cookie-og-privatlivspolitik
Folketingskandidater fik et indblik i landsforsøgene. Fra venstre er det Gefion-formand Torben Hansen, Christian Lerche, Anne Valentina Berthelsen, Morten Dahlin og Kaare Dybvad Beck.
Folketingskandidater fik et indblik i landsforsøgene. Fra venstre er det Gefion-formand Torben Hansen, Christian Lerche, Anne Valentina Berthelsen, Morten Dahlin og Kaare Dybvad Beck.

Landbrugsnyt

Politikere på marktur

Forsøg med pesticidfridyrkning, hvedesorter og rodudvikling var på dagsordenen sammen med de teknologiske muligheder, da tre spørgelystne folketingskandidater var med Landboforeningen Gefion ude for at se på landsforsøg.
28. maj 2019 kl. 12:06 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce

Der var repræsentanter fra begge sider af folketingssalen, da Landboforeningen Gefion den 24. maj havde inviteret Morten Dahlin (V), Kaare Dybvad Beck (S) og Anne Valentina Berthelsen (SF) ud for at se landsforsøg hos rådgivningsselskabet VKST, der har landets største forsøgsafdeling med mange landsforsøg.

Formålet med besøget var at give folketingskandidaterne et lille indblik i, hvordan landbruget arbejder målrettet med at imødekomme krav fra forbrugere og politikere i forhold til for eksempel brug af plantebeskyttelse og kvælstof.

I Forsøgsmarken blev der blandt andet set på effekten af plantebeskyttelsesmidler, da et EU-forsøg, der afvikles i samarbejde med Aarhus Universitet, blev vist frem. Forsøget viser konsekvenserne af en pesticidfri dyrkning, og på nuværende tidspunkt er der en forventning om et udbyttetab på 30 procent alene på grund af ukrudt. Bliver hveden angrebet af svampesygdomme, vil udbyttet blive endnu lavere.

- Forædling bliver helt central i kampen mod mange af de udfordringer vi står overfor - fra resistens, evnen til at optage kvælstof og planternes modstandsdygtighed i forhold til fx tørke. Men som det er i dag tager forædling lang tid, og vi ser gerne, at der bliver mulighed for i endnu højere grad at satse på planteforædling, siger Torben Hansen, formand for Landboforeningen Gefion, og fortsætter:

- Der er ingen tvivl om, at de mange landsforsøg er årsagerne til, at dansk landbrug er så langt fremme, når det gælder om at producere mere med mindre miljøbelastning - samtidig med, at der skal være økonomi i det for landmanden.


Teknologi i marken

Efter en rundtur i forsøgsmarken fik kandidaterne et indblik i, hvordan teknologien allerede er et redskab, der tages i brug for at målrette tildeling af gødning og plantebeskyttelse.

- Der er mange landmænd, der allerede har taget hul på fremtiden og præcisionslandbruget, hvor droner, fotogenkendelse på sprøjte og radrenser er en del af hverdagen. Men den teknologiske udvikling er først lige startet, lyder det fra Gefions formand.

Derfor var ét af Gefions budskaber til kandidaterne da også, at forskningen fortsat skal prioriteres højt politisk, ligesom den gør det i landbruget og de tilhørende virksomheder.

Kandidaterne spurgte interesseret ind til den aftale, der er lavet mellem Danmarks Naturfredningsforening og Landbrug & Fødevarer, og der var ros til initiativet fra politikerne. Mødet i marken sluttede af med en diskussion om biodiversitet, og om at man ikke både kan have intensiv landbrugsproduktion og biodiversitet på den samme marke, men at tingene skal adskilles og prioriteres hver for sig.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her