cookie-og-privatlivspolitik
Her er frøavlerne samlet på Hotel Scandic i Roskilde til mødet, der blev holdt den 12. december. Godt tusinde deltog på de 16 møder over hele landet.

2

Billeder

Her er frøavlerne samlet på Hotel Scandic i Roskilde til mødet, der blev holdt den 12. december. Godt tusinde deltog på de 16 møder over hele landet.
Foto: Jens Henrik Nybo

Landbrugsnyt

Velbesøgte avlermøder hos DLF

Rekordmange frøavlere var dukket op til de 16 avlermøder i hele landet, hvor der blev orienteret om udbytter og kvalitet af årets høst, både lokalt og landsdækkende
10. januar 2020 kl. 00:32 Af Jens Henrik Nybo

Annonce

Flere end tusinde frøavlere har her i december deltaget i de i alt 16 avlermøder, som DLF traditionen tro har gennemført overalt i landet. På møderne blev der orienteret om en lang række aspekter indenfor frøavlen, herunder udbytter, afsætning, markedssituationen, forsyningsbalancer og prisforventningerne for høsten 2019. Desuden orienterede DLF om behovet for udlæg til forrået til høsten 2021. Kommunikationschef i DLF, Stig Oddershede deltog i flere af møderne, og han noterede sig, at flere end normalt blandt avlerne mødte op til møderne. - Det er faktisk imponerende, at op imod halvdelen af vores omtrent 2200 medlemmer med kontrakt, var dukket op. Vi bruger møderne til at klæde vores avlere på med den nyttige viden, vi ligger inde med, men opnår også at få viden om frøavlernes situation. Samtidig deltager de lokale bestyrelsesmedlemmer, og de giver deltagerne indsigt i highlights fra det seneste regnskabsår, fortæller Stig Oddershede.


Problemer med rødsvingel

DLF gav bud på, hvilke frøarter der er behov for til foråret, og som vil give frø de følgende par år. Avlermøderne er en god anledning til forventningsafstemning om udlægsbehovet, der afhænger af udbud og efterspørgsel og om frølageret, der er på vej. - Den seneste høst var god og med et forholdstal på 108, hvilket betyder, at høsten lå otte procent over gennemsnittet for de seneste fem års høst. Rødsvingel har imidlertid ikke høstet topudbytter, mens engrapgræs har klaret sig rigtigt godt. Det var tørken i 2018, der var hovedforklaringen på det mindre udbytte af rødsvingel. - Avlerne mistede mange udlægsmarker i 2018udlægsmarker, fordi de visnede efter høst, og derfor måtte vi erstatte dem med gamle marker, der har et lavere udbyttepotentiale. Tillige var der i dette forår mange frostnætter, især i april og første uge i maj, og det påførte skader på udsatte marker med både hundegræs og rødsvingel, og det resulterede i et lavere udbytte, fortæller Stig Oddershede.


Fin høst i år

Overordnet set endte 2019 med at give en god høst: - Der var både fine udbytter, men også frø af en god kvalitet. Så vi har igen frø på hylderne og med de sorter, der efterspørges på markederne. Afsætningen i efteråret har været normal med et lille plus opad, siger Stig Oddershede. DLF eksporterer 95 procent af deres frø, overvejende til europæiske markeder. Her er Tyskland det største af dem med omkring 30 procent. 12-13 procent eksporteres til Storbritannien, en anelse lavere til Frankrig og endelig Italien med en eksportandel på ca. seks procent. På møderne blev der tillige fortalt om nye tiltag og aktiviteter i salgs- og marketingafdelingen, ligesom resultaterne af FrøavlsFORSØG og ProduktionsDATA 2019/20 blev præsenteret, og her fik deltagerne en orientering om den nyeste viden indenfor områder som etablering, gødskning, vækstregulering, svampebekæmpelse, skadedyrsbekæmpelse og høst.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her