cookie-og-privatlivspolitik
Cirka 80 planteavlere deltog i Agrovis planteavlesmøde hos Johs. Mertz i Maribo.

2

Billeder

Cirka 80 planteavlere deltog i Agrovis planteavlesmøde hos Johs. Mertz i Maribo.
Foto: Flemming Keith Karlsen

Landbrugsnyt

Planteavlere skal forvente flere reguleringer

Fremtidens planteavl byder på mange udfordringer men også muligheder.
08. februar 2020 kl. 06:00 Af Jesper Bøgh

Annonce

Mange planteavlere er udfordrede. Der er stagnerende udbytter. Jorden bliver mere livløs og mindre frugtbar. Der er et stigende omkostningspres. Der er klimadebatten, hvor landbrugsstøtte måske i fremtiden bliver til miljøstøtte. Bankerne tænker bæredygtighed.

Med de udfordringer ridset op, så bød Hans Henrik Fredsted fra rådgivningsfirmaet Agrovi forleden velkommen til planteavlsmøde, hvor cirka 80 lokale planteavlere deltog hos Johs. Mertz, der lagde lokaler til mødet. Der var en række oplægsholdere primært fra Agrovi, der kom med gode råd til planteavlerne om, hvilke muligheder, der eksisterer for at optimere bedrifterne.


Gradueret gødskning

Lene Mathiasen fra Agrovi slog fast, at planteavlerne kigger ind i en nær fremtid med flere reguleringer fra politisk hold.

Hun spurgte forsamlingen om, hvor mange af dem, der graduerer gødskningen. Det var der ingen, der gjorde.

- Det kommer I til, slog hun fast og tilføjede.

Annonce

- Der er potentielt merudbytte forbundet med gradueret gødskning. Der kan være stor forskel på jordens indhold af eksempelvis fosfor indenfor samme mark. Derfor kan det give god mening at indsamle data fra en mark via blandt andet luftfotos og jordprøver. Data kan bruges i maskinteknologi, der graduerer gødskningen alt efter behovet på marken, fortalte hun.

Elisabeth Skadhauge, driftsøkonom i Agrovi, fortalte om, at planteavlerne med fordel kan have fokus på omkostningerne med henblik på en bedre bundlinje.

- Det er fornuftigt at forholde sig til, hvad man gør, hvis prisen går op og prisen går ned, sagde hun blandt andet og tilføjede.

- Det er vigtigt at optimere driftsøkonomien, og der kan en handelsstrategi være hensigtsmæssig, sagde Elisabeth Skadhauge og henviste til, at man som planteavler kan få tilknyttet en strategikonsulent, der kan sikre bedriften den bedste pris på det bedste tidspunkt på eksempelvis dieselolie.

- Det er vigtigt at have en at sparre med i forhold til de købssignaler, der er i markedet, sagde hun.

Annonce

Direkte såmaskiner

Kristian Thomsen, Agrovi, gav en opdatering på nye direkte såmaskiner på markedet med fordele og ulemper.

- Med den rigtige direkte såmaskine kan der spares tid samt omkostninger på maskiner, sagde han blandt andet.

Agrovi Business, der er et nyt selskab i Agrovi, blev også præsenteret. Her fortalte Lars Møller Andersen om et nyt handelsfællesskab, hvor det handler om at samle og forenkle indkøb for bedrifter i netværket.

- Der kan være tale om planteværn, maskindele og forsikringer. Formålet er at få de bedste priser og at slippe af med prisjagten. Så kan tiden bruges på det, der er vigtigt, sagde han.


Det bliver varmere

TV2 Vejrets meteorolog, Anders Brandt, holdt et oplæg om, hvad det egentlig er, der sker med klimaet - både nu og i et historisk perspektiv.

Annonce

Han slog fast, at vi nu har det højeste CO2-niveau i atmosfæren nogensinde, og at der er en direkte sammenhæng mellem CO2-niveauet og temperaturstigningerne på jorden.

- Temperaturstigningen er intensiveret siden slutningen af 1980'erne. I Danmark er temperaturstigningen 1,1 grader højere end for 30 år siden, fortalte han og tilføjede.

- Denne januar måned ser ud til at slå alle rekorder med en gennemsnitstemperatur på cirka 5,5 grader. Klimanormalen for januar i perioden 1961-1990 var 0,0 grader. Den nye klimanormal for januar, der dækker perioden 1991-2020, vil ligge på 1,6 grader, fortalte Anders Brandt.

Han slog dermed fast, at udledningen af CO2 skal nedbringes for at undgå store temperaturstigninger i fremtiden.

- Det kalder på globale løsninger, men heldigvis viser historien at det kan lykkes at lave løsninger på globalt plan.

Annonce

- I 1990'erne blev CFC-gasser forbudt globalt, fordi det ødelagde ozonlaget. Nu ser vi ozonlaget flere steder være i færd med at blive genopbygget. Så det kan lade sig gøre, slog han fast.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

SENESTE NYT

MEST LÆSTE

ANNONCE