cookie-og-privatlivspolitik
Jesper Schiønning, driftsleder for Landbrugsskolens økologiske skolelandbrug Svanemosegård ved Roskilde, er godt tilfreds med resultatet af anstrengelserne med at dyrke økologiske sukkerroer i 2018, hvor han radrensede med denne 6 rækkers Einböck-radrenser med fingerrenser.

9

Billeder

Jesper Schiønning, driftsleder for Landbrugsskolens økologiske skolelandbrug Svanemosegård ved Roskilde, er godt tilfreds med resultatet af anstrengelserne med at dyrke økologiske sukkerroer i 2018, hvor han radrensede med denne 6 rækkers Einböck-radrenser med fingerrenser.
Foto: Denny Michael Jakobsen

Landbrugsnyt

Stort arbejde med øko-roer bar frugt

2018 blev året, hvor produktionen af dansk økologisk sukker for alvor kom i gang. Jesper Schiønning, som er driftsleder på Landbrugsskolen Sjælland, høstede gode erfaringer med at dyrke økologiske sukkerroer.
01. april 2019 kl. 08:41 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce

Der har været flere forsøg på at få gang i en dansk produktion af økologisk sukker. Danisco forsøgte i årene fra 1999 til 2005, og Nordic Sugar forsøgte i 2017 uden held. Et lynnedslag på fabrikken i Nykøbing F. betød, at de økologiske roer i produktionen måtte kasseres.

Men med høsten i det tørre 2018 lykkedes det så rent faktisk for Nordic Sugar at komme i mål og få produceret økologisk sukker. En af dem, som dyrkede økologiske sukkerroer i 2018, var Jesper Schiønning, som er driftsleder for Landbrugsskolen Sjælland ved Roskilde.

Sammen med elever fra det økologiske skolelandbrug ved Roskilde Svanemosegård har han dyrket 8 ha økologiske sukkerroer ud af samlet 110 ha, der dyrkes økologisk. Det er første år, Landbrugsskolen forsøger sig med økologiske sukkerroer, men det er ikke sidste gang, for resultatet blev bedre end forventet.

- På trods af vejret er jeg meget tilfreds. Jeg havde budgetteret med 30 ton rene roer og endte på 51 ton, så det må siges at være godkendt, siger Jesper Schiønning, som derfor i 2019 udvider til 12 ha med øko-roer.

Der blev høstet 8 ton polsukker pr. ha, sukkerprocenten endte på 15,9 og renheden lå på 91,10 procent. Dækningsbidraget (DB1) blev 28.565 kr. pr. ha og DB2 endte med 18.735 kr. pr. ha, uden EU- og øko-tilskud er regnet med.


Minutiøst arbejde

På skolelandbruget er man dog ikke kommet sovende til det. Der er blevet knoklet løs for at holde de økologiske sukkerroer frie for ukrudt med mekanisk rensning og håndlugning.

- Vi lagde en slagplan fra start af. Vi lagde gylle ud i efteråret 2017, såede olieræddike for at samle kvælstof op og forårspløjede jorden i 2018, inden vi såede 20. april. Vi lagde 125.000 planter ud pr. ha af sorterne Davinci og Smilla, så der ikke blev for store huller imellem, hvis radrenseren og hakkejernet fik revet nogle op, forklarer Jesper Schiønning.

Han brugte en Fiona-gødningssåmaskine og såede med en rækkeafstand på 17 cm samtidig med, at der blev givet 20 kg Binadan-hønsegødning pr. ha. Såbedet blev striglet, inden roerne satte topspire.

- Jeg lå på knæ og gravede hver dag for at følge udviklingen. Familien mente, at jeg ligeså godt kunne tage en drømmeseng med og ligge derude, fortæller Jesper Schiønning.

På fjerdedagen striglede han to gange, først den ene vej og så den anden, for at få løsnet ukrudtet effektivt. 27. april var topskuddet cirka 1,5 cm, og han forsøgte at køre en gasbrænder hen over såbedet for at få ram på ukrudt, men det havde ifølge driftslederen ingen synlig effekt.

Han oprettede også et lille drivhus af nogle kasser og noget plastic for at kunne følge øko-roernes udvikling under 100 procent optimale forhold, ligesom han skrev sine erfaringer ned i en dagbog.

Nordic Sugar har også sørget for, at de økologiske sukkerroedyrkere kunne dele deres erfaringer med hinanden i et forum gennem det sociale medie WhatsApp.


Elever hakkede roer

Marken blev radrenset over to omgange 7. og 11. maj med en 6 rækkers Einböck-radrenser med fingerrenser på 3 m udstyret med gps. 14. maj havde roerne fine blade, og 15. maj begyndte det store arbejde med at hakke roer. Det tog eleverne fra skolelandbruget cirka 14 dage at hakke roemarken.

- Hvor andre har sportsforeninger til at hjælpe med at hakke roer eller udenlandsk arbejdskraft, har vi haft hjælp fra eleverne. De fik selvfølgelig løn for det og gik derude 3-4 timer efter skole, og det var rigtig varmt. Til gengæld var 2018 et godt radrenser-år, siger Jesper Schiønning.

Radrenseren kørte derfor også en ekstra gang 17. maj i et forsøg på at gøre det så nemt som muligt at håndluge og en gang mere 5. juni, hvor roerne blev hyppet. Øko-roerne stod nu flot, men så begyndte tørken at sætte sit præg på øko-roerne.

- 24. juli var roerne stressede, og bladene visnede væk og blev gule. På det tidspunkt troede jeg ikke, at der blev nogle roer at tage op. Men da der kom vand 14. august, begyndte det hele at spire og live op igen, forklarer Jesper Schiønning.

I den sidste del af sæsonen blev der kun håndhakket lidt enkelte steder, inden roerne blev taget op 2. oktober.

Med hensyn til skadedyr slap man på skolelandbruget relativt billigt. Der var lidt lus rundt omkring, men ikke noget af betydning, som Jesper Schiønning udtrykker det.


Tørkeresistent afgrøde

På trods af det store arbejde med de økologiske sukkerroer er det en interessant afgrøde at dyrke.

- Jo, jeg kan godt anbefale at dyrke økologiske sukkerroer, hvis man savner lidt spænding i hverdagen. Med den smule vand, vi fik sidste år, er det en tørkeresistent afgrøde. Men man skal ikke starte med mere, end man kan gabe over, siger Jesper Schiønning, som selv har taget øko-roer med i sædskiftet, fordi de giver et godt dækningsbidrag.

- Hvis ikke vi som landbrugsskole, der dyrker jorden økologisk, skulle kunne have øko-roer, hvem skulle så. Vi har kun 110 ha, så hvis vi skulle have mere ud af det, skulle vi skifte til øko-roer. Vi kan ikke holde samme DB2 i en raps- eller hvedemark. Og så er roen bare god at have med i sædskiftet, siger Jesper Schiønning.

Han vil også gerne bidrage til, at danske forbrugere kan få danskproduceret økologisk sukker.

- Hvis du bager brød med økologisk mel, og du så skal putte konventionel sukker i, det hænger ikke rigtig sammen, som han siger.


Ny sæson nye forsøg

Til den nye sæson, hvor skolelandbruget udvider med 4 ekstra ha med økologiske sukkerroer, er Jesper Schiønning klar med nye forsøg. Han har fx fået bygget en lugevogn, hvor eleverne kan ligge på række og luge ukrudt, mens vognen langsomt trækkes hen over marken.

- Vi vil også prøve at lave to blomsterstriber med morgenfruer i et forsøg på at få lus og insekter til at flyve derhen i stedet for at sætte sig på roerne, fortæller han.

Derudover har skolelandbruget investeret i en FarmDiode-lugerobot og såmaskine.

- Det er et forsøg på at gøre ukrudtsbekæmpelsen så maskinel som mulig og undgå dyre lønninger. Vi vil prøve den af på en tredjedel af roemarken, slutter Jesper Schiønning.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Landbrugsnyt":
Annonce