cookie-og-privatlivspolitik
Frank Køhler, driftsleder for svineproduktionen på Svenstrup Gods, er godt tilfreds med den nye energibesparende LED-belysning og det støjsvage ventilationssystem, som styres centralt fra klimastyringsenheden her på væggen.

5

Billeder

Frank Køhler, driftsleder for svineproduktionen på Svenstrup Gods, er godt tilfreds med den nye energibesparende LED-belysning og det støjsvage ventilationssystem, som styres centralt fra klimastyringsenheden her på væggen.
Foto: Denny Michael Jakobsen

Landbrugsnyt

Svenstrup vil spare på energien

På Svenstrup Gods har de valgt at energioptimere i svinestalden med ny LED-belysning og ventilation.
23. januar 2019 kl. 09:30 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce

På Svenstrup Gods ved Borup er de ved at modernisere svinestaldene med energibesparende LED-belysning og moderne ventilationssystem.

Godset har ikke kun en stor planteavlsproduktion, hvor der dyrkes cirka 2.500 ha. korn og frø i et driftsfællesskab med Giesegaard Gods, og jagt og skovbrug i det 2.650 ha store skovdistrikt. Blandt aktiviteterne er også en betragtelig svineproduktion, hvor der årligt produceres cirka 15.000 slagtesvin til slagtning hos Danish Crown i Ringsted og yderligere omkring 24.000 smågrise, som sendes til videreopfedning i Tyskland ved 30 kg.

Svineproduktionen foregår både på Svenstrup og den nærliggende Overdrevsgården, hvor man 1. december 2018 gik i gang med energioptimeringen.

- Samlet set er det en investering i lys og ventilation på 1,3 mio. kr., hvoraf vi har fået 40 procent i tilskud fra Moderniseringsordningen. Vi søgte tilskud helt tilbage i 2016, så det har været en langvarig proces, men vi er glade for tilskuddet og det incitament, det giver til at energioptimere, siger Peter Borreby, direktør, Svenstrup Gods.


Sparer 230.000 kr. om året

Idestrup El er netop nu ved at installere LED-belysningen i den 19 år gamle slagtesvinestald på Overdrevsgården, og i stedet for blot at sætte LED-rør i den eksisterende belysning skiftes hele armaturet ud med et nyt fra LED TEK.

- Det giver en halvering af udgifterne til strøm i forhold til traditionelle lysstofrør. Derudover får du en bedre spredning af lyset, så der ikke er skygger på gulvet. Samtidig er det en helstøbt lampe, så når der bliver spulet med en højtryksrenser i svinestalden, er der ikke risiko for, at skærmene falder af, eller der kommer vand ind i armaturet, så lyset går ud, forklarer Brian Christensen, projektleder for landbrug hos Idestrup El.

I det samlede projekt er der lagt op til en besparelse på 113.000 sparede kw-timer om året på LED-belysningen og 213.000 sparede kw-timer på ventilationen. Med en strømpris på 70 øre, giver det en årlig besparelse på cirka 230.000 kr. og en tilbagebetalingstid på kun 3,5 år.

- Det er en investering, der er god fornuft i. Vi vil gerne være ansvarlige og spare, hvor vi kan, og strømmen er dyr lige nu, siger Peter Borreby.


Støjsvag ventilation

Skov A/S står for at installere det nye ventilations- og klimastyringssystem. Der er tale om nye såkaldte LPC-ventilatorer, som er en kraftig lavenergi-ventilator, der gør, at strømforbruget bliver mere end halveret.

- Før kørte alle ventilatorer samtidig, men de nye ventilatorer reguleres trinløst op i grupper efter behov - det hele automatisk styret af klimastyringen. Ud over temperatur regulerer klimastyringen også ventilationen ud fra ammoniakindhold og fugt i luften, samtidig med at den også regulerer funktioner som overbrusning og lys, forklarer Brian Jensen fra Skov A/S, som står for opsætningen af ventilationssystemet på Svenstrup.

Samtidig er den nye ventilation også mere støjsvag, konstaterer Frank Køhler, som er driftsleder i svineproduktionen.

- Man kan stort set ikke høre den, og jeg har været i tvivl om, hvorvidt ventilationen var tændt, men det var den, siger Frank Køhler.


Bedre trivsel for alle

Han håber, at det nye ventilationssystem giver bedre arbejdsmiljø for de otte ansatte og mindre svineri i staldene, og han føler allerede, han har bedre overblik over grisene med det nye LED-lys.

- Det er jo ikke sådan, at folk står i kø for at arbejde med svineproduktion, så energioptimeringen skulle gerne gøre det mere attraktivt at arbejde her, og samtidig signalerer det jo også, at vi ikke er ligeglade, siger driftslederen.

Med investeringen håber direktør Peter Borreby også netop på øget medarbejdervelfærd og bedres trivsel for grisene.

- Jeg håber, at vi får glade medarbejdere, der har gode arbejdsforhold, og at grisene trives, og at det smitter af på produktionen, fortæller han.

Af de 2.070 grise på stald er kun fire døde efter de første fem uger, så vi er optimistiske med produktionsresultaterne, supplerer Frank Køhler.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Landbrugsnyt":
Annonce