Annonce
Landbrug

Sara faldt pladask for PRE-hesten

Sara Krabbe stiller op til Store Hestedag med vallakken Cielo. Foto: Denny Michael Jakobsen

Sara Krabbe stiller op til Store Hestedag med vallakken Cielo, der er en Pura Raza Española (PRE), der også kendes som spansk hest.

I år er 243 udstillede heste med i kampen om at blive Dagens Hest på Store Hestedag. En af dem, som stiller op, er Sara Krabbe fra Haslev.

Hun stiller op med den otte år gamle vallak Cielo, der er en Pura Raza Española (PRE), som også kendes som spansk hest eller andalusier.

- Jeg regner selvfølgelig med, at han vinder sin klasse, siger hun med et glimt i øjet.

Men rent faktisk har hun noget at have sin optimisme i, for Cielo har fået fine bedømmelser før ved både Store Hestedag og Roskilde Dyrskue. Allerede som føl blev Cielo udtaget til konkurrencen om skuets bedste føl på Roskilde Dyrskue, hvor han blev nummer to på tværs af alle racer. Siden er det blevet til flere ærespræmier, og ved sidste års Store Hestedag vandt han sin klasse.

Cielo har da også generne i orden. Med hans mor Comprometedora 1 har Sara Krabbe også vundet et utal af ærespræmier på Roskilde Dyrskue og været udtaget til Dagens Hest på Store Hestedag, som hun har deltaget i, så længe hun kan huske.

Og Cielos far Ballesto er lige så højt præmieret.

- Det, jeg tigitg godt kan lige ved Store Hestedag er, at alle kan være med. I modsætning til Rosilde Dyrskue behøver hestene ikke nødvendigvis være en ren race, siger Sara Krabbe og fortsætter:

- Ellers handler Store Hestedag for mig om at promovere den race, jeg er så vild med. Og så kan jeg godt lide fællesskabet. Man møder altid nogen, man kender på tværs af racerne. Det er hyggeligt, og man bliver lidt afhængig af det.

Sara Krabbe fik første gang øjnene op for PRE-hesten, som også er kendt som den spanske hest, på en rejse til Spanien. Foto: Denny Michael Jakobsen

Passion begyndte på ferie

Sara Krabbe, der er 46 år, har redet, siden hun var fem år. Hun fik sin første pony som syvårig og har haft heste lige siden. Hun har foruden de to PRE-heste også tre islændere sammen med sin kæreste, men den store interesse har hun i PRE-hestene.

- De er min store passion, og når du først har haft en imellem hænderne, slipper du det ikke. Jeg kender ingen, som har prøvet en spansk hest, der har sagt, at det ikke er noget for dem. Folk bliver helt solgt til dem, siger Sara Krabbe.

Hendes interesse opstod på en ferie i Spanien hos noget familie.

- Her oplevede jeg nogle virkelig smukke spanske heste, og jeg tænkte, hold da op, her står den hest, jeg har søgt efter hele livet. Jeg fik booket en ridetur i naturen på hesten, og den var imponerende at ride, ja, den nærmest dansede rundt. Så smuk og yndefuld, men alligevel så stolt og meget aristokratisk, og så var jeg endnu mere solgt, fortæller Sara Krabbe.

- Pura Raza Española (forkortet PRE) er også kendt som spansk hest og andalusier.
- Gangarterne er smidige, rummelige og energiske, og benene føres højt.
- Racen har været renavlet med lukket stambog helt tilbage til ca. 1592.
- Den har været brugt af kejsere og konger i krig og fred, i tyrefægterarenaen og som menneskets uvurderlige og livsnødvendige hjælp til det daglige arbejde med tyrene i marken, til byfester og hestevognskørsel, til opvisninger med bl.a. øvelser fra "Den Høje Skole" og til konkurrencer i klassisk dressur.
- Den er stamfader til næsten alle Europas kendte varmblodsracer, f.eks. grundlagde Kong Frederik II i år 1562 Det Kongelige Frederiksborger Stutteri ud fra spanske PRE-hingste og danske hopper. Derudover blev Knabstruppere grundlagt ud fra heste efterladt af spanske tropper under krigen i år 1808, men også Lipizzaner, Kladruber, Hannoveraner, Oldenborger, Holstener, Frieser og mange andre tæller PRE-hesten som stamfader/grundlægger.
Kilde: Seges

Cielo har masser at plads at boltre sig på her på Køgevejens Hestepension, hvor hans mor Comprometedora, der har medvirket i flere film, også holder til. Foto: Denny Michael Jakobsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Optræder i film

- Hvor andre "nyere" racer kan være moderne at se på med længere rygge, der giver dem en større gang som fx Dansk Varmblod, så er den brokke spanske hest mindre, kortere og har et højere benløft, og den er god til at bære sig selv under rytter. Den er god til øvelser fra "Den Høje Skole", og da den samtidig er hurtig, var den i gamle dage attraktiv til brug i krig. Den er også lærenem og intelligent, og derfor bruges den spanske hest ofte i film, forklarer Sara Krabbe.

Og det med filmen ved hun alt om. For Cielos mor Comprometedora er blevet brugt i mange film og reklamer, som bl.a. biograf-filmene "Oscar & Josefine" og "Far til fire i stor stil". Den mest kendte optræden er nok i en reklamefilm for Interflora, hvor Comprometedora kommer ud af en elevator og går ind i et kontorlandskab redet af en mand med en buket blomster.

- Den spanske hest finder lynhurtigt ud af, hvad den skal gøre, også selvom det er en fremmed rytter, der rider den. Det nytter ikke, at den er bange for stangen med kameraet, eller en som vifter med et flag. Hun må ikke pludselig dreje rundt derinde i kontorlandskabet. Sikkerheden skal være i orden, både for mennesker og hest, forklarer Sara Krabbe, som håber, at Cielo kan gå i samme fodspor.

- Jeg kender ingen, som har prøvet en spansk hest, der har sagt, at det ikke er noget for dem. Folk bliver helt solgt til dem, siger Sara Krabbe. Foto: Denny Michael Jakobsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Tilvænning fra ung

For at hesten kan optræde i film, kræver det altså en rolig og tillidsfuld hest, og her er det ifølge Sara Krabbe helt afgørende, at hesten har lært fra helt ung at omgås andre mennesker.

- Både Comprometedora og Cielo har fra de har været ungheste været med på Roskilde Dyrskue, Store Hestedag og andre shows. Det er derfor, at Comprometedora kan være med i film, for hun bliver ikke stresset, så længe jeg er med, siger Sara Krabbe.

Sara Krabbe har tidligere vundet et utal af ærespræmier med Cielos mor Comprometedora, som hun hentede hjem fra Spanien. Foto: Denny Michael Jakobsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

På jagt efter landsted

Cielo fik hun kastreret sidste år, da han, som hun siger, "stadig var lidt hingstet" og var meget optaget af de andre heste hele tiden. Og da hun ikke syntes, hun kunne give ham de rammer, han fortjente, når han ikke stod hjemme, ja så tog hun beslutningen om kastration.

- Det var med store overvejelser, at jeg fik ham kastreret, og det er også derfor, jeg først har gjort det nu, selvom han i dag er otte år. Men hvis jeg skulle udnytte hans potentiale som ridehest fuldt ud, skulle jeg kastrere ham, fortæller Sara Krabbe, som har sine to PRE-heste gående ved Køgevejens Hestepension ved Ringsted.

Hun kigger efter et landsted, så hun kan have hestene på egen ejendom, og hvor hun bedre kan dyrke passionen for PRE-hestene.

- Jeg vil gerne finde en ny avlshoppe eller to. De må gerne være fra Danmark, men det kunne også være spændende at hente en hest hjem fra Spanien, som jeg gjorde med Comprometedora. Det skal helst være en ung hest, jeg selv kan præge, slutter hun.

Hun udstiller Cielo på Store Hestedag om lørdagen, hvor hun samtidig udstiller islænderen Elias fra Cederborg.

  • Sara Krabbe stiller op til Store Hestedag med vallakken Cielo. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Sara Krabbe fik første gang øjnene op for PRE-hesten, som også er kendt som den spanske hest, på en rejse til Spanien. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Cielo har masser at plads at boltre sig på her på Køgevejens Hestepension, hvor hans mor Comprometedora, der har medvirket i flere film, også holder til. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • - Jeg kender ingen, som har prøvet en spansk hest, der har sagt, at det ikke er noget for dem. Folk bliver helt solgt til dem, siger Sara Krabbe. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Sara Krabbe har tidligere vundet et utal af ærespræmier med Cielos mor Comprometedora, som hun hentede hjem fra Spanien. Foto: Denny Michael Jakobsen
Annonce
Annonce
Annonce
112

15-årig fremstillet i retten efter overfald: Her er afgørelsen

112

Rystet far om redningskvinde: - Vi er hende meget taknemmelig

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

112

Nye detaljer: Overfaldet to gange - ikke under 13 spark

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Guldborgsund

Velkendt navn gør comeback som hoteldirektør på Lolland

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

Hunde redder kvinde fra kraftig brand

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Annonce
Annonce
112

Efter voldsomt overfald: Politiet kommer med nyt om 15-årig drengs tilstand

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lokal nyt

Efter slagteri-lukning: Frygter at lokale svineavlere stopper

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

112

15-årig overfaldet: Fire personer anholdt

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt

Sport

Maribo-dreng skifter til dansk traditionsklub