cookie-og-privatlivspolitik
- Roedyrkning og sukkerproduktion har fortsat stor betydning for os i lokalområderne med blandt andet en beskæftigelseseffekt på 1.800 personer, lød det blandt fra formand Jørn Dalby på talerstolen til generalforsamlingen i Danske Sukkerroedyrkere i Sakskøbing Sportscenter.
Foto: Ingrid Riis

Landbrugsnyt

Roe-formand efterlyser optimisme

Generalforsamling hos roedyrkere efter vanskelig kampagne,
uenighed om transport og kamp for priserne.
06. marts 2018 kl. 10:46 Af Hans Gandrup

Annonce
FAKTA
Roekampagnen 2017

Roearealet i 2017 var med 34.380 ha en smule højere end året før, men udbyttet på 12,3 ton sukker pr. ha var under gennemsnittet. Samlet endte det derfor med en sukkerproduktion tæt på 400.000 ton hvidtsukker svarende til produktionen i 2016.

Den megen regn og mangel på varme og solskinstimer betød, at sukkerindholdet endte i den lave ende med 17,2 procent, mens rodudbyttet med 71,4 ton pr. ha var tæt på 5-års gennemsnittet.

Renheden på de leverede roer endte på 88,6 procent, hvilket på trods af de våde forhold er tæt på 5-års gennemsnittet på 88,9 procent.

Der er 1.008 roedyrkere i Danmark, som har gennemsnitligt 34,1 ha med sukkerroer, hvilket er blandt de absolut højeste i EU.

Kilde: Danske Sukkerroedyrkere

- Optimismen skal tilbage i roedyrkningen.

Sådan lød det blandt andet i de afsluttende bemærkninger fra formand Jørn Dalby, da han mandag aflagde beretning på generalforsamlingen i Danske Sukkerroedyrkere.

Deltagerne i Sakskøbing Sportscenter hørte en formand, der med afsæt i en stribe udfordringer gennem det seneste år altså appellerede til optimisme - både som et ønske og en opfordring.

- Vi skal være fælles om at få optimismen tilbage. Både Nordic Sugar og Danske Sukkerroedyrkere. Sukkerroer er en god afgrøde, som også i fremtiden skal have en plads på vores ejendomme, sagde Jørn Dalby.

Og sortsyn var da heller ikke det, der prægede beretningen - uanset de seneste års mange ændringer og problemer for dyrkerne.

- Hvis nogen skulle være i tvivl, så har roedyrkningen og sukkerproduktionen fortsat stor betydning for os i lokalområderne. En ny opgørelse fra Landbrug & Fødevarer viser, at roe- og sukkerproduktionen har en samlet beskæftigelseseffekt på 1.800 personer og bidrager med en bruttoindkomst på mellem 1,2 og 1,7 milliarder kroner, konstaterede Jørn Dalby.

Men i sine afsluttende bemærkninger fastslog formanden altså også, at situationen er en anden i dag end for bare få år tilbage.

- For nogle år siden havde vi en diskussion, om sukkerroer var en højværdi-afgrøde eller ej. Den diskussion er ophørt med prisfaldet på roerne igennem flere år. Nu er sukkerroerne en helt almindelig afgrøde, hvad angår indtjening pr. hektar. Men roerne er stadig en afgrøde, der kræver eksperter for at få et udbytte, der sikrer roerne en plads i vores sædskifte. Heldigvis har vi over en årrække oplevet en årlig udbyttestigning på to procent, hvilket vi ikke ser i andre afgrøder, sagde Jørn Dalby.

- Det er vigtigt at fortsætte denne udvikling, og det gøres i samarbejde med sortsforædlerne og vores forsøgsorganisation NBR. Den moderne teknologi og dygtige roe-dyrkere er også en forudsætning for fremskridtet. Vi har haft mange udfordringer gennem de seneste år med store ændringer i vores måde at være roedyrkere på. Men for at bevare og gerne udbygge roe- og sukkerproduktionen skal vi se fremad og alle arbejde for at få det bedste ud af de nye vilkår, lød opfordringen fra formanden.

Ændringer og udfordringer
Ændringerne og udfordringerne har stået i kø - både på det nære og mere overordnede niveau.

Jørn Dalby fastslog indledningsvist, at 2017 først og fremmest vil blive husket for de besværlige forhold i marken på grund af regnen. Det gav en vanskelig kornhøst, skuffende rapsudbytter mange steder - og det fortsatte så med roeoptagningen, som var uhyre vanskelig.

Kampagnen var også den første under ny brancheaftale med blandt andet ny transportordning - som i høj grad fortsat er omstridt. Det kom Jørn Dalby ind på flere gange i sin beretning. Han beklagede, at man ikke har kunnet nå det ønskede resultat i forhandlingerne med Nordic Sugar især for dem, der fortsat selv kører roerne.

- At bevare selvkørere vil medvirke til at bevare roe-arealer tæt ved fabrikkerne. Den sidste kampagne har i øvrigt også vist betydningen af at have selvkørere, som har en større fleksibilitet og muligheder i forhold til at holde fabrikkerne fuldt forsynet med roer. Det bør også have en værdi for Nordic Sugar set i forhold til, at det koster dem en million kroner om dagen at holde stille med en fabrik på grund af mangel på roer, påpegede Jørn Dalby - som altså beklagede, at vilkårene for 2018 nu ligger fast, og at det er op til hver enkelt at vælge og planlægge sin transport ud fra de vilkår, der ligger.

Hvad der til gengæld på ingen måde ligger fast er priser og dyrkningsvilkår generelt. 2017 var nemlig også året, hvor 50 år med EU-kvoter blev fortid.

- Markedet er nu frit. Flere lande har øget deres roeareal og sukkerproduktion betragteligt og dermed skabt større udbud på det europæiske marked. Overskuddet har allerede påvirket sukkerprisen i EU voldsomt. I slutningen af 2017 er prisen faldet stærkt på få måneder, forklarede Jørn Dalby - som dog også mener, at den fri adgang til eksport af sukker fra EU på længere sigt åbner muligheder.

- Jeg venter, at markedet for sukker i EU i løbet af de næste par år vil finde et naturligt leje, så dyrkning af sukkerroer fortsat er rentabelt. Men prisudsving vil utvivlsomt være noget, vi skal vænne os til, fastslog formanden.

Vigtigste opgave
Jørn Dalby understregede også, at roepris og dyrkningsvilkår er foreningens vigtigste opgave. Blandt de opgaver, som ligger umiddelbart forude for Danske Sukkerroedyrkere, er da også forhandlingerne med Nordic Sugar om vilkårene for 2019.

- Det er den vigtigste opgave og største udfordring. Roeprisen og dermed roernes konkurrenceevne over for andre afgrøder er afgørende for, om Nordic Sugar får den mængde sukker, de kan sælge, sagde Jørn Dalby, som pegede på, at sukkerroerne nu ikke kun konkurrerer med raps, byg og hvede.

- Mange andre alternative afgrøder presser sig på. Det er med i vores oplæg til nye roepriser for 2019, lød udspillet fra dyrkernes formand.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Landbrugsnyt":
Annonce