cookie-og-privatlivspolitik
Kim Brockenhuus-Schack (th.) fra Vennerslund Gods og og lektor på DTU, Niels-Erik Clausen, underskriver aftalen om det nye forskningssamarbejde, der skal granske mulighederne for at bruge vedvarende energi i landbruget.
Kim Brockenhuus-Schack (th.) fra Vennerslund Gods og og lektor på DTU, Niels-Erik Clausen, underskriver aftalen om det nye forskningssamarbejde, der skal granske mulighederne for at bruge vedvarende energi i landbruget.

Landbrugsnyt

Vennerslund med i forskningsprojekt om energi

Et forskningsprojekt på Vennerslund Gods på Nordfalster skal kortlægge, hvordan vedvarende energi kan nedbringe CO2-udledningen i landbruget.
12. april 2019 kl. 10:18 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce
FAKTA
- Vennerslund Energi- og Naturpark er et bæredygtighedsprojekt på Nordfalster. Der er planlagt opstilling af seks højeffektive vindmøller med en totalhøjde på op til 149,5 meter og et område på 40 hektar til solceller.
- Energiparken, der forventes at producere op mod 100.000 MWh strøm svarende til mere end 20.000 familiers gennemsnitlige forbrug, placeres ud til motorvejen E47.
Skiden Vig ved Guldborgsund udlægges til et naturområde, og der laves en historisk udstilling om energi- og landsbysamfund på Nordfalster.
 
Vennerslund Energi- og Naturpark er under behandling i Guldborgsund byråd og forventes endeligt behandlet ultimo 2019/primo 2020.

Vennerslund Energi- og Naturpark har indgået et forskningssamarbejde med DTU Link. Samarbejdet skal kortlægge, hvordan energien fra vindmøller og solceller kan bruges til at omlægge landbruget på Vennerslund Gods fra et konventionelt landbrug med maskiner, der kører på diesel, til et eldrevet landbrug. Målet er at skabe ny viden, der kan nedbringe CO2-udledningen i landbrugssektoren.

På landsplan er landbrugssektoren en væsentlig bidragyder til udledning af drivhusgasser. Derfor glæder det projektejeren på Vennerslund Energi- og Naturpark, Kim Brockenhuus-Schack, at hans energiprojekt kan blive første skridt til en omlægning af energisystemet i landbruget.

- Vores energipark kommer til at producere en så stor mængde af strøm, at det er helt naturligt at se på, hvordan vi kan få strømmen ud til elnettet til forbrugerne. Med forskningsprojektet får vi anvendt den grønne energi helt lokalt, samtidig med at Guldborgsund bliver en foregangscase for den grønne omstilling i landbruget, forklarer Kim Brockenhuus-Schack.

Forskningssamarbejdet med DTU er kommet i stand via DTU Link, der er et tilbud til små og mellemstore virksomheder i Region Sjælland..


Banebrydende projekt

På Vennerslund, der er et 2.200 hektar stort landbrug med 10 forskellige afgrøder, anvendes omkring 100 liter diesel pr. dyrket hektar om året. Dertil kommer et større energiforbrug til tørring og transportering af korn. Reduktionen af CO2-udledningen ved en omlægning til et elektrisk landbrug vil derfor være betydelig.

Med kortlægningen af den kommende energiproduktion og forbruget på Vennerslund vil landbruget på Nordfalster blive banebrydende for omstillingen af hele landbrugssektoren til en elektrisk drift. Det kan have et vidtrækkende potentiale for hele sektoren, bekræfter lektor på Institut for Vindenergi på DTU, Niels-Erik Clausen.

- I mange år har der været et stort fokus på omstilling af vores produktion af elektricitet til vedvarende energi, omstillingen i privatforbrug og i mindre grad i transportsektoren. Derimod har CO2-udledningen fra maskiner i landbrugsproduktion ikke tidligere været belyst. Jeg forventer derfor, at den viden, vi skaber i samarbejde med Vennerslund, efterfølgende vil kunne bruges i andre landbrug og hos maskinproducenter til udvikling af nye maskiner og forbrugsmåder i landbruget, siger Niels-Erik Clausen.

På Vennerslund glæder man sig over, at man med forskningsprojektet kan skabe ny viden lokalt.

- Med projektet er jeg sikker på, at hele sektoren for energi og ren teknologi vil vende øjnene mod Guldborgsund. Den nye vidensproduktion vil også blive en del af den historie, som vi ønsker at skrive med energi- og naturparken, når vi åbner den for borgere, turister og uddannelsesinstitutioner, slutter Kim Brockenhuus-Schack.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

MEST LÆSTE