cookie-og-privatlivspolitik
Er du strandet i lufthavnen dagen før din første arbejdsdag efter ferien, så skal du gøre alt, hvad du kan, for at finde en løsning. Dukker du ikke op, risikerer du i værste fald, at du bliver afskediget for udeblivelse. (Arkivfoto)
Er du strandet i lufthavnen dagen før din første arbejdsdag efter ferien, så skal du gøre alt, hvad du kan, for at finde en løsning. Dukker du ikke op, risikerer du i værste fald, at du bliver afskediget for udeblivelse. (Arkivfoto)
Foto: Simon Skipper/Ritzau Scanpix

Livsstil

Aflyst fly? Du skal stadig møde på arbejde

Forsikringen dækker ikke, hvis chefen trækker dig i løn, fordi du er strandet i Spanien. Du skal gøre alt, hvad du kan, for at komme hjem - uanset prisen.
17. juli 2019 kl. 11:00 Af Af Stine Eskildsen, Ritzau Fokus

Annonce

Der er kaos i lufthavnen, og panikken breder sig, som aflysningerne tikker ind på afgangsskærmen. Ferien lakker mod enden, men du kan ikke komme med flyet hjem.

Om årsagen er pilotstrejke eller en naturkatastrofe betyder ingenting. Du skal stadig dukke op på arbejde mandag morgen.

- Det kan aldrig være chefens ansvar, hvis man ikke kan komme hjem fra en ferie. Arbejdspladsen skal stadig løse de samme opgaver, siger chefkonsulent Bella Lea Buono fra Djøfs Rådgivningscenter.

Så du skal gøre en ihærdig indsats for at nå på arbejde til tiden.

Det betyder, at du må punge dyrt ud for et andet fly eller hoppe på et tog eller en bus og køre hele natten for at nå hjem, hvis det er muligt.

For har du ikke afsøgt alle muligheder, står du ikke i en givtig situation over for din arbejdsgiver. I sidste ende kan det koste dig jobbet, hvis du udebliver.

- Det ser vi ikke så ofte, men til gengæld oplever vi stridigheder, hvor en medarbejder er blevet trukket i løn, fordi vedkommende ikke mødte op efter ferien, siger Bella Lea Buono.

Og det er chefen i sin gode ret til. Men hvis du har gjort alt, hvad der stod i din magt - og lidt til - for at komme hjem, står du bedre i en eventuel konflikt. Det er dog i sidste ende chefens vurdering af din indsats, der tæller.

Er det på ingen måde muligt at komme hjem til tiden, kan du se på muligheden for at arbejde fra ferielokaliteten, få en kollega til at tage din vagt eller høre om muligheden for at kompensere for de tabte timer på et andet tidspunkt.

For ender det med, at chefen trækker dig i løn, er der ingen økonomisk kompensation at hente hos dit forsikringsselskab.

- Forsikringen dækker ikke tabt arbejdsfortjeneste, forklarer Anja Lintrup Sørensen, der er konsulent hos Forsikringsoplysningen.

Til gengæld kan der være penge at hente hos flyselskaberne eller rejseforsikringen ved forsinkede eller aflyste fly - og de penge kan du bruge til at betale en eventuel anden transportform hjem.

- Men det afhænger af årsagen til, at flyet er aflyst eller forsinket, siger Anja Lintrup Sørensen.

Hverken flyselskaber eller forsikringsselskaber dækker såkaldt force majeure, som er situationer, flyselskaberne ikke er herrer over - eksempelvis usædvanlige vejrforhold eller i nogle tilfælde strejke og lockout.

Er der til gengæld tale om en teknisk fejl, kan der være penge at hente.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce