cookie-og-privatlivspolitik
Ja, sådan husker vi det. Jo mere der blev kørt rundt i roemarken, desto mere pluttet blev det. Men den drevne landmand forstod at holde Nuffield'en på rækkerne, når roerne skulle op.

3

Billeder

Ja, sådan husker vi det. Jo mere der blev kørt rundt i roemarken, desto mere pluttet blev det. Men den drevne landmand forstod at holde Nuffield'en på rækkerne, når roerne skulle op.
Foto: Flemming Keith Karlsen

Landbrugsnyt

Så pluttet som i gamle dage

Vejret gjorde sit til at gøre "roer som i gamle dage" helt autentisk
27. oktober 2019 kl. 06:00 Af John Karlsen

Annonce

Det var rigtig dejligt vådt, da folkene bag "roer som i gamle dage" forleden trak de gamle maskiner ud af laden for at høste roer, som man gjorde det i gamle dage.

Plutten bredte sig hurtigt på den roemark, som Per og Gustav Jørgensen, Arninge på Lolland, stillede til rådighed for det velbesøgte arrangement på Solbjerggaard.

- Hestene klarer det fint, at det er lidt vådt, fortalte Per Jørgensen om de to Holstenere, han aftoppede og høstede roer med.

- Jeg kan huske, at jeg kørte med tilsvarende maskine med heste på Clausgaard i Dannemare. Det var i 1956, fortalte Bøje Winther, der havde påtaget sig at hjælpe Per Jørgensen med arbejdet under weekendens roehøst.

Bøje Winther er en af dem, der selv gerne tager ud med sine heste for at vise, hvordan det gik, før traktorerne fik overtaget.

- Men nu er jeg ved at være træt, siger 82-årige Bøje Winther, inden han selv modbeviser, hvad han lige har sagt: Hurtigt er han henne ved Per Jørgensen for at tage endnu en runde med hestene og den roeoptager, de trækker.

Jo, det tog længere tid at høste roerne dengang, siger Bøje Winther.

- Men vi havde jo også en arbejdsuge på 48 timer ...

På en anden del af roemarken er Jens Madsen fra Rødby i gang med at høste roer med sin Volvo-traktor BM 350 med en Holbæk-optager efter.

- Det blev kaldt Rolls Royce'en blandt roeoptagerne - den traktor, og den optager. Det er solidt, siger Jens Madsen.

Han arbejdede selv ved landbruget til ryggen sagde stop for nogle år siden: Det slidder at sidde bagudvendt for at følge med i, hvordan redskaberne arbejder.

Men interessen for landbruget har han ikke sluppet. Nu er han som pensionist gerne med, når der som nu i weekenden skal høstes roer, som han selv gjorde det for alvor engang. Traktor og maskiner har han selv.

- Det var nu mere hyggeligt dengang, mener Jens Madsen. Rolls Royce-roeoptageren kender han fra sin første plads på Søndergaard på Sydlolland omkring 1970.

- Vi var fire mand på gården - og havde altid nok at se til, fortæller Jens Madsen. Omkring ham står andre og nikker: De gode gamle dage ...

"Roer som i gamle dage" sørgede igen for at holde liv i de gamle fortællinger om dengang - og for at få dem fortalt videre til de yngre generationer, der gerne tog gummistøvler på for at lytte med derude i plutten.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her