cookie-og-privatlivspolitik
Omkring 75 var mødt frem ved Årsmøde i Økologisk VKST, og gik hjem med værdifuld viden og godt samvær.

4

Billeder

Omkring 75 var mødt frem ved Årsmøde i Økologisk VKST, og gik hjem med værdifuld viden og godt samvær.
Foto: Jens Henrik Nybo

Landbrugsnyt

Også økologerne er pris-presset af tørken

Økologisk VKST holdt Årsmøde med stort fremmøde - og masser af faglige input om de nye gødningsregler.
25. januar 2019 kl. 12:50 Af Jens Henrik Nybo

Annonce
FAKTA
Der var valg til Brugergruppen, og alle fire, Henning Nielsen, Ole Nørby, Peter Sivertsen og Arne Juel Jensen modtog genvalg.

Ikke færre end 75 personer dukkede op i Sorø til Årsmøde i Økologisk VKST, hvor der traditionen tro blev aflagt beretninger af forperson i Brugergruppen, Yke Kloppenburg, og chefkonsulent Lisbeth Frank Hansen samt faglige indlæg - i år om de nye regler for konventionel husdyrgødning, biogasgylle, halm samt efterafgrøder. Og til sidst spørgsmål og debat om, hvorvidt de nye regler vil betyde udvikling eller afvikling af økologien.

Hertil kom, at Peter Dammegaard fra Daka holdt et kort indlæg om virksomhedens arbejde med recirkulering af næringsstoffer og grøn energi og planerne om opførsel af et nyt biogasanlæg i Hvidovre i samarbejde med Ørsted.


Pænt med omlægningstjek

Lisbeth Frank Hansen nævnte det pænt store antal omlægningstjek på 87, der var foretaget i 2018, svarende til et areal på 7.700 hektar. Det var ganske vist et lidt lavere antal tjek i forhold til 2017, men hun hæftede sig ved, at der til gengæld var sket en stigning i omlægningstjek på bedrifter mellem 20 og 50 hektar, nemlig i alt 22.

- Det økologiske areal vokser fortsat, og vi kan se, at halvdelen af de, som får foretaget et tjek, ønsker at lægge om. Henved 40.000 hektar er nu omlagt i vores område, og i hele landet er det i omegnen af 300.000 hektar, sagde hun og fortsatte:


Presset indtjening

- I høj grad på grund af tørken sidste år, har vi dog også set, at indtjeningen generelt er presset, især fordi mange har måtte indkøbe foder. Driftsresultatet i mælkeproduktionen er gået ned, men ligger fortsat højere end i den konventionelle produktion. Det samme gælder for svineproduktionen, hvor der er overskud på markederne.

Hun kommenterede herpå Dækningsbidrag 2 (DB2) i relation til bruttoudbytte for 2018, hvor det for økologerne endte på et gennemsnit på 4.785 kr. pr. hektar og for de konventionelle på 3.670 kr.

Omsætningen og udviklingen i den økologiske markedsandel i Danmark fortsætter i en pæn kurve op, ligesom det er tilfældet for såvel eksport og import af økologiske varer. De seneste tal viser, at der blev eksporteret for 3 milliarder kr. og importeret for 3,9 milliarder kr.


Plus på regnskabet

Endelig orienterede Lisbeth Frank Hansen om regnskabsresultatet i 2018 for Økologisk VKST, der endte på 1,2 millioner kr. - ca. 300.000 kr. over det budgetterede, men noget af forklaringen herpå var lavere lønomkostninger som følge af fratrædelser.

Tillige oplyste hun om de kommende arrangementer i 2019, som blandt andet tæller Økologisk Plantedag, Økologisk Inspirationsdag, ERFA-grupper (AMU-kurser), Det gode omlægningstjek samt strategisk beslutningsgrundlag. Bæredygtighedstjek og strategiforløb, DB2-tjek og strategiforløb samt Økoforsøg inden for planteavl.


Daka's nye projekt

Peter Dammegaard fra Daka gav herefter en orientering om projektet Øgro Bio, der skal producere organisk gødning til det økologiske landbrug, så økologerne sikres en vigtig kilde af bæredygtig fosfor og andre næringskilder.

- Manglen på næringsstoffer er især på Sjælland et problem, fordi de økologiske landmænd her overvejende har planteavl, mens de i Jylland har den animalske produktion, og dermed også bedre adgang til husdyrgødning, påpegede Peter Dammegaard.

I økologien har man i flere år arbejdet på at udfase brugen af konventionel gylle, men målet kan kun nås, hvis der er nok med næringsstoffer fra økologiske kilder.

Daka's biogasanlæg vil blive opført ved Avedøreværket i Hvidovre, og når det er i fuld drift - formentlig i 2020, forventes det at kunne levere 130.000 ton KOD (kildesorteret organisk dagrenovation) hvert år, svarende til mellem 6.500 og 9.500 nye hektar, eller en bedre forsyning til de eksisterende, fortalte Peter Dammagaard.

Læs mere fra årsmødetKOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her