cookie-og-privatlivspolitik
Kurt Nielsen (til venstre) og John Voss.

4

Billeder

Kurt Nielsen (til venstre) og John Voss.
Foto: Niels Okking

Landbrugsnyt

Reduceret jordbehandling har flere fordele

Et spændende emne kombineret med fint vejr og godt fremmøde, blev opskriften på en rigtig god markvandring ved Sandved arrangeret af Østdansk Landboforening.
22. oktober 2019 kl. 18:04 Af Lars Hovgaard

Annonce

Over 30 nysgerrige landmænd og andre fagfolk var torsdag 10. oktober mødt op hos landmand Kurt Nielsen nær Sandved. Dagens emne var "reduceret jordbrug".

Efter indledende velkomst fra planteavlschef John Voss tog værten selv over og gav sine betragtninger på den dyrkningsform, der har fascineret ham i over 40 år.

- Min interesse for reduceret jordbrug begyndte tilbage i midt halvfjerdserne, hvor jeg stod lidt alene med denne metode. Faktisk var de første 25 år lidt ensomme. I dag er nysgerrigheden større, og det bliver den forhåbentlig ved med, sagde Kurt Nielsen.

Ifølge Danmarks Statistik dropper flere danske landmænd ploven, hvilket kan give positive effekter for biodiversitet og klimaet. Antallet af danske marker, der dyrkes uden pløjning, er vokset med 26 procent - fra 253.000 til 319.000 hektarer på bare to år. Der er tale om 12 procent af det samlede danske landbrugsareal, skriver Danmarks Statistik.

- Det er en spændende udvikling, som vi selvfølgelig følger tæt og bliver med at diskutere fordele og ulempe ved. Og det er i særdeleshed nemt, når vi har så mange deltagere, fortæller Søren Holmgren, planteavlskonsulent i Østdansk landboforening.


Flere fordele end ulemper

Især de helt små og helt store bedrifter har taget metoden til sig, og en femtedel af landbrugsjorden på Østsjælland er i dag pløjefri.

Fordelene er til at få øje på - og det er ukrudtet også, men ukrudtet skal man til en vis grad vænne sig til og acceptere, at ens marker ikke altid står lige så flot som naboens. Til gengæld slipper landmanden for at samle sten, der er mindre udvask i jorden, man har en mere jævn mark, og der er færre udgifter til sliddele på grund af den mindre modstand i mulden.

- De sidste seks-syv år har jeg heller ikke anvendt insekticider, understreger Kurt Nielsen, der også indskød, at han gennem årene ikke har oplevet den store udbyttenedgang.

På den efterfølgende markvandring var der dog ét forbud, som kunne blive et problem i en nær fremtid. Nemlig forbuddet mod Glyphosat. Det populære ukrudtsmiddel er blevet en politisk varm kartoffel. Østrig har slået bremserne i og forbudt midlet i år. Tyskland er gået samme vej med et totalforbud i 2023. Det sætter selvfølgelig reduceret jordbehandlig under pres, men forbuddet er ikke kommet til Danmark - endnu - fristes man til at sige, og der arbejdes samtidig på flere maskinelle løsninger.

Af kommunikationsrådgiver Niels Okking, Østdansk LandboforeningKOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her