Andre tjenester
Vi har observeret, at du har installeret en adblocker. Vi kan derfor ikke vise dig vores annoncer. Det er vi rigtig kede af, da indtægterne fra annonceringen er med til at vi på daglig basis kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.
Vi håber derfor, at du i din adblocker, vil tillade visning af annoncer fra folketidende.dk. Selvom du tilføjer folketidende.dk, vil du stadig undgå reklamer fra andre sites.
Klik på dit adblock ikon i browseren. Tilføj domænet folketidende.dk under tilladte domæner. Næste gang du besøger os vil reklamerne kunne vises.
Tak for hjælpen og god læselyst!
Lolland-Falsters Folketidende
Enorm ved Horsens fremstiller i dag insektsnacks i dagligvarebutikker, men vil satse stærkt på insektmel som foder
Hos nogle vil tanken om at spise madvarer, der er fremstillet på basis af insekter, ikke umiddelbart lyde fristende. Ikke desto mindre indgår insekter i to milliarder menneskers daglige kost.
På Økologisk Inspirationsdag i Sorø gav partner i Enorm, Jane Lind Sam, en spændende orientering om det jyske selskabs ambitiøse planer for en langt større produktion af insektbaserede føde- og fodervarer.
Hun nævnte, at insektbaserede fødevarer blandt andet kan erstatte rødt kød, og derved bidrage positivt til klimaet.
Enorm startede som et fødevarebrand i 2016, og var det første danske fødevareprodukt med insekter som ingrediens.
I dag sælger Enorm snacks og knækbrød med insekter som basisråvare til henved 250 forhandlere i Danmark, heriblandt til Salling Group. Produkterne indeholder melorme fra en dansk og hollandsk producent.
Jane Lind Sam oplyste, at priser i dag på mellem 200 og 600 kroner pr. kilo er for høje, og derfor satser Enorm på at skabe en højere volumen i fremstillingen af insektingredienser. Målet er at nå op på en daglig produktion på hundrede tons i 2022.
Søsterselskabet Enorm BioFactory A/S skal være ingrediensproducent til fødevare- og foderindustrien. Selskabet vil introducere den sydamerikanske Black Soldier Fly larve ved at konvertere spild og reststrømme fra fødevare- og foderindustrien.
I første omgang vil produktionen være møntet som foder, og insektmel fremstilles på basis af hele tørrede og formalede larver. I dag er det alene godkendt som fiskefoder, men næste år forventer Jane Lind Sam at opnå godkendelse til fjerkræ og indenfor et par år også til svinefoder.
Om baggrunden for etableringen af Enorm fortalte Jane Lind Sam, at to milliarder mennesker på kloden ser insekter som en del af deres naturlige fødevaregrundlag, og Enorm ser bæredygtighed og cirkulær værdikæde som en integreret del af forretningen.
Insekterne anvendes som en effektiv måde at omdanne restbiomasse til værdifulde ingredienser, så som protein og fedt. Ligeledes er målet at bidrage til at reducere mængden af madspild og fremme et bæredygtigt landbrug.
KOMMENTARER