cookie-og-privatlivspolitik

Foto: Jens Henrik Nybo

Landbrugsnyt

Spis en larve med behag

Enorm ved Horsens fremstiller i dag insektsnacks i dagligvarebutikker, men vil satse stærkt på insektmel som foder
24. november 2019 kl. 06:00 Af Jens Henrik Nybo

Annonce

Hos nogle vil tanken om at spise madvarer, der er fremstillet på basis af insekter, ikke umiddelbart lyde fristende. Ikke desto mindre indgår insekter i to milliarder menneskers daglige kost.

På Økologisk Inspirationsdag i Sorø gav partner i Enorm, Jane Lind Sam, en spændende orientering om det jyske selskabs ambitiøse planer for en langt større produktion af insektbaserede føde- og fodervarer.

Hun nævnte, at insektbaserede fødevarer blandt andet kan erstatte rødt kød, og derved bidrage positivt til klimaet.


100 tons pr. dag

Enorm startede som et fødevarebrand i 2016, og var det første danske fødevareprodukt med insekter som ingrediens.

I dag sælger Enorm snacks og knækbrød med insekter som basisråvare til henved 250 forhandlere i Danmark, heriblandt til Salling Group. Produkterne indeholder melorme fra en dansk og hollandsk producent.

Jane Lind Sam oplyste, at priser i dag på mellem 200 og 600 kroner pr. kilo er for høje, og derfor satser Enorm på at skabe en højere volumen i fremstillingen af insektingredienser. Målet er at nå op på en daglig produktion på hundrede tons i 2022.


Først som foder

Søsterselskabet Enorm BioFactory A/S skal være ingrediensproducent til fødevare- og foderindustrien. Selskabet vil introducere den sydamerikanske Black Soldier Fly larve ved at konvertere spild og reststrømme fra fødevare- og foderindustrien.

I første omgang vil produktionen være møntet som foder, og insektmel fremstilles på basis af hele tørrede og formalede larver. I dag er det alene godkendt som fiskefoder, men næste år forventer Jane Lind Sam at opnå godkendelse til fjerkræ og indenfor et par år også til svinefoder.

Om baggrunden for etableringen af Enorm fortalte Jane Lind Sam, at to milliarder mennesker på kloden ser insekter som en del af deres naturlige fødevaregrundlag, og Enorm ser bæredygtighed og cirkulær værdikæde som en integreret del af forretningen.

Insekterne anvendes som en effektiv måde at omdanne restbiomasse til værdifulde ingredienser, så som protein og fedt. Ligeledes er målet at bidrage til at reducere mængden af madspild og fremme et bæredygtigt landbrug.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her