Bondens Marked er blevet en institution. Nok ligger priserne i den højere ende, men kvaliteten følger med. Mødet mellem bonde og storby-kunderne er berigende for begge parter.
Det er en af disse solrige og meget varme lørdage i juni, hvor tempoet er behageligt sløvt blandt kunderne på Bondens Marked på Skt. Jakobs Torv i København. Næsten i en grad, så man ville tro, vi var i Provence eller en anden sydeuropæisk lokalitet.
Træerne omkring torvet danner visse steder skygge og giver behagelig svale hos nogle af kunderne. Andre har valgt at slå sig ned ved restaurant Le Saint Jaques' caféborde og drikke vand eller espresso som et afbræk fra indkøbene ved de mange madboder på det kønne, lille torv på Østerbro.
Ikke alle køber noget, for nogle er bare "osere", men de faste kunder kommer her for det meste hver lørdag og køber ind af de kulinariske, lokalt producerede varer. Sågar også i januar, når sneen og kulden har lagt sig.
Bondens Marked er blevet en institution på Østerbro, hvor producenter af diverse spiseligt og drikkeligt kan møde kunderne i øjenhøjde, og hvor begge parter - kunder og handlende - opnår en særlig glæde ved den direkte kontakt.
Initiativtageren bag Bondes Marked er Jette Højholt Mikkelsen, og i 2013 blev det første marked holdt, dog ikke hver lørdag som nu og med færre stadeholdere end nu. Hun regner tillige med at få Københavns Kommunes godkendelse til at åbne endnu et marked på Christianshavns Torv.
Hun kunne dog godt tænke sig, at flere stadeholdere ville melde sig, især blandt de, som kan levere fisk, mejerivarer, syltevarer og bær, for det er de eneste produktgrene, der ikke er repræsenteret på markedet.
For at stille op på markedet som stadeholder koster det 200 kr. pr. dag, hvis man er medlem af foreningen, og er man ikke, koster det 350 kr. Et medlemskab af foreningen koster 600 kr. pr. år. Selve foreningen skal ikke tjene noget, og derfor er både den daglige stadeholdeplads og medlemskontingentet så lavt. Det er alene sælgerne, som skal tjene på deres varer.
Jette Højholt Mikkelsen driver Kærsgård Gårdbutik på Haslev-kanten, som hun selv beskriver som et lille landbrug med store værdier. Her producerer hun kød fra ungkvæg, ænder, gæs, kyllinger, lam, får og grise på friland, som hun dels sælger fra gårdbutikken, men også hver lørdag bringer med til Bondens Marked på Skt. Jakobs Plads på Østerbro hver lørdag og året rundt.
- På en god dag har vi besøg af op imod 400 kunder. Og en god dag vil sige let overskyet, ikke for varmt som i dag, men heller ikke for køligt, blæsende og regnfuld, fortæller Jette og supplerer:
- Torvet her er ideelt, for det emmer af hygge, og det holdes pænt rent. Selv elsker jeg at stå her hver lørdag, også på en december-lørdag, hvor det rusker og er koldt, når der skal købes ind til juledagene, og jeg bliver i så godt humør af at tale med kunderne og kollegaerne, sig hun.
Mette Frø Hjortborg og hendes mand tager turen fra Tårbæk nord for København ind til Østerbro omtrent hver lørdag formiddag året rundt, og det har de gjort de seneste fem år, siden Bondens Marked åbnede. Hun kender alle stadeholderne, og de kender hende.
- Min mand og jeg køber stort set al vores mad herinde, lige undtagen mælk og smør, for det handles der desværre ikke med endnu. Mel, ost, grønt, kød, oliven, olier, honning - ja hele vejen rundt. Det som tiltrækker os, er jord-til-bord-princippet, ordentlige varer, stor variation, ingen fordyrende mellemled og ikke mindst den rare stemning, som hersker her på torvet. Eksempelvis er vi glade for bison-kæber og rensdyrsteg, for det finder man ikke så mange andre steder, fortæller hun.
Mette Frø Hjortborg er godt klar over, at priserne ligger i den lidt højere ende, men:
- Kvalitet lønner sig. Vi har besluttet, at vi ikke vil spare på det, vi putter i munden.
Da Landbrugsnyt besøger Bondens Marked, dukker en kendt person op. Det er den franske mesterkok, Francis Cardenau, som tidligere har tryllet med sin gastronomi og skaffet Michelin-stjerner til danske restauranter som Søllerød Kro, Le Sommelier, Umami, Kommandanten og desuden var medstifter af bøf-kæden MASH.
Han valgte dog for nyligt helt at stoppe karrieren som kok, fordi han ikke længere brød sig om det hæsblæsende liv bag komfur og gryder. Han skiftede tilværelsen ud med villalejlighed i København til fordel for en afslappet tilværelse sammen med hustruen i en landejendom ved Arresø med tilhørende fire hektar jord:
- Min kærlighed til maden er dog stadig intakt. I dag har jeg forskellige gøremål, blandt andet som medlem af den danske Bocuse d'Or-bestyrelse, der udpeger de danske kandidater til den internationale kokkekonkurrence, som holdes i Lyon. Men altså også her på markedet, hvor jeg bistår stadeholderne med gode råd, men også sælger nogle af Søren Wiuff's herlige grønne og hvide asparges, fortæller den karismatiske Francis Cardenau.
Ingen tvivl om, at alene hans hyppige tilstedeværelse på Bondens Marked også er god aktie for stadeholderne. Planen er, at han vil fremtrylle smagsprøver på forskellige retter.
Udsagn fra de handlende
Preben Maack driver Creta Oliva - Kransehuset i Frederikssund, og det er overvejende olivenolier fra Kreta, han sælger. Han har været på Bondens Marked i tre år og er ganske tilfreds med salget på markedet.
- Min kone og jeg rejste meget på ferie på Kreta i mange år og besluttede på et tidspunkt, at vi ville importere olivenolier herfra, efter vi havde besøgt nogle af oliven-producenterne. Det tager tid at opbygge en fast kundekreds, for olivenolie er jo ikke et produkt, man køber hyppigt. Mine kunder er til gengæld trofaste, siger han.
Henriette Hansen, Hansens Grønt og Æg i Gilleleje har været med på markedet i et år, og hun elsker at stå her.
- Det kræver et vækkeur, som går i gang klokken fem om morgenen, for der plukker vi vores rabarber friske og fragter dem herind.
Anders Lindgaard driver sammen med Susanne Hansen Kysøko, der er en økologisk frugtplantage nær Næstved. Fra boden på markedet sælger de friskfrossen gourmet sortsren most - hele 16 slags æble-
most, to slags pæremost samt solbær- og ingefærmost.
- Vi har været med siden starten for fem år siden, og det vil vi blive ved med. Det er så berigende at være her og få den nære kontakt til kunderne, som vi efterhånden kender godt, siger han.
Clara på otte år og Oliver på fire er ikke kunder, men ihærdige efter at lære de basale kokke-kundskaber, såsom at skrælle en gulerod - dog bistået af forældrene. Børne-aktiviteten er endnu et islæt på Bondens Marked.