cookie-og-privatlivspolitik
Kim Skelmose fra projekt ørn, der her i 2014 er ved at montere kamerabeslag ved reden i Saksfjed Inddæmning, må op igen: Hanørnen pillede mikrofonhætten af i februar, så der skal en ny på.
Kim Skelmose fra projekt ørn, der her i 2014 er ved at montere kamerabeslag ved reden i Saksfjed Inddæmning, må op igen: Hanørnen pillede mikrofonhætten af i februar, så der skal en ny på.
Foto: Privatfoto

Landbrugsnyt

Stadig flere nye havørnereder

Årsberetningen med oplysninger om de enkelte reder ventes klar 7. marts næste år - når Projekt Ørn har landsmøde.
10. december 2019 kl. 06:00 Af John Karlsen

Annonce

De havørne, der med stadig større succes er ved at genetablere sig i Danmark, finder også stadig nye steder at bygge reder på Lolland-Falster.

Det fortæller lederen af Projekt Ørn, Kim Skelmose, der netop har kunnet udsende det glade budskab om, at der i år er kommet 130 nye ørneunger på vingerne landet over: Det er en rekord, siden havørnen i 1993 vendte tilbage til Danmark med en rede ved Hejrede Sø.

Lolland-Falster er havørneland med sidste år 14 reder.


Den tog mikrofonhætten

Blandt dem en rede i Saksfjed Inddæmning, der er kendt, fordi der her er opsat web-kamera, så der er mulighed for at følge begivenhederne i reden via internettet.

Her er det i år ikke lykkedes at få unger på vingerne. I det tidligere forår blev redens gamle hun fundet skudt i inddæmningen, og selv om hendes mage fandt en ny, var det tilsyneladende for sent på sæsonen, til at det lykkedes.

- Men det ser fint ud til næste år, siger Kim Skelmose, der var med til at sætte kameraet op for nogle år siden, og som nu er klar til at sætte blandt andet en ny antenne op for at sikre bedre sendeforhold ude fra reden.

- Og så skal jeg også have sat en ny mikrofonhætte på, fortæller Kim Skelmose.

Den havde ikke siddet på så længe, da hannen tilsyneladende forvekslede hætten med noget spiseligt og fik bakset den af.

- Den var ellers både limet og sat fast med strips, fortæller Kim Skelmose.

Og egentlig sad den så langt fra reden, at den ikke var så let at få fat i. Men ørnene havde valgt i år at udbygge reden i retning mod mikrofonen, så det lykkedes ørnen at fange den.

Også en anden lokal ørn er gået på internettet. Det er Maria-Anna fra ørnereden i Rosningen Skov.


Stak sydover via Femern

Den enlige hun blev i år sammen med to unger fra Nationalpark Thy forsynet med GPS-sender, så det er muligt at følge, hvor den bevæger sig henad - sammen med de ørneunger, der har fået sendere på tidligere år (se: www.dof.dk/naturbeskyttelse/arter/orne/gps-orn).

Efter de første måneder kun at have bevæget sig rundt i lokalområdet stak Maria-Anna midt i oktober sydover via Femern og befinder sig nu over Mecklenburg-Vorpommern.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her