cookie-og-privatlivspolitik
Luftfoto af Knudshoved Odde, hvor et nyt naturprojekt nu er på vej.

3

Billeder

Luftfoto af Knudshoved Odde, hvor et nyt naturprojekt nu er på vej.
Foto: Privatfoto

Landbrugsnyt

Stort naturprojekt sat i gang

Naturprojekt til 38 millioner kroner er sat i gang på Knudshoved Odde.
27. oktober 2019 kl. 18:00 Af Lars Hovgaard

Annonce

Vordingborg Kommune igangsætter nu i tæt samarbejde med Rosenfeldt Gods et stort naturprojekt på Knudshoved Odde, som omfatter 184 hektar ny natur med vandhuller, vådområder, blomstrende bakker, græsning med vilde heste og kreaturer og publikumsfaciliteter som fugleskjul, vandrestier og parkeringsplads.

Projektets samlede sum er over 38 millioner kroner og finansieres primært af EU's LIFE pulje og Miljøstyrelsen under Miljø- og Fødevareministeriet med tilsammen 36 millioner kroner. Resten finansieres af projektets øvrige to partnere samt Vordingborg Kommune. Kommunen har netop fået tilsagn fra EU om økonomisk støtte til projektet.

Sammen med den eksisterende unikke natur på spidsen af Knudshoved bliver det nye samlede naturområde på over 280 hektar. Projektet tilgodeser en lang række padde-arter, herunder især den sjældne klokkefrø, og flere af de fuglearter og naturtyper som området er udpeget for at beskytte igennem EU's naturbeskyttelsesnetværk, Natura 2000.

Borgmester i Vordingborg kommune Mikael Smed er begejstret for, at EU har godkendt det store naturprojekt og valgt at støtte det med et så stort beløb sammen med Miljøstyrelsen.

- Den store opbakning, vi har fået fra EU og Miljøstyrelsen, viser hvor vigtigt det her projekt er. Vi får nu etableret et helt unikt naturområde på et i forvejen helt unikt sted. Det er et kæmpe stort skridt i den rigtige retning mod at gøre Vordingborg Kommune til en grønnere kommune og samtidig gøre en forskel for biodiversiteten og de mange truede arter i området. Og samtidig forbedrer vi publikums muligheder for at opleve området ved at etablere et fugleskjul, afmærkede stisystemer og en ny parkeringsplads med borde og bænke, siger Mikael Smed.


Familie er begejstrede

- Vi har nu i over to år været i dialog med kommunen om projektet, og det er derfor fantastisk, at det nu er lykkedes at realisere projektet. Tillisch-familien har i generationer passet på naturen på Knudshoved, men nu tager vi et kvantespring for varig sikring af naturværdierne og herunder selvfølgelig klokkefrøen, udtaler Peter og Nicolai Tillisch.

Miljøstyrelsen er en af tre partnere i projektet og skal blandt andet stå for "før og efter"-overvågningen af padder og naturtyper. Derudover medfinansierer Miljøstyrelsen/Miljø- og Fødevareministeriet en stor del af projektet som en del af implementering af Natura 2000-målsætningerne for området.

- Vi er glade for at støtte dette projekt, der er med til at sikre implementeringen af EU's naturbeskyttelsesinitiativer og fordi projektet er med til at klimasikre levestederne for den truede klokkefrø, udtaler kontorchef i Miljøstyrelsen, Søren Oldenburg.


Flere aktører

Udover Miljøstyrelsen er Amphi Consult Sjælland og den tyske naturfond Stiftung Naturschutz Schleswig Holstein partner i projektet. Amphi Consult Sjælland primært stå for biologisk rådgivning arbejde med projektets opdræts- og udsætningsprogram for padder og krybdyr. Stiftung Naturschutz Schleswig Holstein bidrager med indsatser i Schleswig og sikrer international erfaringsudveklsing i projektet.

EU's LIFE pulje bidrager med knap 23 millioner kroner og Miljø- og Fødevareministeriet ved Miljøstyrelsen med cirka 13 millioner kroner. Amphi Consult Sjælland og projektets tyske partner Stiftung Naturschutz Schleswig Holstein bidrager med knap 1,4 millioner kroner og Vordingborg Kommune med 375.000 kroner.

En væsentlig del af projektsummen går til Rosenfeldt Gods for at opgive dyrkningsretten på landbrugsarealerne. Godset beholder ejerskabet af jorden. En tinglyst klausul sikrer, at arealet permanent overgår til naturformål. Den øvrige projektsum går til blandt andet anlægsarbejder, indkøb af dyr m.m., publikumsfaciliteter, projektadministration m.m.

Projektet gennemføres fra september 2019 til december 2023.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

MEST LÆSTE