Annonce
Landbrug

Rift om lækre desserter

Det manuelle arbejde med at klistre etiketterne på, tager meget tid. Fremover vil en etikettemaskine sørge for det. Foto: Jens Henrik Nybo

Rørvig Dessert er en lille iværksætter-virksomhed med et forrygende salg af håndlavede kvalitets-desserter. Flere af råvarerne hentes fra egnen.

Der piskes i gryderne, citronerne rives, makronerne knuses, og de klare glaskrus fyldes lag på lag med de friske, færdiglavede desserter. Aktiviteten er høj, da Landbrugsnyt er på besøg i det lille køkken i Rørvig Dessert på Toldbodvej i Rørvig denne onsdag formiddag.

Når glassene er færdigfyldte, er det denne dag Rikkes opgave at påklistre etiketter, som oplyser om varedeklarationer og selvfølgelig om den pågældende desserts navn.

Hele 22 forskellige desserter indgår i Rørvig Desserts sortiment med opfindsomme navne som Chokoladedrøn, Rabarbertrifli, Rutebillagkage, flere varianter af Cheesecake, til de mere kendte som Citronfromage, Tiramisu og Ris A la Mande, der er rift om i julen.

Rørvig Dessert er en iværksætter-succes, som startede i 2015 af Morten og Christina Weidemann.

Fra venstre er det Rikke og Rikke, Else, Christina og Morten uden for Rørvig Dessert på Toldbodvej 48 i Rørvig. Foto: Jens Henrik Nybo

Mad i højsædet

- Vi arbejdede indtil da begge som selvstændige. Christina som havearkitekt og jeg havde en virksomhed inden for festival-branchen, men vi ønskede at lave noget sammen. Vi ønskede også at brede arbejdet ud over hele året, frem for i de hektiske sommermåneder, hvor aktiviteten er højest med festivaler og havearbejde, siger Morten og tilføjer:

- Vi besluttede, at det skulle være inden for mad med høj kvalitet. Jeg boede på et tidspunkt i New Zealand, hvor jeg blev inspireret af at gå ud og nyde mad, herunder lækre desserter. Jeg kom i tanker om, at sådanne desserter ikke fandtes i Danmark. Derpå fik vi idéen om at kunne udfylde det tomrum, men var samtidig i tvivl om, om der ville være efterspørgsel efter det. Men vi valgte alligevel at springe ud i det. Vi begyndte i det små i 2014, hvor vi havde succes med vores første desserter i bl.a. Pizzaria Costa Smeralda på Strandvejen nord for København. I Pinsen 2015 startede de fem SuperBrugsen i Odsherred som forhandlere. Faktisk var efterspørgslen så høj, at vi sammen med min mor, Else, arbejdede i døgndrift.

Morten ser store fremtidsmuligheder for Rørvig Dessert. Han glæder sig til de nye, større lokaler i Annebergparken. Foto: Jens Henrik Nybo
Artiklen fortsætter efter annoncen

Sælg varen på kvalitet

- På det tidspunkt hed vi "Dessert to go" - altså konceptet om at desserten tages med og spises undervejs, ligesom når man køber en cafe latte i en én-gangs kop og drikker den på fortovet. Nogle kunder syntes, at vi ikke fik forklaret godt nok om desserternes høje kvalitet og derfor ikke "solgte" den optimalt. "I taler jeres vare ned" lød det. Gå hellere ud til et målrettet segment af butikker, hvor I kan sælge jeres desserter. Det råd tog vi til os. I dag laver vi aftaler med udvalgte købmand i kæder som Meny, Coop og Magasin.

Især det nordsjællandske område har vist sig lukrativt, fortæller Morten og fortsætter:

- Behovet for flere hænder blev derfor hastigt stort. I dag har vi fire fleksjobbere fra Jobcentret, som vi er meget glade for, og de har samtidig noget at rive i. Tillige har vi en flygtning nu og da. Men også en fuldtidsansat ud over min mor og Christinas mor, Monna, som ordner regnskaberne, fortæller Morten. I år forventer Rørvig Dessert at producere 100.000 desserter, hvilket er en fordobling i forhold til 2017.

Christina er oprindelig havearkitekt, men hun har lært sig dessert-håndværket. Foto: Jens Henrik Nybo
Artiklen fortsætter efter annoncen

Lokale råvarer

Rørvig Dessert bruger en del af de lokalt fremstillede råvarer i deres desserter, og virksomheden er da også med i FIO, Foreningen af Fødevareproducenter i Odsherred. Blandt råvarerne tæller kartofler og gulerødder fra Lammefjorden. Men de arbejder også på at anvende havtang fra virksomheden Dansk Tang i Nykøbing Sj. som erstatning for husblas.

Ønsket er dog i højere grad at kunne aftage mere forarbejdede råvarer, så tidsforbruget på eksempelvis at skrælle æblerne i hånden kan sænkes. Ligeledes tager arbejdet med at påklistre etiketterne på glassene meget tid.

- Derfor har vi søgt om og fået støtte fra LAG-midlerne til en etikette-maskine. I det hele taget kræver det megen tid at være en håndværksbaseret virksomhed, fortæller Morten.

Rikke har denne dag til opgave at påklistre etiketter på dessertglassene. Foto: Jens Henrik Nybo
Artiklen fortsætter efter annoncen

Rykker til større areal

Rammerne i baglokalet på Toldbodvej nr. 48 i Rørvig, hvor processen foregår, er meget trange. Derfor har Morten og Christina overtaget centralkøkkenet i det tidligere psykiatriske hospital i Annebergparken syd for Nykøbing Sjælland og opnår dermed det længe ønskede større areal.

Lokaliteten på Toldbodvej i Rørvig fastholder de dog, og caféen vil fortsat være i gang med diverse kaffe, kager, is og andre lokalt fremstillede spiselige og drikkelige varer - samt naturligvis deres egne desserter.

- Vi bor i Danmarks største sommerhusområde, og det lukrerer vi selvfølgelig på. Når vores kunder kommer forbi om sommeren, nyder de godt vejr og fantastiske omgivelser her i Odsherred. Når de er tilbage på hjemmefronten, og i supermarkedet støder på vores desserter, så køber de også "en lille stump af ferien", de havde heroppe, påpeger Morten.

Flere lokalt fremstillede råvarer indgår i Rørvig Dessert. Foto: Jens Henrik Nybo
Artiklen fortsætter efter annoncen

Økologisk

Rørvig Dessert har en udsalgspris på 45 kroner pr. glas. Butikkerne vælger så at sælge varen til højere eller lavere priser, afhængigt af om, de ønsker et lave et slagtilbud over for deres kunder.

I slutningen af året vil virksomheden efter alt at dømme kunne kalde sig helt økologisk. Det vil samtidig betyde, at prisen på et glas dessert vil stige lidt, idet råvarerne også bliver dyrere. Morten lægger ikke skjul på, at ambitionerne er høje:

- Jeg er sikker på, at vi vil vokse og få brug for flere ansatte. Dog ærgrer han sig over, at der ikke i øjeblikket findes en distributør, som kan levere desserterne rundt i landet. Distributionen må han selv klare, og det tager tid, når bilen kører 1000 kilometer hver uge.

Gammeldaws Æblekage er én ud af de i alt 22 desserter, der indgår i sortimentet. Foto: Jens Henrik Nybo
Alle desserterne har en udsalgspris på 45 kroner, men når de senere i år bliver 100 procent økologiske vil prisen blive lidt dyrere. Foto: Jens Henrik Nybo
Mortens Mor, Else, hjælper flittigt til i køkkenet. Christinas mor, Monna, bistår med regnskaberne. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Det manuelle arbejde med at klistre etiketterne på, tager meget tid. Fremover vil en etikettemaskine sørge for det. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Fra venstre er det Rikke og Rikke, Else, Christina og Morten uden for Rørvig Dessert på Toldbodvej 48 i Rørvig. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Morten ser store fremtidsmuligheder for Rørvig Dessert. Han glæder sig til de nye, større lokaler i Annebergparken. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Christina er oprindelig havearkitekt, men hun har lært sig dessert-håndværket. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Rikke har denne dag til opgave at påklistre etiketter på dessertglassene. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Flere lokalt fremstillede råvarer indgår i Rørvig Dessert. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Gammeldaws Æblekage er én ud af de i alt 22 desserter, der indgår i sortimentet. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Alle desserterne har en udsalgspris på 45 kroner, men når de senere i år bliver 100 procent økologiske vil prisen blive lidt dyrere. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Mortens Mor, Else, hjælper flittigt til i køkkenet. Christinas mor, Monna, bistår med regnskaberne. Foto: Jens Henrik Nybo
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

NFH dummer sig gevaldigt i Sønderjyske - under maksimalt pres nu

Lokal nyt

Millliondyrt projekt i gang: Skal forvandle 250 kvm

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Lolland-Falster

"På røven i Nakskov"? - Det kan man godt glemme alt om

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Lokal nyt

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum

Indland

Myndighederne jubler: Snart er det slut

Sport

NFH-profil ånder lettet op: Fjernet knude var godartet

Lokal nyt

Uro i lokalt sygeplejeråd: Vil af med forkvinde

Lolland

Store Lalandia-planer: Udvider for at udnytte potentialet

Guldborgsund

Nyt udvalg: Færre skal være afhængig af pendling

Udland

Fragmenter af fugleinfluenza fundet i amerikansk komælk

Annonce
Annonce
112

105 taget i fartkontroller

Udland

Flere er kommet til skade under indspilning af ny Hollywoodfilm

Indland

Over 100.000 danskere vil gøre noget godt for klimaet torsdag

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

Guldborgsund

Kvinde dræbt af tog på Falster: Advarsel kom for sent

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

112

Klip og bøder på Vestlolland