cookie-og-privatlivspolitik
Der er udsigt til pæne udbytter i årets høst. Her høstes der frøgræs ved Hallerup-skoven nær Nykøbing F.
Der er udsigt til pæne udbytter i årets høst. Her høstes der frøgræs ved Hallerup-skoven nær Nykøbing F.
Foto: Anders Knudsen

Landbrugsnyt

Udbytter tegner lovende

Høsten er i fuld sving, og meldingerne lyder på pæne udbytter de fleste steder.
31. juli 2019 kl. 08:32 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce

Det ser ud til, at det typiske danske sommervejr med byger, der kommer og går, bliver dette års høstvejr. Det var også næsten for nemt sidste år, hvor der ikke var en sky på himlen i flere måneder.

Også gennem sæsonen har de fleste egne af Danmark fået gode mængder regn, men der er faktisk lokale områder, der er blevet snydt flere gange. Og det viser sig nu i disse dage med lavere udbytter end forventet i nogle landsdele.

Det samlede billede af årets høst tegner dog foreløbig til, at mange af afgrøder vil yde et udbytte over middel, hvilket mange landmænd i den grad trænger til efter de katastrofale tørke-udbytter i 2018-høsten.

- Høsten af græsfrø er ved at være færdig og har været en positiv oplevelse for de fleste. Selvfølgelig er der altid marker og områder, der falder udenfor, men generelt har de fleste haft gode udbytter og en ret nem høst. Og det nye udlæg står ganske fornuftigt i bunden af udlægsmarkerne og lover godt for næste års avl af græsfrø, siger Ole Schou, planteavlskonsulent hos VKST.

Høsten af vinterraps er godt i gang, og i modsætning til vores sydlige naboer i Polen og Tyskland, der har høstet lavere udbytter end normalt, er de første meldinger fra danske avlere ganske positive. Der meldes flere stede om rigtigt pæne udbytter i størrelsesordenen 4,5-5,0 ton, oplyser Ole Schou.

Vinterbyggen er for længst høstet på Sjælland og øerne med et resultat over middel, og som sædvanlig i en periode med godt vejr. I vinterhvede er de første marker nu høstet.

- På gode jorde ser vi høje udbytter i vinterhveden. Flere steder omkring 9-10 ton pr. ha, men kun hvis hveden har været passet godt, og holdt fri for svampesygdomme, især gulrust, forklarer Ole Schou.

I vårbyggen, som gennem hele sæsonen har stået flot, med mange veludviklede aks, er der endnu kun få, der er begyndt på høsten.

- De få vi har hørt om, melder om fin maltbygkvalitet, og et udbytte lidt over normalt, siger Ole Schou.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her