Annonce
Landbrug

Tjek skadedyrstrykket i roemarker på nettet

Kristiane Laursen fra Nordic Beet Research fortalte om de forskellige skadevoldere som runkelroebillen, jordlopper og bedefluer og et nyt varslingssystem for skadedyr i roemarker. Foto: Denny Michael Jakobsen

Nyt varslingssystem for skadedyr i roemarken.

På Roedagen blev der set nærmere på forskellige skadevoldere. På en af posterne fik deltagerne fremvist eksempler på roer med skader og kunne tage de små skadedyr som runkelroebille, jordlopper og bedefluens larve i øjesyn.

Kristiane Laursen fra Nordic Beet Research (NBR) sendte små glas med de små kræ på omgang blandt deltagerne, så de kunne få genopfrisket, hvordan skadedyrene ser ud.

Der blev også fortalt om et nyt varslingssystem for skadedyr i roemarken.

- Vi foretager monitorering over skadedyrstrykket, som man kan se på nettet og i appen "Sukkerroer". Det er et godt redskab, men i år er de danske sukkerroemarker bejdsede med Gaucho, så trykket fra insekter er generelt ikke så højt. Hvis man overvejer at sprøjte mod skadedyr i roerne, kan Karate og Pirimor benyttes. Produktet Pirimor bør gemmes til, hvis der kommer lus. Monitorering er vigtigt for at sikre, at vi kun sprøjter, hvis der er et reelt behov, sagde Kristiane Laursen.

Monitoreringen sker i et samarbejde mellem NBR og Nordic Sugar, og der er udviklet et program, som på en visuel måde viser skadedyrsangreb i roedyrkningsområdet. Man kan både finde oversigten på Nordic Sugars hjemmeside sukkerroer.nu og i Sukkerroe-appen, som man kan finde i App-store og Google Play.

NBR registrerer ugentligt insektangreb i udvalgte marker, så man kan følge med i sit eget nærområde. I 2019 er der monitorering på otte lokaliteter i Danmark, som er en blanding af konventionelle og økologiske marker.

I år er Gaucho brugt i konventionelle marker, men de fleste monitoreringsmarker er sået med Force-bejdsede frø. Enkelte er dog sået med Gaucho-bejdsede frø for at følge angrebsgraden i roemarker med begge type frø.

Skadetærsklen

På kortet er de forskellige lokaliteter markeret med en cirkel. Hvis cirklen er grøn eller gul, er der ikke observeret angreb eller også er det under skadestærsklen. Er cirklen derimod rød betyder det, at der er observationer over den anbefalede skadestærskel.

I programmet kan man vælge, om man vil se data for et bestemt skadedyr, eller for dem alle.

Hvis man zoomer ind på kortet for at komme tættere på observationsstederne, angiver et tal i cirklen, hvor mange behandlinger der er udført i den enkelte parcel.

Klikker man på observationsstedet kan man få mere info om observationsdato, og hvilke skadedyr der er fundet.

Bedebladlus bekæmpes, når 50 % af planterne er angrebet med ni eller flere lus pr. plante. Ferskenbladlus bekæmpes, når man finder den første. Runkelroebiller bekæmpes, når 50 % af planterne er angrebet i 4-6 bladstadiet (blivende blade). Bedefluen bekæmpes på planter med mere end seks blade, og når 20 % af bladarealet er angrebet. Senere på sæsonen vil bladsvampeangreb kunne følges på samme måde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Benchmarking

På Roedagen blev der ved en af posterne også informeret om det nye benchmarking-program, som testdyrkere afprøvede sidste år.

- I kan sammenligne, hvordan jeres roer gror med naboerne, når I har tegnet markerne ind i mark-tegningsprogrammet. Det er altid spændende atkunne sammenligne sine egne marker med et gennemsnit for det område, man nu ligger i, sagde Mette Paaske Andersen, planteavlskonsulent, Nordic Sugar.

Redskabet kan findes på Nordic Sugars hjemmeside sukkerroer.nu. Det fungerer ved, at satellitter tager et billede af marken hver anden dag, og så måles der på, hvor grøn jorden er. En hel grøn mark har en værdi af 1. Ren jord har en værdi af 0, fortalte Mette Paaske Andersen, som fremviste eksempler på satellit-fotos, hvor man kunne se, hvor grøn jorden er.

- Man kan taste sådato og sorter ind i programmet, så I kan vælge kun at sammenligne jer med dem i 10 kilometers radius, der har sået på samme dag som jer, eller har samme sort, forklarede hun.

  • Kristiane Laursen fra Nordic Beet Research fortalte om de forskellige skadevoldere som runkelroebillen, jordlopper og bedefluer og et nyt varslingssystem for skadedyr i roemarker. Foto: Denny Michael Jakobsen
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Nykøbing

Grillede 12 pattegrise før kæmpe-kamp

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Annonce
Annonce
112

"Vi ved godt, at der engang imellem sker noget ved banegården"

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Guldborgsund

For første gang: Nu kan du gå i dronningens fodspor

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken