Annonce
Landbrug

Regeringen åbner for konkurrence mellem sol og vind

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt glæder sig over det første teknologineutrale udbud i Danmark, hvor både solcelle- og vindmølle-projekter kan få del i støttekroner. Foto: Jeppe B. Nielsen

Der skrives energipolitisk danmarkshistorie, når vindmølle- og solcelle-projekter for første gang nogensinde i Danmark får mulighed for at byde ind i et teknologineutralt udbud, hvor der konkurreres om at levere mest mulig grøn strøm for pengene.

Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet har igangsat det første teknologineutrale udbud med vind og sol nogensinde i Danmark. Der er åbnet op for, at vindmølle- og solcelleprojekter skal konkurrere om adgang til støttemidler for sammenlagt 842 mio. kr. svarende til ca. 140 MW. Det forventes at dække over 100.000 husstandes årlige strømforbrug.

Budrunden er åben fra den 27. september til den 26. november, og det endelige resultat forventes præsenteret i starten af december.

- Det er en stor dag for dansk energipolitik. For første gang nogensinde skal teknologierne konkurrere om at levere mest mulig grøn strøm for pengene til gavn for hele samfundet, og jeg har stor tiltro til vind- og solbranchen kan levere nogle flotte bud, siger energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Chr. Lilleholt (V).

Den hidtidige støtteordning for vindmøller udløb den 21. februar 2018, mens den åbne støtteordning til solceller er afskaffet. Derfor besluttede regeringen og Dansk Folkeparti sidste år blandt andet at indføre årlige teknologineutrale udbud med vind og sol i 2018 og 2019 for sammenlagt 842 mio. kr.

Det teknologineutrale udbud med vind og sol i 2018 markerer det første skridt væk fra tidligere tiders håndholdte og dyre støtteordninger og med en mere markedsbaseret tilgang til støtten til vedvarende energi.

- Målet er, at vedvarende energi skal kunne klare sig på markedsvilkår. Der er vi ikke helt endnu. Jeg håber dog, at dette teknologineutrale udbud bliver en god generalprøve, som kan give et praj om, hvor langt vi er fra målet, inden vi søsætter de endnu større udbud, som et enigt Folketing har besluttet med energiaftalen, udtaler Lars Chr. Lilleholt.

Det teknologineutrale udbud med vind og sol er det første af i alt to sådanne udbud, som blev besluttet af regeringen og Dansk Folkeparti. Der afholdes derfor et lignende omend lidt større udbud i 2019.

Derudover er de næste vigtige skridt i retning mod en støttefri fremtid for vedvarende energi allerede taget med energiaftalen den 29. juni 2018, hvor et enigt Folketing blandt andet besluttede at afsætte sammenlagt 4,2 mia. kr. til udbygningen med vedvarende energi i perioden fra 2020 til 2024. dmj

  • Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt glæder sig over det første teknologineutrale udbud i Danmark, hvor både solcelle- og vindmølle-projekter kan få del i støttekroner. Foto: Jeppe B. Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Nykøbing

Grillede 12 pattegrise før kæmpe-kamp

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Annonce
Annonce
112

"Vi ved godt, at der engang imellem sker noget ved banegården"

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Guldborgsund

For første gang: Nu kan du gå i dronningens fodspor

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken