Annonce
Landbrug

Så pluttet som i gamle dage

Ja, sådan husker vi det. Jo mere der blev kørt rundt i roemarken, desto mere pluttet blev det. Men den drevne landmand forstod at holde Nuffield'en på rækkerne, når roerne skulle op. Foto: Flemming Keith Karlsen

Vejret gjorde sit til at gøre "roer som i gamle dage" helt autentisk

Det var rigtig dejligt vådt, da folkene bag "roer som i gamle dage" forleden trak de gamle maskiner ud af laden for at høste roer, som man gjorde det i gamle dage.

Plutten bredte sig hurtigt på den roemark, som Per og Gustav Jørgensen, Arninge på Lolland, stillede til rådighed for det velbesøgte arrangement på Solbjerggaard.

- Hestene klarer det fint, at det er lidt vådt, fortalte Per Jørgensen om de to Holstenere, han aftoppede og høstede roer med.

- Jeg kan huske, at jeg kørte med tilsvarende maskine med heste på Clausgaard i Dannemare. Det var i 1956, fortalte Bøje Winther, der havde påtaget sig at hjælpe Per Jørgensen med arbejdet under weekendens roehøst.

Bøje Winther er en af dem, der selv gerne tager ud med sine heste for at vise, hvordan det gik, før traktorerne fik overtaget.

- Men nu er jeg ved at være træt, siger 82-årige Bøje Winther, inden han selv modbeviser, hvad han lige har sagt: Hurtigt er han henne ved Per Jørgensen for at tage endnu en runde med hestene og den roeoptager, de trækker.

Jo, det tog længere tid at høste roerne dengang, siger Bøje Winther.

- Men vi havde jo også en arbejdsuge på 48 timer ...

På en anden del af roemarken er Jens Madsen fra Rødby i gang med at høste roer med sin Volvo-traktor BM 350 med en Holbæk-optager efter.

- Det blev kaldt Rolls Royce'en blandt roeoptagerne - den traktor, og den optager. Det er solidt, siger Jens Madsen.

Han arbejdede selv ved landbruget til ryggen sagde stop for nogle år siden: Det slidder at sidde bagudvendt for at følge med i, hvordan redskaberne arbejder.

Men interessen for landbruget har han ikke sluppet. Nu er han som pensionist gerne med, når der som nu i weekenden skal høstes roer, som han selv gjorde det for alvor engang. Traktor og maskiner har han selv.

- Det var nu mere hyggeligt dengang, mener Jens Madsen. Rolls Royce-roeoptageren kender han fra sin første plads på Søndergaard på Sydlolland omkring 1970.

- Vi var fire mand på gården - og havde altid nok at se til, fortæller Jens Madsen. Omkring ham står andre og nikker: De gode gamle dage ...

"Roer som i gamle dage" sørgede igen for at holde liv i de gamle fortællinger om dengang - og for at få dem fortalt videre til de yngre generationer, der gerne tog gummistøvler på for at lytte med derude i plutten.

Rolls Roycen blandt roeoptagerne omkring 1970: En BM 350-traktor spændt for en Holbæk: Så kunne det ikke gå galt. Foto: Flemming Keith Karlsen
Dagens vært, Per Jørgensen, stillede selv med et hesteforspand og fik under roehøsten hjælp af Bøje Winther. Foto: Flemming Keith Karlsen
  • Ja, sådan husker vi det. Jo mere der blev kørt rundt i roemarken, desto mere pluttet blev det. Men den drevne landmand forstod at holde Nuffield'en på rækkerne, når roerne skulle op. Foto: Flemming Keith Karlsen
  • Rolls Roycen blandt roeoptagerne omkring 1970: En BM 350-traktor spændt for en Holbæk: Så kunne det ikke gå galt. Foto: Flemming Keith Karlsen
  • Dagens vært, Per Jørgensen, stillede selv med et hesteforspand og fik under roehøsten hjælp af Bøje Winther. Foto: Flemming Keith Karlsen
Annonce
Annonce
Annonce
112

15-årig overfaldet: Fire personer anholdt

112

Stoppet med slagvåben og pistoler i bilen

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Guldborgsund

Jyder tabte i Højesteret: Guldborgsund Kommune vinder strid om millioner

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

112

National politienhed ransager på Falster: Sag af særlig grov karakter

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt

Lolland

Rundt på gulvet over stor donation

Sport

Maribo-dreng skifter til dansk traditionsklub

Lokal nyt

Efter slagteri-lukning: Frygter at lokale svineavlere stopper

Annonce
Annonce
Lolland

Stor åbningsfest: - Jeg skal bare købe toiletpapir

Indland

Afspærringer omkring Børsen opretholdes indtil mandag morgen

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Lolland

Kæmper mod tiden: Snart kan drømmen blive knust

Indland

Boligmarkedet er stadig på lavt blus efter marts-fremgang

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen