cookie-og-privatlivspolitik

7

Billeder

Da Weaving GD Drill-såmaskinen blev demonstreret hos forsøgsvært Søren Ilsøe ved Fjenneslev fulgte de 50-60 fremmødte interesserede efter for at studere resultatet.
Foto: Denny Michael Jakobsen

Landbrugsnyt

Stor interesse for såteknik

Ved en maskindemonstration kunne interesserede se nærmere på Weaving-såteknik med et minimum af jordforstyrrelse i de pløjefri marker i projektet "Grønne Marker og Stærke Rødder".
11. maj 2018 kl. 07:40 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce

På forsøgsvært Søren Ilsøes marker ved Fjenneslev var der forleden maskindemo i forbindelse med projektet "Grønne Marker og Stærke Rødder". Projektet skal over fire år undersøge, om man med den pløjefrie dyrkningsmetode Conservation Agriculture kan fremme jordens frugtbarhed, øge biodiversiteten og forbedre lønsomheden på bedrifterne.

50-60 interesserede landmænd mødte op for at se nærmere på såmaskinen Weaving DG Grill. Weavings såmaskine med skiveskær gør det muligt at dyrke jorden med et minimum af jordforstyrrelse, hvilket gerne skulle være med til at bevare frugtbarheden, biodiversiteten og strukturen i jorden.

Såmaskinen blev trukket hen over stubmarken for at så vårbyg, og de mange fremmødte fulgte efter og studerede nøje resultatet. Man skulle se godt efter for at se spor på jorden efter såmaskinen, til gengæld lå der flere steder frø oven på jorden. Søren Ilsøe har mange sten på marken, og det har muligvis gjort, at skærene ikke at kommet ordentligt ned alle steder. En anden forklaring kan være, at skiveskærene har trykket halmen ned og lagt frøene ovenpå.

- Weaving kan være fra det ene yderpunkt til det andet alt efter jordens indhold. Hvis jorden for eksempel har et højt indhold af humus, kommer der meget jord med op på skærene, fortæller Søren Ilsøe, der også har en Dale Drill med canadiske Seed Hawk-tandskær og 25 cm rækkeafstand.

Det er maskinhandler Jens Møller Sørensen, der har leveret Weaving GD Drill-såmaskinen, som blev lanceret i 2015 med særligt henblik på såning direkte i kraftige efterafgrøder.

De tre forsøgsparceller
Der er tre forsøgsparceller med i projektet, der er et samarbejde mellem Nordsjællands Landboforenings rådgivningsvirksomhed Agrovi og Københavns Universitet: Søren Ilsøes mark ved Knudstrupgård, der siden 2000 er blevet drevet efter principperne i Conservation Agriculture, der indebærer direkte såning med minimal jordbearbejdning, permanent afgrødedække og et varieret sædskifte. Søren Ilsøe arbejder også som planteavlskonsulent hos Agrovi.

De to andre forsøgsparceller på Fjenneslev-kanten er Ib Christian Larsens, som driver et landbrug med almindelige korn- og rapsafgrøder og anvender pløjning, og Fuglager & Simonsborg I/S, som er et driftsfællesskab mellem to ejendomme, hvor man fra 2014 har praktiseret Reduceret Jordbearbejdning.

De tre forsøgsparceller har lignende jordbund og klimatiske forhold, og der benyttes de samme efterafgrøder. Derfor vil man, når resultaterne fra projektet i de kommende år bliver analyseret, have et godt grundlag til at sammenligne de tre dyrkningsformer og deres indvirkning på jordbunden og lønsomheden. For alt bliver registreret. Søren Ilsøe registrerer blandt andet dieselforbruget.

- Det betyder, at vi får et detaljeret billede af omkostningerne på produktionssiden, fortæller Søren Ilsøe.

Selvom resultaterne endnu ikke foreligger, afslører Søren Ilsøe, at hans gennemsnitlige maskinomkostninger i 2016 lå på kun 1.600 kr. pr. ha. CA-dyrkningsmetoden har ifølge Søren Ilsøes foreløbige observationer også en tydelig effekt på jorden.

- Selvom vi har haft en ringe efterafgrødestørrelse, er der tydeligvis en positiv effekt på ukrudt og biomasse. Det bliver derfor spændende at se effekten, hvis vi får en kraftig efterafgrøde, fortæller han.

Du kan læse mere om projektet på gmsr.dkKOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Landbrugsnyt":
Annonce