cookie-og-privatlivspolitik
Mejetærskerbrand udvikler sig eksplosivt, når det er tørt.
Mejetærskerbrand udvikler sig eksplosivt, når det er tørt.
Foto: Arkiv

Landbrugsnyt

Tidlig høst øger risikoen for brande i marken

Det varme, tørre forårsvejr betyder, at landmænd allerede er begyndt at høste eller er i fuld gang med at klargøre materiellet. Men varmen øger samtidig risikoen for brandskader. Det er især en god idé at tjekke, at mejetærskeren er helt klar, hvis man vil forebygge brand i motoren, påpeger forsikringsselskabet Topdanmark.
10. juli 2018 kl. 13:48 Af Denny Jakobsen

Annonce

Landet over har landmænd droppet ferieplanerne for i stedet at give sig i kast med at høste kornmarkerne, og det er to uger tidligere end normalt. Men ønsket om at få høsten i hus hurtigst mulig bør ikke få landmændene til at springe over, hvor gærdet er lavest, når det gælder om at forebygge skader.

Det mener forsikringsselskabet Topdanmark, der særligt i varme somre får mange anmeldelser om brande i mejetærskere.

- Høstsæsonen begynder tidligt i år, og der er allerede hektisk aktivitet på markerne. Men vi opfordrer til, at man altid sikrer sig, at mejetærskeren er klar ved blandt andet at tjekke, om alt er smurt og efterset, og om brandslukningsudstyret har fået det årlige tjek. Det sidste er særligt vigtigt, når høsten er så tør, som den er i år, siger agronom Svend-Anker Worm.

Han påpeger, at selvom mejetærskeren blev rengjort og smurt, før den blev parkeret for vinteren, så kan der være sket meget i månederne, der er gået. Mus kan have gnavet i en ledning eller en hydraulikslange. Eller måske er der en drivrem, som nu trænger til at blive udskiftet.

- Uanset hvad bør man få tjekket mejetærskeren og andet materiel, inden det går løs på markerne, siger Svend-Anker Worm.


Når foråret og sommeren er så tør, som i år, er risikoen for brande fordoblet i forhold til somre med flere skyer og mere regn, viser en opgørelse fra Topdanmark. Netop brandsikring i form af punktsikring, der hurtigt slukker ild under motorhjelmen, er en vigtig metode til at forebygge alvorlige brandskader på mejetærskere.

- Skaden på de mejetærskere, der har monteret punktsikring, er meget mindre end på de maskiner, der ikke havde automatisk brandslukningsudstyr monteret. Det betyder, at mejetærskere med punktsikring i de fleste tilfælde kunne fortsætte høstarbejdet med en midlertidig reparation efter en brand. Det er en vigtig pointe, fordi de færreste landmænd synes, det er sjovt at skulle ud at finde en anden mejetærsker midt i høsten, siger Svend-Anker Worm.


Hav vand med i marken

Uanset om mejetærskeren har punktsikring eller ej, så er det en fordel at have vand med i marken, for eksempel i en gyllevogn, eller en traktor med plov, så man kan begrænse skaden, hvis der opstår en markbrand.

- Og så skal føreren også have adgang til rigeligt med drikkevand. En lang og koncentreret arbejdsdag i et varmt førerhus kræver både mad og drikke. Hvis man er dehydreret og meget udmattet, stiger risikoen for fejl og ulykker. Husk også at holde pauser mindst hver anden time og gå en tur rundt om maskinen. Så kommer der gang i blodomløbet, og man kan opdage mindre fejl på eksempelvis lejer eller løse bolte, der potentielt kan føre til et alvorligt driftsstop, siger Svend-Anker Worm.dmjKOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Landbrugsnyt":
Annonce