cookie-og-privatlivspolitik
Jørgen Ebbe Kaare fra Gravemesteren viser her et af de gamle drænrør i marken i Systofte, som er fyldt med jord og derfor ikke kan led meget vand væk. i Forgrunden ligger et af de nye drænrør med filt, som beskytter mod jord, grus og sandkorn.

6

Billeder

Jørgen Ebbe Kaare fra Gravemesteren viser her et af de gamle drænrør i marken i Systofte, som er fyldt med jord og derfor ikke kan led meget vand væk. i Forgrunden ligger et af de nye drænrør med filt, som beskytter mod jord, grus og sandkorn.
Foto: Anders Knudsen

Landbrugsnyt

Perfekt vejr til at udskifte slidte drænrør

Er markens drænrør defekte, kan der være penge at hente på at få dem skiftet ud.
13. februar 2019 kl. 11:26 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce

Vinterkulden har indfundet sig, men det forstyrrer ikke arbejdet med at lægge drænrør i marken. Snarere tværtimod. Var det vådt og pløret, som efter det våde 2017, ville arbejdsbetingelserne være vanskeligere.

Vi er på sukkerroeformand Jørn Dalbys mark på Falster, hvor entreprenørfirmaet Gravemesteren ApS er ved at reparere drænrør. Det drejer sig om cirka 1 ha af en mark på 35 ha ved Lisevej ved Systofte tilhørende Wirkesminde, som Jørn Dalby erhvervede for fire år siden nær gården Rolighed, som han overtog fra sine forældre.

Jørn Dalby har valgt at få repareret drænene i marken, der har været hvedemark, men hvor der nu skal være sukkerroer, da rørene efterhånden har udtjent deres værnepligt.

- I det våde efterår i 2017, kunne man ikke færdes i området, og når du skal køre uden om et vådt område på marken, skader du et større stykke, når du skal vende og dreje. Derfor var det ved at være tid til at få udskiftet drænrørene for at få et bedre resultat, siger Jørn Dalby, som har kunnet mærke på udbyttet, at forholdene ikke har været optimale.

- I det våde efterår i 2017 var der under halvt udbytte i marken, og samtidig er der ekstra omkostninger ved at køre uden om de våde områder, pointerer han.


Drænrør fyldt med jord

I marken er Erik Trane og Jørgen Ebbe Kaare i fuld gang med drænarbejdet. Med gravemaskinen har de gravet ned til de gamle drænrør og kan konstatere, at det står slemt til.

- Der er gamle lerrør fra før krigen, som er ved at smuldre, og de leder ikke meget vand væk, siger Erik Trane.

Jørgen Ebbe Kaare fremviser et lidt nyere, men dog stadig mange år gammelt orange drænrør, de har gravet op, som er fyldt med jord. Det er derfor ikke så underligt, at der er dårlig afvanding af marken.

Når Gravemesteren lægger drænrør ned, bruger de laserlys til at måle, at drænrørene får den rigtige hældning hen mod brønden, så vandet kan blive ledt ordentligt væk. Fra brønden ledes vandet til Tingsted Å og videre ud i Guldborgsund.

- Det er godt at få ordnet drænene nu efter en tør sommer, ellers ville det være for vådt nu på denne tid af året, siger Erik Trane.

Gravemesteren lægger nye drænrør med filt i jorden med cirka 14 meters mellemrum. Filten gør, at gruskorn ikke kan komme ind i drænrøret.

Gravemesteren udfører alle typer af entreprenørarbejde som kloakarbejde, kabelnedgravning, slamsugning, og så fulddræning, drænspuling og drænreparationer, der er de hyppigste opgaver. Når markdrænene skal repareres, bruges der gravemaskiner.

- Ved drænreparationer er det en fordel at bruge en gravemaskine frem for en drænplov. På denne mark her på Lisevej er der for eksempel ikke noget drænkort, der fortæller, hvor drænene ligger, og derfor bruger vi gravemaskiner, da vi dermed bedre kan tage hensyn til eksisterende drænrør, forklarer Michael Kjøller, som siden 2004 har drevet Gravemesteren ApS på Gedser Landevej på Falster.

Og det er bestemt ikke ualmindeligt, at der slet ingen drænkort er, når Gravemesteren skal ud og reparere dræn. Det sker også jævnligt, at drænkortet ikke længere stemmer overens med virkeligheden.

- Hvis drænrørenes placering er målt ud fra en elmast, der ikke længere står der, eller en svinestald, som nu er revet ned, er det ikke til meget hjælp. Så må vi ud og grave og lede efter rørene, siger Michael Kjøller.


Pas på med grubberen

Han oplever, at de meget omtalte efterafgrøder, som skal nedsætte udvaskningen af kvælstof, kan have en uheldig effekt på drænrørene.

- Efterafgrøderne giver god luft i jorden, men der er også et problem med rødderne, da de har det med at gå ind i drænrørene. Det ser vi også med raps, som kan have et stort rodnet og sukkerroer, som i et tørt år kan gå helt ned i 1,4 meters dybde. Jeg har dog ikke set problemet med rødder i den nye type drænrør med pakninger omkring. De nye drænflex-rør giver en større gennemstrømning, også på fintsandet jord, fortæller Michael Kjøller anbefaler, at man får spulet drænrørene med jævne mellemrum.

- Man kan lave en serviceaftale, hvor vi kommer og spuler hvert 2.-3. år i forskellige dele af marken. Det kan for eksempel være, hvis man er plaget af okker, som kan giver aflejringer inde i drænrørene.

Tørken har betydet, at Gravemesteren har mange drænopgaver i øjeblikket. Efter det våde efterår i 2017 stoppede entreprenørfirmaet drænarbejdet i november, da det var umuligt at få fast bund under fødderne.

- Vejret lige nu er godt til at udføre drænarbejde, og vi kører vi fra opgave til opgave. Efter flere år med våd og klæg jord er grubber-effekten også stor, så det er godt at komme ud og få grubbet jorden, man skal bare være klar over, hvor drænene er, og i hvilken dybde de er, så man ikke ødelægger dem, slutter Michael Kjøller.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Landbrugsnyt":
Annonce