Annonce
Landbrug

Optur for øko-roerne i 2018

Der var en klar fremgang i den økologiske roeproduktion fra 2017 til 2018, kunne Troels Frandsen (tv.) fra fabriksudvalget fortælle på årets generalforsamling i Danske Sukkerroedyrkere. Her sammen med formand Jørn Dalby og Michael Grunnet Rasmussen. Foto: Anders Knudsen

Efter at et mislykket forsøg på økologisk sukkerroeproduktion i 2017, kom produktionen i 2018 endelig op at køre.

Forbrugerne efterspørger i stigende grad økologi. Også når det kommer til sukker. Derfor har Nordic Sugar kastet sig ud i økologisk sukkerproduktion. I det våde 2017 mislykkedes det dog, da den høstede roemængde var lille, og lynnedslag på sukkerfabrikken i Nykøbing F. samtidig betød, at de økologiske roer i produktion gik til.

Men i det tørre 2018 gik det bedre med de økologiske roer, hvor sukkerfabrikken i Nykøbing F. har produceret øko-sukker fra danske og svenske roer. Sidst det skete var, da Danisco i årene fra 1999-2005 forsøgte at opbygge en økologisk sukkerproduktion, men til sidst måtte opgive.

- De økologiske roer kom i 2018 i lighed med de konventionelle godt fra start og havde i vækstsæsonen optimale vilkår for mekanisk rensning af roerne i modsætning til 2017. I lighed med de konventionelle roer blev de økologiske roer udfordret af tørken. Det resulterede i manglende tilvækst og manglende bladmasse til at dække for nyt ukrudt og mange skadedyr i markerne, forklarede Troels Frandsen fra Danske Sukkerroedyrkeres fabrikudvalg på årets generalforsamling i Sakskøbing Sportscenter.

- I modsætning til kampagnen 2017 kom der i kampagnen 2018 økologisk sukker i siloen, hvilket vi i Danske Sukkerroedyrkere finder meget positivt. Alle, som deltog i inspirationsmødet om sukkerroer her i hallen 5. februar, fik et synligt bevis med hjem i form af et kilo økologisk sukker, fortsatte Troels Frandsen.

Nordic Sugar vil ikke ud med, hvordan udbytterne og mængderne i øko-roerne ser ud, men ifølge Troels Frandsen er produktionen i 2018 gået væsentligt bedre end i 2017. Oparbejdningen af de økologiske sukkerroer er ifølge Nordic Sugar Agricenter forløbet planmæs-sigt.

- Bag tallene hos de enkelte dyrkere gemmer der sig nogle variationer. I 2018 havde 90 procent af alle dyrkere et udbytte over 4 ton polsukker pr. ha. Til sammenligning havde kun 30 procent af alle dyrkere i 2017 et udbytte over 4 ton polsukker pr. ha. Udbytterne er blevet mere ensartet på et højere niveau, fortalte Troels Frandsen.

- Agricenteret har kalkuleret, at ved et udbytte på 40 ton rene roer viser en konservativ kalkule et DB2 på 7.600 kr. pr. ha - efter indregning af 11.250 kr. til håndlugning. Tørken og bekæmpelse af ukrudt har fremkaldt store variationer i udbytterne, og dertil kommer udfordringer med skadedyr og svampe. Højeste udbytte er på niveau med konventionelle dyrkere, det vil sige over 9 ton sukker pr. ha., fortsatte Troels Frandsen.

Nordic Sugar forventer mere end en fordobling af det økologiske areal i 2019.

  • Der var en klar fremgang i den økologiske roeproduktion fra 2017 til 2018, kunne Troels Frandsen (tv.) fra fabriksudvalget fortælle på årets generalforsamling i Danske Sukkerroedyrkere. Her sammen med formand Jørn Dalby og Michael Grunnet Rasmussen. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem