cookie-og-privatlivspolitik
Der var en klar fremgang i den økologiske roeproduktion fra 2017 til 2018, kunne Troels Frandsen (tv.) fra fabriksudvalget fortælle på årets generalforsamling i Danske Sukkerroedyrkere. Her sammen med formand Jørn Dalby og Michael Grunnet Rasmussen.
Der var en klar fremgang i den økologiske roeproduktion fra 2017 til 2018, kunne Troels Frandsen (tv.) fra fabriksudvalget fortælle på årets generalforsamling i Danske Sukkerroedyrkere. Her sammen med formand Jørn Dalby og Michael Grunnet Rasmussen.
Foto: Anders Knudsen

Landbrugsnyt

Optur for øko-roerne i 2018

Efter at et mislykket forsøg på økologisk sukkerroeproduktion i 2017, kom produktionen i 2018 endelig op at køre.
12. marts 2019 kl. 13:07 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce

Forbrugerne efterspørger i stigende grad økologi. Også når det kommer til sukker. Derfor har Nordic Sugar kastet sig ud i økologisk sukkerproduktion. I det våde 2017 mislykkedes det dog, da den høstede roemængde var lille, og lynnedslag på sukkerfabrikken i Nykøbing F. samtidig betød, at de økologiske roer i produktion gik til.

Men i det tørre 2018 gik det bedre med de økologiske roer, hvor sukkerfabrikken i Nykøbing F. har produceret øko-sukker fra danske og svenske roer. Sidst det skete var, da Danisco i årene fra 1999-2005 forsøgte at opbygge en økologisk sukkerproduktion, men til sidst måtte opgive.

- De økologiske roer kom i 2018 i lighed med de konventionelle godt fra start og havde i vækstsæsonen optimale vilkår for mekanisk rensning af roerne i modsætning til 2017. I lighed med de konventionelle roer blev de økologiske roer udfordret af tørken. Det resulterede i manglende tilvækst og manglende bladmasse til at dække for nyt ukrudt og mange skadedyr i markerne, forklarede Troels Frandsen fra Danske Sukkerroedyrkeres fabrikudvalg på årets generalforsamling i Sakskøbing Sportscenter.

- I modsætning til kampagnen 2017 kom der i kampagnen 2018 økologisk sukker i siloen, hvilket vi i Danske Sukkerroedyrkere finder meget positivt. Alle, som deltog i inspirationsmødet om sukkerroer her i hallen 5. februar, fik et synligt bevis med hjem i form af et kilo økologisk sukker, fortsatte Troels Frandsen.

Nordic Sugar vil ikke ud med, hvordan udbytterne og mængderne i øko-roerne ser ud, men ifølge Troels Frandsen er produktionen i 2018 gået væsentligt bedre end i 2017. Oparbejdningen af de økologiske sukkerroer er ifølge Nordic Sugar Agricenter forløbet planmæs-sigt.

- Bag tallene hos de enkelte dyrkere gemmer der sig nogle variationer. I 2018 havde 90 procent af alle dyrkere et udbytte over 4 ton polsukker pr. ha. Til sammenligning havde kun 30 procent af alle dyrkere i 2017 et udbytte over 4 ton polsukker pr. ha. Udbytterne er blevet mere ensartet på et højere niveau, fortalte Troels Frandsen.

- Agricenteret har kalkuleret, at ved et udbytte på 40 ton rene roer viser en konservativ kalkule et DB2 på 7.600 kr. pr. ha - efter indregning af 11.250 kr. til håndlugning. Tørken og bekæmpelse af ukrudt har fremkaldt store variationer i udbytterne, og dertil kommer udfordringer med skadedyr og svampe. Højeste udbytte er på niveau med konventionelle dyrkere, det vil sige over 9 ton sukker pr. ha., fortsatte Troels Frandsen.

Nordic Sugar forventer mere end en fordobling af det økologiske areal i 2019.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Landbrugsnyt":
Annonce