Annonce
Landbrug

Penge at spare med LED-lys

Du kan halvere dit strømforbrug ved at investere i moderne LED-belysning, siger Lars Berthelsen, indehaver af Idestrup El på Falster, som har specialiseret sig i landbrugskunder.

Der kan være mange penge at spare ved at skifte til LED-belysning, lyder det fra Idestrup El fra Falster, der også servicerer landbrugskunder på Sjælland og Lolland.

I en tid, hvor mange landbrug er presset på pengepungen, er der god idé i at minimere omkostningerne, og et oplagt sted er ved at gå over til LED-belysning, hvis man stadig har gamle lysstofrør.

- Det er især oplagt, hvis du har halvslidte og gamle armaturer. Du kan få nye LED-pærer i de gamle rør, men vi anbefaler, at du skifter hele lampen med et nyt helstøbt armatur. Du får et langt bedre lys ud af det, og du undgår de skavanker, der kommer. Vi kører med LED TEK, som er vandtætte, så du kan spule på dem med en højtryksrenser. I gamle dage faldt skærmene af, men i dag kan du faktisk putte armaturet i en balje med vand, og så virker det stadig, forklarer Lars Berthelsen, indehaver af Idestrup El.

Han fortæller, at energitilskudsordninger betyder, at mange får øjnene op for at få energioptimeret.

- Men i drægtighedsstalde er det rentabelt at energioptimere selv uden tilskud, fordi du har lys hele døgnet og dermed flere brændetimer end i for eksempel en slagtesvinestald, fortæller Lars Berthelsen.

Går man fra traditionelle lysstofrør til LED-lys kan man rundt regnet halvere sit strømforbrug. Et nyt armatur koster cirka det dobbelte af, hvad det koster at sætte nyt LED-lys i eksisterende rør. Arbejdsmæssigt tager det lige lang tid.

- Ofte har du en tilbagebetalingstid på helt ned til et par år. 2-5 år er ikke unormalt, fordi du halverer energiforbruget. Så der er rigtig mange penge at spare især i drægtighedsstalden, hvor du har lys hele døgnet, siger Lars Berthelsen.

Har skabt et navn

Hos Idestrup El på Falster er de 25 medarbejdere, som servicerer kunder også på Lolland og langt op på Sjælland. Elektrikerforretningen har efterhånden skabt sig et solidt navn inden for landbruget, og landbrugskunder udgør i dag over halvdelen af arbejdet.

- Vi har en del kunder en times kørsel væk, og det får du kun, hvis du gør dig umage og kender kundernes behov. Vi plejer at sige, at vi er trendsættende inden for landbrug, og vi præsenterer nye løsninger for kunderne, der kan hjælpe dem i hverdagen. Vi skal ikke kun være elektriker, men også sparringspartner, siger Lars Berthelsen.

Idestrup El stod blandt andet for alt elarbejdet ved opførelsen af de fire nye store slagtesvinestalde på Bregentved Gods, der åbnede i 2018, og som tilsammen årligt kan producere 120.000 slagtesvin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hovedtavlen er hjertet

Idestrup El har eksisteret i 97 år, men har kun haft tre ejere. Lars Berthelsen har stået i spidsen i 21 år for virksomheden, som i årene løb har overtaget flere andre elektrikerforretninger. Blandt andet Horbelev El i 2004 og Elhjørnet i Marielyst i 2018.

Idestrup El servicerer og monterer blandt andet ventilations- og belysningsanlæg, og Lars Bethelsen mener, at man som landmand skal være meget opmærksom på driftssikkerheden.

- Vi ser en del hovedtavler, der efterhånden er lidt udpinte. Forsyningssikkerheden på bedriften er landmanden bundafhængig af, derfor har vi meget fokus på, at hovedtavlen kan bære for eksempel tilslutning af generatorer. Vi oplever nogle gange, at det er lidt overset, og det er jo også sådan, at hvis det virker, så har man ikke så stort fokus på det. Problemet er bare, hvis det pludselig ikke virker. Vores opgave er derfor også at påpege, hvis der er nogle risici. Hovedtavlen er hjertet i det hele, forklarer Lars Berthelsen.

  • Du kan halvere dit strømforbrug ved at investere i moderne LED-belysning, siger Lars Berthelsen, indehaver af Idestrup El på Falster, som har specialiseret sig i landbrugskunder.
Annonce
Annonce
Annonce
Lolland

Lokal håndboldklub fik "uvurderlig hjælp"

Guldborgsund

Sommerhus-sensation: - Vi har forrygende travlt

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Lolland-Falser

Stigende vandstande og voldsomme storme har konsekvenser: Flere og flere melder sig

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd