cookie-og-privatlivspolitik

Foto: Anders Knudsen

Landbrugsnyt

Satelitter og mobiltelefoner skal give overblik

I 2020 får cirka 37.000 landmænd adgang til en ny digital hjælper.
31. oktober 2019 kl. 06:00 Af Lars Hovgaard

Annonce

Der er fuld fart på digitaliseringen af landbruget lige nu.

I efteråret er det første skridt taget mod, at en stor del af kontrollen af landmandens marker fremover sker med hjælp fra satellitbilleder i stedet for kontrolbesøg.

I 2020 får cirka 37.000 landmænd adgang til en ny digital hjælper, som skal gøre det lettere for landmanden at dokumentere, at marken ser ud, som den skal for at modtage støtte. Lige nu er et nyt lovforslag ved at bane vejen for appen.

- Jo mere tid, vi kan give landmanden til opgaverne i marken og i stalden, jo bedre. Vi har en masse muligheder med ny teknologi, som giver mening, fordi vi skal mindre ud og tjekke, at landmanden lever op til kravene. Den nye app bliver et godt arbejdsværktøj til en moderne kontrol, siger fødevareminister Mogens Jensen.

Konkret skal den kommende app, som forventes at være klar i 2020, bruges, når landmænd skal dokumentere, at de overholder kravene for at modtage for eksempel grundbetaling for arealer.

Hvis Landbrugsstyrelsens satellitkontrol for eksempel viser, at en landmands græsmark med stor sandsynlighed ikke er slået eller afgræsset, kan landmanden tage billeder med den kommende app, som viser, at marken alligevel overholder reglerne og sende direkte ind til Landbrugsstyrelsen. Så kan landmanden undgå at blive trukket i landbrugsstøtte.

Landbrugsstyrelsen kan se både, hvornår og hvor billedet er taget. Dermed undgår landmanden et kontrolbesøg sidst på året, og dermed medvirke til en hurtigere sagsbehandling og tidligere udbetaling af landbrugsstøtten.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

MEST LÆSTE