cookie-og-privatlivspolitik
I New Zealand har sundhedsministeriet indført såkaldte "green prescriptions" - altså grønne recepter - hvor blandt andet vandring og fysisk aktivitet indgår i behandlingen af livsstilssygdomme. (Arkivfoto)
I New Zealand har sundhedsministeriet indført såkaldte "green prescriptions" - altså grønne recepter - hvor blandt andet vandring og fysisk aktivitet indgår i behandlingen af livsstilssygdomme. (Arkivfoto)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Livsstil

20 minutter i naturen kan dæmpe stress

Naturen kan sænke vores niveau af stresshormonet kortisol. Og det kræver ikke, at du vandrer Caminoen, men bare nogle ugentlige gåture.
10. april 2019 kl. 16:00 Af Af Cecilie Lyngberg/ritzau fokus/

Annonce

Det kan føles afslappende at gå en tur i skoven eller slentre ved vandet. Og nu viser ny forskning, at en daglig dosis natur ligefrem kan modvirke stress.

20 minutter i grønne omgivelser er nemlig nok til at sænke nemlig vores niveau af stresshormonet kortisol. Det viser et studie fra University of Michigan, som er offentliggjort i psykologitidsskriftet Frontiers in Psychology.

- For at opnå den største effekt i forhold til at sænke sit niveau af stresshormonet kortisol, skal man bruge 20-30 minutter på at sidde eller vandre i naturomgivelser, siger forskningsleder og professor MaryCarol Hunter.

Studiet blev udført over otte uger, hvor deltagerne tre gange om ugen skulle opholde sig mindst ti minutter og gerne længere i naturen.

Her var effekten større, jo længere man tilbragte i naturen, men bare 20-30 minutter var nok til at sænke niveauet af stresshormoner markant.

Det ligger fint i tråd med, hvad man ellers ved fra forskningen, siger psykolog Kim Nygaard, der er faglig leder af Psykoterapeutisk Institut Aarhus og selv bruger naturvandring som terapi.

Han nævner et eksempel fra New Zealand:

- Når folk går til lægen med en depressionslignende tilstand, så bliver der udskrevet en grøn recept, som består i vandreture ad naturskønne ruter. Herefter kigger man på, om personen stadig kræver behandling, siger han.

Det skyldes blandt andet, at naturen stiller andre krav til både krop og hjerne. Og mens man i dagligdagen skal "gøre" rigtig mange ting, så skal man i naturen bare "være", forklarer han.

- Når vi er i byen, sidder foran en skærm eller er på sociale medier, så fungerer vores nervesystem og sind på en sådan måde, at vi er mere "alert", siger Kim Nygaard.

Naturen giver derfor en unik mulighed for at falde til ro, forklarer han. Men det forudsætter, at du ikke bare overfører dagligdagens nyttetankegang.

- Vi kan sagtens løbe en tur i naturen, kigge på vores løbe-gadgets, og se hvor hurtigt vi løber. Men vi har også brug for at komme ud og bare være, siger Kim Nygaard.

Hvis man derimod får skuldrene ned og lader sig bombardere af naturens sanseindtryk, vil man være tilbøjelig til at vende opmærksomheden udad - frem for indad mod det, der nager.

Samtidig kan turen give et andet perspektiv.

- Bare det at lave et sceneskift kan give luft til at anskue tingene på en anden måde med mere ro, overskud og klarhed. Og der kommer den daglige gåtur ind i billedet som en virkelig god ting, siger Kim Nygaard.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Konkurrence-banner

KONKURRENCE Deltag i vores Livsstil konkurrence og vind et gavekort på kr. 1.000,- til brugskunt i Garant Nykøbing Falster.

Hvor mange påskeæg er der i Livsstils magasinet?Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside og på Folketidende.dk. Sidste frist for deltagelse er den 11.april. Vinderen udtrækkes fredag d. 12. april og vil få direkte besked, samme dag som konkurrencen er slut.

Annonce