cookie-og-privatlivspolitik
For Rikke Fabienke, der er en af drivkræfterne i fødevarenetværket Muld på Sydhavsøerne, er det vigtigt at skabe større sammenhængskraft mellem land og by.

6

Billeder

For Rikke Fabienke, der er en af drivkræfterne i fødevarenetværket Muld på Sydhavsøerne, er det vigtigt at skabe større sammenhængskraft mellem land og by.
Foto: Anders Knudsen

Landbrugsnyt

Sommermøde med bulder og brag

Bæredygtigt Landbrug har gennemført årets sommermøder. På Skjørringe Gods på Falster dukkede cirka 80 op til et møde, der blev påvirket af et voldsomt tordenvejr.
07. juni 2019 kl. 14:03 Af Denny Michael Jakobsen

Lynene oplyste den mørke himmel et kort øjeblik og blev efterfulgt af øresønderrivende brag så store som befandt man sig i en krigszone. Tordenfronten indbød bestemt ikke til markvandring torsdag den 6. juni på Skjørringe Gods, hvor Bæredygtigt Landbrug (BL) havde inviteret til tredje og sidste sommermøde efter de foregående dage at have holdt møder i Løkken og Fredericia.

De mørke, faretruende skyer begyndte at samle sig over godset, som drives af Rikke og Henrik Fabienke, lige som sommermødet skulle til at begynde med en markvandring. Turen rundt i marken blev derfor sløjfet, og de cirka 80 fremmødte måtte indenfor i læ for regn og torden i godsets nye lade, som blev bygget sidste år.

Her fortalte parret lidt om, hvordan de driver godset, hvis landbrugsjord er bortforpagtet til Nordfalster Agro I/S, som ejes af de fire landmænd Lars Romme Jakobsen, Jørgen Kjørup, Kurt Kjørup Nielsen og Mogens Christensen. De fire landmænd driver deres egne marker og 410 ha landbrugsjord for Skjørringe Gods, hvor Lars Jakobsen fungerer som driftsleder.


Ny kornhal

Rikke Fabienke, som er født Dinesen, overtog i 1987 godset. For 20 år siden blev hun gift med Henrik Fabienke, og de har fire børn i gymnasiealderen. Da Henrik Fabienke begyndte at døje med rygproblemer, besluttede parret sig for at finde en forpagter, og Lars Jakobsen har drevet jorden de sidste fem år.

Godset har i alt 490 ha landbrugsjord. En lokal kvægproducent har forpagtet 30 ha, og Rikke og Henrik driver selv 50 ha med poppeltræer og miljøarealer. Derudover driver de 350 ha skovbrug og en golfbane på 50 ha.

Annonce

Efter en brand i en lade fik de sidste år bygget den splinternye lade, hvor mødet foregik, som bliver brugt til konfirmationer, fødselsdage osv., og en ny kornhal med en kornkapacitet på 18.000 ton, som er lejet ud til Overgaard Agro, hvor landmænd i området kan aflevere deres korn.

- Vi har 5.000 kvm asfalteret oplægsareal. Det fungerer vanvittigt godt med Overgaard. Det handler om at holde det simpelt, og i dag er det vigtigt, at man hurtigt kan aflevere kornet og komme videre. Den nye kornhal er meget populær blandt kunderne. De er her ikke engang et kvarter, fortalte Henrik Fabienke.


Nye projekter i søen

Godset producerer kyllinger, æg, grise og har nogle ammekøer og driver også jagtvæsen med otte dagsjagter og udlejning af 15 boliger. Når talen falder på fremtiden, siger Henrik Fabienke:

- Jeg ser den som ejerledet med fortsat fokus på udlejning. Vi er nok aktive 20-25 år endnu, og så kan vores børn finde ud af, om det er noget, de vil satse på.

Han fortalte videre, at det er vigtigt at være omstillingssparat, så toget ikke er kørt, før man har nået at stå på. Derfor har godset gang i en række projekter, bl.a. et lavbundsprojekt på 30 ha som senest skal gennemføres 2. november 2019, et vindmølleprojekt med seks vindmøller og et solcelleprojekt på 60 ha.

Annonce

Vil forene land og by

Rikke og Henrik Fabienke kerer sig også om sammenhængskraften mellem land og by, som de sagde, og åbner derfor dørene til julemarked og håber, at udlejning af laden kan være en god mulighed for at se livet på landet, når man holder fødselsdag.

Rikke Fabienke arbejder som turistchef i Business Lolland-Falster og er en af drivkræfterne i fødevarenetværket på Sydhavsøerne kaldet Muld, som står bag Sydhavsøernes Food Week i uge 42, hvor også Skjørringe Gods åbner op.

- Vi prøver med forskellige initiativer at få forbrugerne ud og se, hvad vi laver. Muld var også med på Madens Folkemøde. Det er et sted, hvor vi kan snakke sammen, og jeg vil opfordre Bæredygtigt Landbrug til at være med i dialogen. Vi skal forklare byboerne, at der er brug for landmænd, og at der ikke er noget galt i at dyrke jorden konventionelt, sagde Rikke Fabienke.


Græsukrudt et problem

Derefter gav BL's formand Flemming Fuglede ordet til driftsleder Lars Jakobsen, som kunne fortælle, at Nordfalster Agro har 10-års jubilæum i år, og at de driver i alt 1.150 ha, hvoraf Skjørringe Gods altså udgør 410 ha.

Jorden dyrkes konventionelt med hvede, byg, raps, roer, spinat og græsfrø som rødsvingel og enghavegræs.

Annonce

- Vi skal prøve at optimere planteavlen på en ny måde, vi vil bl.a. satse mere på spinat og kløver, vi har altid gjort meget ud af frøavlen. Vi kører selv gylle og presser halm og kører traditionelt med plov og harve, men vi vil også gerne se på, om vi kan mindske pløjningen, selvom jeg er lidt bekymret for græsukrudt, som er vores store fjende. Vi er også traditionelle og måske bange for ikke at kunne få det pløjefri til at fungere. Jeg har aldrig set agerrævehale her før, men det har jeg set for første gang i år, fortalte Lars Jakobsen.

En af de fremmødte spurgte Lars Jakobsen, om han vil holde fast i sukkerroerne.

- Jeg håber, vi kan holde fast i dem. Har vi ikke roen, skal vi erstatte den med korn. Nordic Sugar har skudt sig selv i foden med den måde, de har behandlet avlerne på, men jeg tror efterhånden, at de har forstået budskabet. Vi er tæt på en fifty-fifty-indtjening mellem roer og hvede. Roen er en stabil afgrøde, selv sidste år, hvor det var tørke, havde vi et normalt udbytte. Men vi skal have mere end 2.000 kr. pr. ha for roerne. Jeg mener, at roefrøprisen er for høj, redegjorde Lars Jakobsen.


Den skarpe tone

Traditionen tro havde BL taget en pølsevogn med, hvor de fremmødte kunne forsyne sig med pølser og brød. Herefter fortalte pressechef Christian Ingemann om BL's presseindsats for at komme til orde med landbrugets synspunkter i debatten, som ifølge BL alt for ofte er styret af følelser frem for fakta.

Rikke Fabienke gav udtryk for, at hun synes, at BL til tider har en lidt for skarp tone i debatten, som bidrager til mudderkastning.

Annonce

Til det sagde Christian Ingemann:

- BL har fra start været en protestorganisation, men vi gider ikke at være sure og negative hele tiden. Så der er sket noget med retorikken, og vi har netop sendt en meddelelse ud til de nyvalgte folketingspolitikere, hvor vi ikke sviner dem til for, hvad de vil gøre, men sobert forklarer, hvad der er positivt ved Landbrugspakken.


Internetkriger talte

Chefjurist Nikolaj Schultz var også på banen for at fortælle om nogle af de igangværende vandløbs- og ammoniaksager, BL-direktør Hans Aarestrup berettede om resultatet af en aktuel spørgeundersøgelse blandt foreningens medlemmer, og faglig direktør Jørgen Evald Jensen informerede om vandområdeplaner og fosforregulering.

Sidst men ikke mindst var Allan Holm Nielsen inviteret til at fortælle om, hvordan han prøver at imødegå kritik af landbrug ved at skrive læserbreve og indlæg på sociale medier. Han er uddannet hortonom og har i mange år arbejdet i gartneri- og gødningsbranchen. Han har stiftet tænketanken Growz og står bag Facebook-siden "Danmarks Naturfredningsforening og sandheden". Han føler, at landbruget får skyld for alt for meget og følte sig derfor kaldet til at "brokke sig" og sige fra.

- Jeg kunne sådan set bare være ligeglad. Men vi skal jo have mad på bordet, og også et velfungerende samfund om mange år. Derfor er man nødt til at reagere på de negative historier, som desværre sælger bedst i medierne, og som fodrer de interesseorganisationer, der lever af at skabe frygt, sagde Allan Holm Nielsen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

SENESTE NYT

MEST LÆSTE

ANNONCE