og bedsteforældre tager en tur på landet og sammen oplever, hvor mælken kommer fra. På gårdene kan man smage på økologien, komme helt tæt på dyrene, og blive klogere på økologisk landbrug, siger Birgitte Nygaard, projektleder for Økodag i Økologisk Landsforening og tilføjer:

- I år har vi til Økodag særligt fokus på klima. Økologiske landmænd har særligt mange græsmarker, fordi køerne skal på græs hele sommeren. De mange græsmarker er godt for klimaet, fordi græsset hiver CO2 ud af luften og lagrer det som kulstof i rødderne og i jorden.

Græsset på de to Økodag-gårde på Møn og Lolland binderifølge Økologisk Landsforening tilsammen cirka 1.146 ton CO2 om året. Det svarer nogenlunde til CO2-udledningen fra 1.146 gennemsnitsdanskeres årlige flyrejser.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Landbrugsnyt":
Annonce