Annonce
Landbrug

Skift nu, før loven kommer

Povl Fritzner: Vigtigt at se på de skattemæssige muligheder. Foto: Henning Kørvel

Sådan lød opfordringen fra formanden for Østlige Øers Landboforeninger, Povl Fritzner, på årsmødet i Sorø i anledning af Socialdemokratiets intention om at forhøje bo- og gaveafgiften.

- Skift nu, før loven kommer.

I sin beretning på årsmødet i østlige Øers Landboforeninger i Sorø 28. oktober gav formanden, Povl Fritzner, de cirka 80 deltagere dette råd, fordi Socialdemokratiet har meldt ud, at partiet går efter en forhøjelse af arveafgiften for familieejede virksomheder.

- Den fornyede interesse for generationsskifte bunder dels i de nye ejendomsvurderinger, der får virkning fra januar 2021 og dels i politisk usikkerhed om beskatning af arv og gaver. Det vurderes, at der over de næste 10 år skal omsættes cirka 14.000 ejendomme, sagde Povl Fritzner.

- Et generationsskifte kan enten ske glidende eller som overdragelse fra den ene dag til den anden. Det vigtigste er, at den model, der vælges, er den, der passer bedst til de involverede parter. Og det kan være en god ide at planlægge det i god tid, hvis man ønsker fordelagtige vilkår. I den forbindelse er det vigtigt at se på de skattemæssige muligheder.

Udsnit af forsamlingen til årsmødet. Foto: Henning Kørvel

Systemet på standby

- Ejendomsvurderingssystemet har været sat på standby siden 2012 og er netop udsat igen, så nye ejendomsvurderinger for landbrugsejendomme forventes at foreligge 1. januar 2021. Hvordan skal de prissættes? Handles en landbrugsejendom inden for familiekredsen, skal ejendommen værdisættes til markedsværdien. Dog har vi siden 1982 haft et værdiansættelsescirkulære, der fastslog, at indenfor familiekredsen kan seneste offentlige vurdering +/- 15 procent anvendes som markedsværdi, medmindre der foreligger særlige omstændigheder.

- Med indførelse af det nye vurderingssystem har Skat tilkendegivet, at 15 procents reglen fra 1982 ændres til en 20 procents regel, da det er margin i den nye klagebegrænsning på vurderingen. Det vil sige, at skal der handles inden for familien til markedsværdi, så "lokker" man med +/- 20 procents regel. Det er alt andet lige en dyr lodseddel at købe ved at vente med generationsskifte til 2021

Artiklen fortsætter efter annoncen

Umulig at leve med

- Socialdemokratiet har lagt sig fast på, at at der skal ske en større beskatning af formuer og herunder forhøjet bo- og gaveafgift. Samtidig har man tilbudt, at der kan laves en 30-årig afdragsprofil med tre procent i rente, hvilket er det samme som at optage et 30-årigt lån. Ved at sige ja til sådant et forslag, accepterer vi den dødsspiral, som det er, at bo- og gaveafgiften skrues op, samtidig med den nye ejendomsvurdering på landbrugsejendomme, og som i familiehandler skal handles på markedsniveau, den såkaldte paragraf 11.

Povl Fritzner fandt, at denne dyre cocktail er umulig at leve med for små og mellemstore virksomheder, og især når der medregnes herlighedsværdier i ejendomsvurderingerne.

- Derimod vil aktieselskaber lettere kunne omgå de nye bo- og gaveafgifter. Alt i alt et hårdt slag for dansk landbrug, da det vil være stærkt konkurrenceforvridende set i internationalt perspektiv, da generationsskifte i vores nabolande kendetegnes ved, at kapitalen bliver på bedriften, så der kun er et meget lille dræn af kapital ved ejerskifte.

- I dag er situationen den, at den maksimale lånegrænse i realkreditinstitutter er 70 procent. Vi ønsker fra ØØL's side at gøre det muligt for unge mennesker at belåne jord hos realkreditinstitutter på 80-85 procent. Der er to måder at gøre det på. En lovændring vil gøre det muligt at gå op til 85 procents belåning ved RO-obligationsserierne. Alternativt er det muligt at overskride lånegrænsen på 70 procent, hvis der ydes statsgaranti for lånene. Det vil sige, at en lovændring ikke er nødvendig, hvis der er statsgaranti, og det gælder både for RO- og SDO-obligationerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mulighed bør udnyttes

- Vi synes, at forslaget fortjener at blive prioriteret højt på den politiske dagsorden. Unge landmænd skal kunne se mulighederne i at etablere sig. Renten er historisk lav, og vi bør udnytte denne mulighed til at få så mange af vores bedrifter belånt på jorden med en høj procentdel af de unge mennesker, så de dermed får en langt lettere start, end hvis de kun kan låne 60-70 procent i realkredit.

- Selvfølgelig skal der være nogle begrænsninger fx på lånets løbetid, hvordan skal den korte gæld afvikles, og på låntagers alder, eventuelt maksimum 40 år. Vi tror, at denne nytænkning er bydende nødvendig, hvis vi skal bevare så mange bedrifter som muligt, hvilket må være i alles interesse. Antallet af tomme bygningen skal minimeres, da de ellers bliver ubrugelige i løbet af nogle få år.

Povl Fritzner påpegede, at den europæiske investeringsbank har været inddraget i den proces, som ØØL har kørt sammen med DLR Kredit, og de ser også positivt på, at så mange unge landmænd som muligt starter egen virksomhed.

- Vi set et billede i dag, hvor der handles landbrug med fuld realkredit op til banklånet, der herefter afskrives af banken. Sådanne handler har den unge landmand jo ingen mulighed for at konkurrere med. Vi ser også mange rigtig dygtige producenter, der ikke kan servicere en høj gæld, når udgangspunktet er 30-40 procent belåning i banken til 6-12 procent i rente, sagde Povl Fritzner, der blev genvalgt til formandsposten. Genvalg var der også til næstformand John Nielsen.

  • Povl Fritzner: Vigtigt at se på de skattemæssige muligheder. Foto: Henning Kørvel
  • Udsnit af forsamlingen til årsmødet. Foto: Henning Kørvel
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Efter flere forsinkelser: 30 millioner dyrt projekt kan endelig begynde

112

Bil i brand på motorvejen

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Lolland

Efter voldsom brand: Militærmuseum genopstår

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Nu skal pengene findes: Besparelser for 16 millioner kroner sendes i høring

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Indland

Over 800 butikker vil donere overskudsmad i påsken

Lolland

Engang var den Danmarks bedste Aldi: Nu åbner den snart som Rema 1000

Lolland

Kæmpe kovending: Alligevel flertal for omfartsvej

Guldborgsund

Revyen solgte ud: - Nu skal vi lige komme os over chokket

Vejret

Lavtryk og regn besøger Danmark i påskedagene