cookie-og-privatlivspolitik
Roedyrkerne kan fortsætte med at bruge roefrø, der er bejdsede med neonikotinoider, efter at Miljøstyrelsen har givet dispensation til at bruge det EU-forbudte pesticid.
Roedyrkerne kan fortsætte med at bruge roefrø, der er bejdsede med neonikotinoider, efter at Miljøstyrelsen har givet dispensation til at bruge det EU-forbudte pesticid.
Foto: Anders Knudsen

Landbrugsnyt

Roedyrkere får dispensation til at bruge EU-forbudt pesticid

Nordic Sugar og Danske Sukkerroedyrkere har fået grønt lys af Miljøstyrelsen til at fortsætte med at bejdse roefrø med pesticid, som er mistænkt for at skade bier.
21. december 2018 kl. 08:38 Af Jakob Poulsen

Annonce

EU har forbudt at bruge det, men Miljøstyrelsen har givet den danske sukkerbranche dispensation til at fortsætte med at bejdse roefrø med neonikotinoider. Det er et pesticid, som EU har forbudt, fordi det menes at være med til at slå bier ihjel. Det skriver Ingeniøren.

EU havde i forvejen forbudt at bruge neonikotinoider på blomstrende afgrøder, men nu er forbuddet blevet strammet, så det i praksis er helt forbudt at bruge på friland.

Nordic Sugar og Danske Sukkerroedyrkere har dog som nævnt søgt Miljøstyrelsen om dispensation til alligevel at så bejdsede frø til foråret - en dispensation, som man altså ifølge Ingeniøren har fået.

Miljøstyrelsen bygger sin dispensation på en vurdering fra styrelsens videnskabelige rådgivere på Aarhus Universitet, og de mener ikke, at neonikotinoider i roefrø vil skade bierne.

- En anvendelse på en ikke blomstrede afgrøde, hvor der på de pågældende marker ikke må sås blomstrende afgrøder som efterafgrøde eller i det kommende år, må betragtes at have noget nær ingen effekt på bier, skriver universitetet ifølge Ingeniøren i sit svar til Miljøstyrelsen.

Roerne bliver ikke bejdset uden grund. Man gør det for at sikre dem mod angreb fra en række forskellige skadedyr, som det ellers er svært at komme til livs med insektgift.

Danmark stemte i øvrigt nej til at stramme EU-forbuddet mod neonikotinoider, men det blev altså vedtaget alligevel. Ifølge Ingeniøren skønnede Miljøministeriet, at udbyttet for roedyrkerne ville dale med mellem 10 og 23 procent, og dertil kommer omkostninger til at sprøjte markerne med andre midler for at holde insektangreb nede, så det ville føre til et tab for sukkerbranchen på mellem 70 og 150 millioner kroner årligt.

Chefkonsulent Bo Secher fra Nordic Sugar mener, at konsekvenserne ved at bejdse sukkerroefrø er upræcist beskrevet af EUs agentur for fødevaresikkerhed.

- Roerne blomstrer ikke, de bliver holdt fri for ukrudt, og de er ikke attraktive for bier. Desuden må der ikke plantes blomstrende afgrøder året efter, fremhæver han over for Ingeniøren.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

SENESTE NYT

MEST LÆSTE