cookie-og-privatlivspolitik
Udledningen af kvælstof til de danske kystområder faldt fra 2015 til 2016. Faldet skyldes i høj grad en stor nedbørsmængde i 2015, mens 2016 var et noget mere tørt år.

Landbrugsnyt

Udledning af kvælstof faldt i 2016

Der blev udledt mindre kvælstof til vandmiljøet i 2016 end året før. Det viser et rapportudkast fra Aarhus Universitet til den såkaldte NOVANA-rapport.
09. april 2018 kl. 15:38 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce

Der blev udledt mindre kvælstof til kystområderne omkring Danmark i 2016 end i året før. Det viser et udkast til den NOVANA-rapport fra Aarhus Universitet, der hvert år tegner billedet af tilstanden i det danske vandmiljø.

I 2016 blev der udledt 62.400 ton kvælstof til de danske kystområder. Det er et fald i forhold til året før, hvor udledningen var på ca. 77.000 ton kvælstof.

- Det er meget glædeligt, at foreløbige tal fra Aarhus Universitet viser, at udledningen af kvælstof til havet er mindre i 2016 end den var i 2015. Vi skal hele tiden se kvælstoftallene over en periode af år, men det siger sig selv, at det er en kæmpe gevinst for miljøet, når kvælstoftallene falder, som vi også har håbet på fra regeringens side, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Ingen overraskelse
Hos Bæredygtigt Landbrug kommer det ikke som den store overraskelse, at kvælstofudledningen i 2016 var mindre end i 2015.

- Det havde vi jo forudset. Man behøver ikke at være hverken professor eller synsk for at vide, at nedbørsmængderne er det, der betyder noget for udledningstallene, forklarer Jørgen Evald Jensen, faglig direktør i Bæredygtigt Landbrug, og fortsætter:

- Kun ét år i hele Danmarkshistorien var vådere end 2015, og derfor faldt udledningen selvfølgelig i det noget tørrere år 2016. Til gengæld kan vi også allerede nu sige, at det igen går den anden vej, når vi næste år ser tallene for 2017, for sidste år var igen meget vådt, og det er vandmængderne, der styrer den samlede udledning, siger Jørgen Evald Jensen.

Aarhus Universitet opsummerer årligt resultaterne af det nationale overvågningsprogram, NOVANA. For udledning til havet bygger resultaterne primært på de målinger i vandløbene, som gennemføres af Miljøstyrelsen.

I rapportudkastet for 2016, som Aarhus Universitet har sendt til Miljøstyrelsen, beskrives den mængde kvælstof og fosfor, der løb til havet i 2016.

I 2015 var udledningen til havmiljøet ca. 77.000 ton kvælstof, hvilket er meget højt og bl.a. skyldes stor nedbør i 2015. Foretages en normalisering i forhold til de varierende nedbørsmængder mellem årene er tilførslen i kalenderåret 2016 opgjort til ca. 59.000 ton kvælstof. I de seneste fem år har den normaliserede kvælstofudledning været mellem 54.000-61.000 ton pr. år.

Flere analyser er nødvendige
I rapportudkastet er tallene for kvælstofudledningen i 2016 korrigeret for den forkerte analysemetode af vandmiljøet, som eksterne laboratorier har brugt, når de har analyseret prøver for Miljøstyrelsen gennem en årrække. Faldet i udledning i 2016 bekræftes af opgørelser af nitratudledningen, der ikke er omfattet af analysefejlen fra de eksterne laboratorier.

Men det kræver yderligere undersøgelser at vurdere betydningen af analysefejlen for perioden før 2015.

- Det er endnu for tidligt at konkludere noget om de samlede konsekvenser, der er forbundet med den forkerte analysemetode. Miljøstyrelsen vil igangsætte yderligere analyser, så vi kan få korrigeret de tal, som tidligere er analyseret med en forkert metode, og resultatet forventes først klar om et års tid, siger Esben Lunde Larsen.

De seneste tal for kvælstofudledningen vil indgå i den statusevaluering, som på baggrund af aftalen om målrettet regulering forventes gennemført i sommeren 2018.

Den endelige NOVANA-rapport forventes offentliggjort i slutningen af april.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Landbrugsnyt":
Annonce