Annonce
Landbrug

Stor interesse for efterårsfaglige møder

Mange landmænd over hele Sjælland har deltaget i VKST's efterårsfaglige møder. Her er det i Herlufmagle Hallen, hvor omkring 80 landmænd var samlet. Foto: Denny Michael Jakobsen

Omkring 80 mennesker var forleden samlet i Herlufmagle Hallen til Efterårsfagligt Møde, hvor de fik et indspark til at styrke bundlinjen og skabe vækst, en status over årets planteavl og økologiske udvikling og ikke mindst inspiration til det svære generationsskifte. Det var et af i alt seks efterårsfaglige møder, som VKST har holdt rundt om på Sjælland og Lolland-Falster.

Med Efterårsfagligt Møde på seks forskellige lokationer på Sjælland og Lolland-Falster har rådgivningsvirksomheden VKST ført stafetten videre fra DLS’s traditionsrige efterårsmøder.

Og der har været stor interesse blandt landmænd i at deltage i møderne, da der har været omkring 100 tilmeldte til flere af møderne, som har været holdt i Rødby, Nykøbing Falster, Herlufmagle, Kalundborg, Roskilde og Vordingborg.

Landbrugsnyt kiggede forbi mødet i Herlufmagle, hvor omkring 80 landmænd var mødt frem. Flere af de fremmødte udtrykte særlig interesse for at høre mere om generationsskifter og selskabskonstruktioner.

Direktør i VKST, Mads Birk Kristoffersen bød velkommen, og Torben Hansen, formand for Landboforeningen Gefion fortalte kort om Gefions politiske arbejde.

Maskinkonsulent Christian Rabølle præsenterede VKST’s benchmarkingprodukt DB II Tjek Mark, hvor man som planteavler kan sammenligne sin bundlinje med ligennde bedrifter, får højaktuelle data, som man kan evaluere sin planteproduktion ud fra straks efter høsten. På den måde kan man optimere sin bedrift og sikre den bedst mulige handelsstrategi.

- De bedste planteavlere er gode driftsledere med overblik og handlekraft. De kender deres tal og analyser, og de evaluerer og benchmarker. De kan deres håndværk og har en strategi og både en plan A og en plan B, sagde Christian Rabølle.

Torben Hansen, formand for Landboforeningen Gefion indledte med at fortælle om det politiske arbejde. Foto: Denny Michael Jakobsen

Det svære generationsskifte

Økonomirådgiver Henrik Holm Andersen og Henrik Pedersen, revisor hos VKST Revision fortalte om ejer- og generationsskifter.

- Det er tit de bløde værdier, der giver problemer. 44 procent af landmændene har ikke fortalt familien om planerne for generationsskiftet, men går rundt med det oppe i hovedet. Der er brug for dialog, sagde Henrik Holm Andersen, som beskrev et generationsskifte som noget af en labyrint, som det kan være svært at finde den rigtige vej igennem.

Der er mange ting, man skal tage stilling til. Hvordan er den nuværende ejerform, opbygning og økonomi. Hvordan ser likviditeten ud, og er der en formue. Hvad er familiens ønsker, hvem skal overtage, hvorfor og hvornår.

Henrik Pedersen beskrev, at man ved generationsskiftet kan udskyde skatten med successionsreglerne, hvorimod man skal svare skat, hvis man sælger til 3. mand. Alternativt kan man etablere et holdingselskab. Hvis landmanden stifter et anpartsselskab, som har anparter i holdingselskabet, vil han få et skattefrit udbytte, og når han vil sælge, sparer han ovenikøbet tinglysningsafgiften, da ejendommen er ejet af anpartsselskabet.

Man skal bare være opmærksom på, at der er et krav om, at man skal eje holdingselskabet i tre år, før man kan udskyde skatten.
Denne selskabskonstruktion kan også være relevant ved glidende generationsskifter, eller hvis flere skal overtage, forklarede Henrik Pedersen.

Der var også blandt andet indlæg om forventningerne til verdensøkonomien og renteudviklingen næste år ved Ib Fredslund Madsen, chefstrateg i Jyske Bank, og mulighederne for tilskud til naturpleje og minivådområder ved miljøkonsulent i VKST, Mikael Kirkhoff Samsøe.

Planteavlskonsulent Ole Schou vendte problemet med afskallede kerner i maltbyggen. Foto: Denny Michael Jakobsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Øko-øl buldrer frem

Ud fra spørgelysten blandt publikum var interessen dog større for mulighederne inden for økologi, som økologikonsulent Steffen Blume og økonomirådgiver Mie Nøhr Andersen fortalte om. Og forståeligt nok, når man ser på den stadigt stigende efterspørgsel efter økologiske varer.

Landbrugsstyrelsen oplyste for nylig, at den har modtaget ansøgninger på omlægning af 41.000 ha landbrugsjord, og det økologiske produktionsareal fylder nu over 10 procent i Danmark.

Steffen Blume gennemgik blandt andet en prisprognose for økologiske afgrøder for 2018. Maltbyg forventes at give 270 kr. pr. hkg båret frem af de økologiske øl, som Carlsberg og Faxe har lanceret, som står på hylderne i supermarkederne. Der er stort potentiale for vækst båret frem af de mange festivaler som Roskilde Festival, nævnte Steffen Blume.

Rapsen blev også fremhævet med en pris på 720 kr. pr. hkg. Meget bliver brugt af Arla i den økologiske Kærgården.

- Historisk har konventionelle landmænd været bedre end økologerne til at tjene penge, men det forventer vi udjævner sig over de kommende år, når flere dygtige konventionelle landmænd omlægger til økologi, fortalte Mie Nøhr Andersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Afskallede kerner

Problemet med afskallede kerner på grund af det våde vejr blev også vendt. Polen, Sverige og Nordtyskland har haft samme problem, fortalte planteavlskonsulent Ole Schou. DLG og Danish Agro har i flere tilfælde afregnet maltbyg som foderbyg på grund af afskallede kerner.

En løsning på problemet ligger dog ikke lige om hjørnet. Jo ældre sorten er, jo mindre afskaller den. Forædlerne har ikke formået at gøre de nye sorter modstandsdygtige mod afskalning, og en løsning har derfor lange udsigter.

Den bedste måde at undgå afskallede kerner på er, ifølge Ole Schou, at undgå for hård tærskning, da der kan være en variation i antallet af afskallede kerner fra 2,5 til 18,8 procent alt efter, hvordan man tærsker. Derfor er en blid tærskning klart at foretrække.

Man skal også helst undgå at flytte rundt på byggen, da det er med til at øge antallet af afskallede kerner.

Derudover skal man, når man indgår en kontrakt, undgå at binde sig til at sælge sin byg til en fast aftager. Der skal være mulighed for at sælge til en anden aftager, hvis ens faste aftager ikke vil afregne som maltbyg.

  • efteraar
    Mange landmænd over hele Sjælland har deltaget i VKST's efterårsfaglige møder. Her er det i Herlufmagle Hallen, hvor omkring 80 landmænd var samlet. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • efteraar2
    Torben Hansen, formand for Landboforeningen Gefion indledte med at fortælle om det politiske arbejde. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • efteraar3
    Planteavlskonsulent Ole Schou vendte problemet med afskallede kerner i maltbyggen. Foto: Denny Michael Jakobsen
Annonce
Annonce
Annonce
Lolland

Øget med millioner: Ny uddeler bag stor fremgang

112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Lolland

Her holder børnene fri på store bededag

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

112

Tre anholdt: Narkohunden Alfa opsnusede et halvt kilo kokain

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Guldborgsund

Ekstremt vejr koster kommune mindst 24 millioner kroner

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Annonce
Annonce
Maribo

Sygdomsforløb satte gang i butiksdrøm: Nu har han slået døren op

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

Sport

NFH dummer sig gevaldigt i Sønderjyske - under maksimalt pres nu

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum