cookie-og-privatlivspolitik

Foto: Henning Bagger/Arkiv

Landbrugsnyt

Udledning af kvælstof mindre end antaget

LF-landmænd kræver handling fra miljøminister efter regnefejl.
05. februar 2020 kl. 06:00 Af Jesper Bøgh

Annonce

Aarhus Universitet har begået en ny fejl, da det nu fremgår, at Danmark udleder mindre kvælstof end hidtil oplyst, men stadig for meget. Fejlen rækker tilbage til basisåret 1990 og betyder eksempelvis, at der er udledt 3.000 ton mindre end oplyst i 2018. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Miljø- og Fødevareministeriet.

Sagen kommer efter en anden regnefejl fra universitetet, som omhandlede lavbundsjorde. Miljøminister Lea Wermelin (S) er ærgerlig.

- Det er dybt utilfredsstillende, at Aarhus Universitet ikke har haft styr på tallene, og det er desværre sket flere gange i den seneste tid. Vi er som politikere nødt til at kunne stole på fakta fra forskerne, når vi diskuterer og træffer politiske beslutninger, siger hun.

Universitetet er endnu ikke klar over det præcise omfang i den nye sag. De årlige udledninger i perioden 1990-2018 er som gennemsnit overestimeret med cirka 1.000 ton. Der er ganske enkelt brugt flere målestationer end tidligere og anvendt bedre modeller til beregninger af mængden af kvælstof og fosfor, der strømmer via vandløb til havet.

Det oplyser Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Annonce

Ifølge ministeren er politikerne og befolkningen nødt til at kunne stole på forskernes beregninger.

- Det er afgørende, og derfor har mit ministerium bedt universitetet om en plan for, hvordan de vil øge kvalitetssikringen af deres forskning fremover, siger Lea Wermelin.

John Nielsen, formand i Dansk Landbrug Sydhavsøerne, raser.

- Regeringen med miljøminister Lea Wermelin i spidsen, besluttede i efteråret meget pludseligt, at landbruget ville få alle ekstra efterafgrøder fremskudt til 2020, så der nu er krav om 380.000 hektar ekstra efterafgrøder i 2020, fortæller han og tilføjer.

- Beregninger viste i efteråret, at der er behov for at opsamle 3.800 tons kvælstof. Landbruget udleder langt mere kvælstof end landbrugspakken giver lov til, var regeringens argumentation, minder han om.

Annonce

Århus Universitets regnefejl betyder, at kvælstofudledningen har været 3.000 tons mindre end hidtil antaget.

- I landbruget har vi i årevis krævet flere og bedre målinger. Århus Universitets regnefejl viser meget tydeligt, at vi hele tiden har haft ret, siger John Nielsen.

På Sydhavsøerne er det især landmændene ud til Smålandsfarvandet og i oplandet til Strege Nor, der er pålagt at etablere ekstra efterafgrøder.

- Mange af de landmænd på Sydhavsøerne, der er hårdest ramt af ekstra efterafgrødekravet, står nu til store økonomiske tab. Og det er simpelthen ikke i orden, raser John Nielsen, som derfor opfordrer miljøministeren til at trække de nye ekstraafgrøde krav tilbage.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

SENESTE NYT

MEST LÆSTE

ANNONCE