Annonce
Landbrug

Tørkeår giver blodrøde tal hos Johs. Mertz

Johs. Mertz A/S kom ud af 2018 med et underskud på 5,7 mio. kr. Foto: Jan Knudsen

Maskinhandleren Johs. Mertz A/S kommer ud af 2018 med et underskud på 5,7 mio. kr.

Mange i landbruget har klaget sin nød over 2018, hvor de er ramt på indtjeningen af det usædvanligt tørre år, hvor der ikke faldt mange regndråber fra maj til juli.

Nu kan maskinhandleren Johs. Mertz A/S, der har afdelinger i Maribo, Nykøbing F., Nakskov, Faxe og Ringsted, synge med på den sang. Årsresultatet for perioden 1. marts 2018 til 28. februar 2019 viser et resultat efter skat på -5,7 mio. kr. mod et plus på 1,7 mio. kr. året før, og det er bestemt ikke tilfredsstillende, slår direktør Christian Holst fast i en udsendt meddelelse.

- Det skyldes den helt ekstraordinære tørkeperiode og efterfølgende dårlige høst, som i anden halvdel af 2018 ramte landbruget og i den grad reducerede kundernes efterspørgsel efter nye maskiner. Heldigvis er selskabet robust nok til i et så usædvanligt år at "bløde" sammen med kunderne, udtaler han.

Christian Holst glæder sig dog over, at virksomheden i en situation, hvor det samlede antal solgte traktorer i Johs. Mertzs markedsområde faldt med en tredjedel, har kunnet fastholde markedsandelen.

Større maskiner til færre kunder

Gert Klitgaard, der tidligere på året tiltrådte som økonomichef i Johs. Mertz, uddyber, at strukturudviklingen i landbruget stiller helt nye krav til måden at drive maskinforretning på.

Mange og hyppige opkøb, forpagtningsaftaler og driftssamarbejder resulterer i langt færre, men meget større og professionelle landbrug til følge. Og efterspørgslen efter nye maskiner kan svinge mere fra år til år, alt efter, hvordan høsten og indtjeningen ser ud.

- For at være rustet til den fremtid har vi i Johs. Mertz i første kvartal 2019 iværksat en lang række aktiviteter, så vi øger vores robusthed til at modstå de enkelte års udsving i efterspørgslen på nye maskiner. Populært sagt må maskinhandlerbranchen indstille sig på salg af større maskiner til færre kunder. Og tilpasse deres forretningsmodeller for både salg og service, så der er den rette balance mellem indtægter fra kunderne og de tilhørende omkostninger. Som led heri har vi valgt i indeværende år at flytte alle aktiviteter med brugte maskiner fra Nykøbing F. til afdelingerne i Maribo, Faxe og Ringsted, lyder det fra Gert Klitgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Øget aktivitet

Christian Holst og Gert Klitgaard ser fortrøstningsfuldt ind i fremtiden og forventer i regnskabsåret 2019/20, at Johs. Mertz får et fornuftigt positivt resultat. Selv om antallet af landbrugskunder er faldende, får Mertz hele tiden nye kunder, specielt på Sjælland.

- Vi er meget glade for, at kundeporteføljen på den måde vokser og oplever også, at salget af traktorer nu igen er stigende. Lige nu fylder forberedelserne til den kommende høstsæson meget hos både os og vores kunder, og vi skal bl.a. om få uger levere 16 nye og brugte mejetærskere fra New Holland og Case IH fra afdelingerne i henholdsvis Maribo og Faxe. Så aktivitetsniveauet er højt, siger Christian Holst. Og vi vil 24/7 gøre vores yderste for at holde landbrugene godt kørende.

Johs- Mertz har nu en egenkapital på 10,7 mio.kr.

Mertz Skov & Have, der servicerer både de private og professionelle kunder, er udskilt i et separat selskab med afdelinger i Nykøbing F., Nakskov og Faxe. Johs. Mertz beskæftiger herefter 67 medarbejdere.

  • Johs. Mertz A/S kom ud af 2018 med et underskud på 5,7 mio. kr. Foto: Jan Knudsen
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Nykøbing

Grillede 12 pattegrise før kæmpe-kamp

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Annonce
Annonce
112

"Vi ved godt, at der engang imellem sker noget ved banegården"

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Guldborgsund

For første gang: Nu kan du gå i dronningens fodspor

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken