cookie-og-privatlivspolitik
Der er mange organisationer, der faciliterer julearrangementer for dem, der ellers skulle fejre julen alene. For eksempel åbner en række kirker rundt omkring i landet dørene til mad og hygge, mens andre hjælper med at matche privatpersoner.
Der er mange organisationer, der faciliterer julearrangementer for dem, der ellers skulle fejre julen alene. For eksempel åbner en række kirker rundt omkring i landet dørene til mad og hygge, mens andre hjælper med at matche privatpersoner.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Livsstil

Alene i julen? Det behøver ikke være ensomt

Omfavn en jul alene, eller opsøg et af de fællesskaber, der tilbyder selskab, hvis ensomheden trænger sig på.
10. december 2019 kl. 12:00 Af Ritzau

Julen er hjerternes fest, og for mange er 24. december lig med hygge i familiens skød og gaver og god mad i lange baner.

Men lyder ovenstående meget fjernt fra den jul, der venter dig, er du langtfra alene.

Der findes ikke nyere tal for, hvor mange der skal fejre juleaften i eget selskab, men en rundspørge fra 2010 viste, at det dengang var omkring 100.000 danskere.

- Hvis man har det skidt med tanken om at sidde alene, er det vigtigt, at man ser sig om efter nogle, man kan holde jul med, siger Robert Jonasen, som er chefpsykolog hos SOS Internationals Healthcare Division.

- For det kan være pinefuldt og deprimerende at føle sig ensom, når alle andre hygger sig sammen, tilføjer han.

Annonce

Har du ingen muligheder i dit netværk, kan du række ud til en af de organisationer og fællesskaber, der tilbyder selskab i julen. Røde Kors faciliterer blandt andet platformen Julevenner, hvor man kan melde sig som vært eller gæst.

Det har rigtig mange allerede gjort. Faktisk har dobbelt så mange på nuværende tidspunkt meldt sig som på samme tidspunkt sidste år.

- Lige nu kommer der over 20 tilmeldinger om dagen, fortæller Susanne Borén, som er projektleder for Julevenner.

Sidste år matchede Røde Kors over 1500 mennesker i 294 arrangementer.

Og det er en bred palet af mennesker, der ønsker at fejre jul med andre - alt fra ældre og unge, som af forskellige årsager er uden en familie, til hjemløse og unge udvekslingsstuderende, som gerne vil fejre jul i Danmark.

Annonce

Men også små familier - for eksempel enlige mødre med børn - melder sig på banen som værter eller gæster.

- Det kan være nyskilte forældre, der har svært ved at overskue at skulle skabe helt nye juletraditioner sammen med børnene og derfor ønsker en helt anderledes jul, der ikke skaber alt for mange minder om året før, fortæller Susanne Borén.

Tidligere år har konceptet vist sig som en stor succes.

- Vi har fået flere tilbagemeldinger fra folk, der har haft en fantastisk aften. Nogle vælger tilmed at ses igen efter jul, fortæller hun.

Har du ikke lyst til at fejre jul med mennesker, du ikke kender, er det også en mulighed at fokusere på at gøre aftenen helt speciel bare for dig.

Annonce

- Hvis man vælger at holde jul alene, skal man gå i dialog med sig selv om, hvad der kunne gøre det til en hyggelig dag - og omfavne idéen om at være alene, siger chefpsykolog Robert Jonasen.

Lav en plan for dagen, hvor du for eksempel spiser et godt måltid, ser en film, du længe har gået og tænkt på, eller køber en gave til dig selv.

- Man kan også tage ud og opleve noget uden for hjemmet. Det vigtigste er, at man planlægger noget, man kan gå og glæde sig til, siger han.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE