cookie-og-privatlivspolitik
Flere og flere vælge en varmepumpe, når de skal skifte varmekilde.
Flere og flere vælge en varmepumpe, når de skal skifte varmekilde.

Landbrugsnyt

Varmepumper vinder frem på landet

Antallet af oliefyr falder, og 22 procent af boligejere i landområder vil vælge en varmepumpe, hvis de skal skifte deres nuværende varmekilde ud. Det viser en undersøgelse foretaget af YouGov.
28. februar 2019 kl. 08:20 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce

Flere og flere foretrækker en varmepumpe, hvis den nuværende opvarmningsform skal skiftes ud. Det viser en befolkningsundersøgelse foretaget af YouGov for energiselskabet OK. Ifølge undersøgelsen vil 22 procent af boligejere, som bor i landområder, vælge en varmepumpe, hvis den nuværende varmekilde skal udskiftes. Til sammenligning vil kun 4 procent af de adspurgte vælge et pillefyr. Dermed trækker udviklingen i retning af varmepumpen frem for træpillefyret blandt boligejerne.

Den præference er også noget, som OK genkender, men ikke kun fra boligejere, som skal udskifte eksempelvis et oliefyr. OK oplever, at omkring 25 procent af konverteringerne faktisk sker fra pillefyr til en varmepumpe. Dermed understøtter det en trend, der peger i retning af, at varmepumperne for alvor har vundet indpas i områder, hvor der ikke er fjernvarme, og tager føringen som den foretrukne varmekilde i forhold til pillefyr.


Det kan betale sig

Ifølge OK kan der være flere årsager til varmepumpernes medvind på markedet, bl.a. er varmepumperne blevet mere effektive.

- I forhold til udviklingen af, hvad varmepumperne kan yde, er der sket en opgradering. Teknisk er det for eksempel muligt med en høj fremløbstemperatur. Det betyder blandt andet, at der heller ikke er problemer med, at den kan opvarme huse af ældre dato, siger Klaus Kjær, markedschef hos OK.

En anden årsag kan være driftsøkonomien, hvor forskellige ændringer i markedet betyder, at det godt kan betale sig at investere i en varmepumpe frem for et pillefyr.

- I dag er træpiller en mangelvare hos flere forhandlere, derfor er priserne også steget. Samtidig er varmepumperne blevet mere effektive, og politisk blev det i sommeren 2018 besluttet at reducere elvarmeafgiften og elafgiften. Dermed er den daglige drift reduceret en del. Derfor ligger pillefyret og varmepumpen tæt på hinanden rent driftsøkonomisk, og jeg vil endda mene, at varmepumperne har et forspring i dag, siger Klaus Kjær.


Det handler også om komfort

Der kan også være komfort forbundet med valget af en varmepumpe. De kunder, som OK oplever skifter fra et pillefyr til en varmepumpe, nævner ofte, at det er nemmere med en varmepumpe og mere driftssikkert. Dels slipper man for at opmagasinere pillerne, dels skal man ikke holde fyret kørende og være bekymret for, om det går i stå, hvis man for eksempel er på ferie.

Desuden er kunder, som har haft et pillefyr, ofte trætte af det snavs, det giver, og som man for alvor lægger mærke til, hvis man skifter til en varmepumpe, som ikke giver de samme gener.

Hos OK er der forskellige muligheder, når varmepumpen skal finansieres. Man kan vælge både at lease, købe, låne eller den seneste mulighed - betale for sit forbrug via en abonnementsordning, hvor OK ejer og drifter varmepumpen, mens man kun betaler for sit forbrug på en varmekonto.

- Det åbner muligheden for, at flere vælger varmepumpe, fordi man ikke nødvendigvis skal trække et stort beløb ud, hvis man ønsker en varmepumpe, og det gør det muligt for flere boligejere at vælge en varmepumpeløsning, understreger Klaus Kjær.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Landbrugsnyt":
Annonce